RSE doznaje: Francuska izašla s novim principima za proširenje

Francuska je zemljama članicama Europske unije (EU) poslala takozvani “non-paper” u kome se traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana. Od Europske komisije (EK) se traži i da do siječnja 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi se primenjivala prilikom otvaranja pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, piše Radio Slobodna Europa (RSE). 

Opširnije...

Oštar odgovor Berlina: Njemačka upozorila Francusku da ne potkopava NATO savez

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju je upozorio na potkopavanje NATO saveza u dosad najoštrijem odgovoru Berlina na kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene toj organizaciji.

Opširnije...

Merkel: Grube riječi Macrona o NATO-u

Izjavu Macrona odbacio je i generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, tijekom zajedničke konferencije za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kancelarka Merkel kazala je da se Macron koristio grubim riječima.

Opširnije...

Španjolska traži izručenje katalonskih dužnosnika iz Belgije i Škotske

Sudac španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena u utorak je ponovo raspisao europski uhidbeni nalog za troje bivših članova katalonske vlade koji se nalaze u Škotskoj i Belgiji, a koji su u Španjolskoj optuženih za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Opširnije...

EU pristao na odgodu Brexita za 3 mjeseca, a britanski parlament glasa o izvanrednim izborima

Veleposlanici 27 članica Europske unije u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu razmatrali su prijedlog odgode Brexita za tri mjeseca, a poslijepodne britanski parlament glasa o prijedlogu premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora.

Opširnije...

Merkel i Erdogan čuli se telefonom: 'Dogovorili su ostati u bliskom kontaktu'

Njemačka kancelarka Angela Merkel i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su telefonom razgovarali o situaciji na sjeveroistoku Sirije. Istodobno je sirijska vlada pozdravila povlačenje kurdskih snaga na sjeveru zemlje.

Opširnije...

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna