Lajčak: "BiH neće biti kandidat za EU 2018., sami od sebe pravite taoce"

Ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak kaže kako ne vidi ovu balkansku državu kao kandidata za članstvo u Europskoj uniji u sljedećoj godini, prenose agencije.I dok je u ponedjeljak Bruxelles pozvao službeno Sarajevo na "hitno usvajanje zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju Transportne zajednice", a predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio kako će ova zemlja do kraja godine završiti obveze kada je riječ o MAP-u za NATO i kandidatskom statusu u EU, poznavatelji bosanskohercegovačkih "prilika i neprilika" sve stavljaju pod veliki znak pitanja. 

"Posebno ne u ovakvim okolnostima", rekao je Lajčak za Deutsche Welle, a prenosi Slobodna Bosna.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice kaže da Bosna i Hercegovina sama od sebe pravi taoca.

On se na marginama ministarskog Vijeća u Bruxellesu osvrnuo na nedavno održani summit zapadnog Balkana u Trstu, gdje jedino Bosna i Hercegovina nije stavila potpis na Ugovor o Transportnoj zajednici.

On ponavlja stav kako su političarima u Bosni i Hercegovini stranački i osobni interesi važniji od interesa i države i građana.

Istovremeno, Lajčak upozorava kako se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlasti ili sankcija.

"Vi trebate pokazati svakim korakom i legislativnim aktom da su europske integracije vaš prioritet. Nažalost, odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u Bosni i Hercegovini da mi rješavamo vaše probleme. To tako ne funkcionira s eurointegracijama. Pogotovo kada nema entuzijazma za proširenje u EU. Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU", bio je izravan je slovački šef diplomacije.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna