Inzko osudio Dodikovo zastrašivanje povratnika na prijeratne domove

“Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, vjerske netrpeljivosti ili mržnje. Takvo ponašanje je protivno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvrjedu za svaku žrtvu ili preživjelog”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko, komentirajući nedavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koje je dao u Bratuncu.“Žrtve strašnih zločina počinjenih tijekom rata, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, moraju se poštovati; one zaslužuju smiraj i da ih se tretira na dostojanstven način, a ne da ih se zloupotrebljava za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su usprkos svim poteškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima odlučili ponovno izgraditi svoje živote kao povratnici”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik Inzko podsjetio je da Aneks 7 Daytonskog sporazuma jasno kaže da se svaka izbjeglica i raseljena osoba ima pravo slobodno vratiti u svoj prijeratni dom u Bosni i Hercegovini i da će strane-potpisinice Daytonskog sporazuma osigurati da se izbjeglice i raseljene osobe mogu vratiti u sigurno okruženje, „bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili političkih stavova“.

Aktivnosti ili izjave usmjerene protiv ovih eksplictno navedenih i izvornih odredbi protivne su Daytonskom sporazumu koji su potpisale sve strane.

„Jedini cilj izjava, poput one kakvu je nedavno dao predsjednik entiteta RS Dodik, jest da unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH. On bi trebao da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živjeti u miru, toleranciji i dostojanstvu“, rekao je visoki predstavnik.

Naime, za podsjetiti je da je predsjednik RS-a Milorad Dodik u Bratuncu pred tisućama okupljenih Srba iz manjeg bh. entiteta i Srbije, za bošnjačke povratnike rekao da su se "vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu".

"Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”, rekao je Milorad Dodik./Republikainfo.com/

 


Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna