EU poručila Srpskoj: Ne vucite BiH u izolaciju

U Bruxellesu je vrlo loše odjeknula vijest o blokadi pristupa BiH transportnoj zajednici. Izravno je spomenuta Vlada RS od koje se traži da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju - izjavio je danas nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU u Bruxellesu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.Visoka predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS prekine jer će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici.

- Lošu uslugu smo napravili i Srbiji jer je Beograd izabran za sjedište transportne zajednice. Mislim da je to loša poruka. Nemamo puno vremena da se stvari isprave ali mi ćemo i dalje inzistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju saglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U suprotnom, riskiramo ostanak bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti - istaknuo je ministar Šarović.

Inače, na sastanku Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije (EU), održanom danas u Bruxellesu razgovaralo se o pretpristupnim strategijama nakon izvješća Europske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktualnim događanjima u BiH i na zapadnom Balkanu.

Sastankom  je predsjedavala visoka predstavnica za vanjskiu i sigurnosnu politiku EU Federika Mogerini, a bh. izaslanstvo predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Mogherini je kazala da je dan prije razgovaraka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom koji joj je kazao da će biti konstruktivan./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna