Theresa May predstavila paket mjera za Zapadni Balkan: 95% više novca, dostruko više snaga sigurnosti...

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno predano napretku i sigurnosti Zapadnog Balkana nakon Brexita, potvrdila je britanska premijerka Theresa May. Premijerka Theresa May danas je najavila paket mjera koji će pomoći Zapadnom Balkanu da bude napredniji na polju poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regije, čime će presjeći putovi kriminala i njihov dolazak u UK. doprinijeti i boljoj sigurnosti UK-a. U ovom paketu mjera novac je vrlo bitan čimbenik jer je najavljeno povećanje britanskog financiranja u regiji i to za 95 posto, sa 41 milijuna funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, sigurnost i stabilnost u 2018./2019. godini na 80 milijuna funti u 2020./2021. godini.Premijerka danas u Londonu dočekuje lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno s drugim europskim dužnosnicima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Mateusza Morawieckog, na 5. godišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, već je postigao značajne rezultate u regiji - poboljšana je ekonomska integracija, izgrađene su nove energetske i transportne veze i uspostavljene veze između civilnog društva i mladih.

Danas najavljeni paket biti će komplementaran ovom procesu i pomoći pri izgradnji Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, napredniji i s višim demokratskim standardima.

Istaknuto je da će pomoći regiji u rješavanju složene sigurnosne izazove, posebno u svezi s teškim i organiziranim kriminalom i krijumčarenjem droga, što će zauzvrat pomoći u spriječavanju nezakonitih aktivnosti na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva.

Organizirane kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana su značajno prisutne širom Ujedinjenog Kraljevstva. Suradnja Ujedinjenog Kraljevstva s regijom i europskim partnerima je u prošlosti imala pozitivne rezultate, uključujući i razbijanje kriminalne mreže za koju se pretpostavljalo da je u Ujedinjeno Kraljevstvo uvozila u prosjeku više od 8.000 kg kokaina godišnje, čija pretpostavljena ulična vrijednost iznosi 800 milijuna funti.

Ohrabrena ovim rezultatima i prepoznavajući važnost Zapadnog Balkana, premijerka želi dalje jačati sigurnost i ekonomski integritet regije.

"Ponosna sam što smo domaćini ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijele regije s europskim partnerima s ciljem pronalaska načina u osiguranju ekonomske stabilnosti i kolektivne sigurnosti Zapadnog Balkana. Jer, povijest nas uči da stabilnija i sigurnija regija Zapadnog Balkana znači stabilnija i sigurnija Europa. Mi izlazimo iz EU u ožujku iduće godine, ali ostajemo potpuno posvećeni povećanju napretka i sigurnosti Zapadnog Balkana i Europe, kako sada, tako i u budućnosti. Paket koji sam danas najavila će pomoći Zapadnom Balkanu u boribi protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizirani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan učinak i na Ujedinjeno Kraljevstvo jer će presjeći kriminalne aktivnosti na izvoru i pomoći da se spriječi dolazak kriminala na britanske ulice", izjavila je May.

Novi paket, koji pokazuje trajnu predanost vlade ovom regionu, uključuje:

- Povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95 posto, sa 41 miliona funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, sigurnost i stabilnost u 2018./2019. godini na 80 miliona funti u 2020./2021.

- Udvostručenje broja Britanaca koji rade u regionu na pitanjima sigurnosti koja utiču na Ujedinjeno Kraljevstvo i Zapadni Balkan. Ovi stručnjaci će pomoći da se zaustavi dolazak kriminala na ulice Ujedinjenog Kraljevstva i pomoći da se ojača odgovor regiona na prijetnje teškog i organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, korupcije i pranja novca.

- Pokretanje nadzorne stanice za organizovani kriminal na Balkanu, zajedno sa vladama Austrije i Norveške, što će omogućiti civilnom društvu da ima učinkovitiju ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pod vođstvom Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ova aktivnost će poslužiti kao virtuelna mreža za ključne aktere civilnog društva da zajedno rade na monitoringu, izvještavanju i otkrivanju slučajeva teškog i organizovanog kriminala i korupcije, da dijele istraživanja i dobre prakse i poboljšaju stratešku i operativnu saradnju.

- Poboljšanje mogućnosti regije za borbu sa visokotehnološkim (cyber) kriminalom putem investicije uložene u obuku i savjetodavne aktivnosti vrijedne milijun funti. Ovo uključuje izravnu podršku timovima za hitni kompjuterski odgovor u Srbiji i Crnoj Gori, pokretanje tečaja o cyber sigurnosti u sklopu Fellowship programa i pružanje strateške podrške vladama u cijeloj regiji i uspostavljanje diskursa o cyber sigurnosti kako bi se ojačale bilateralne i regionalne veze Ujedinjenog Kraljevstva i razmijenjivale informacije između viših dužnosnika zaduženih za cyber kriminal.

- Dogovaranje zajedničke deklaracije o principima razmjene informacija u polju provođenja zakona koja će pomoći agencijama za provođenje zakona u regiji da lakše razmjenjuju informacije u borbi protiv teškog i organizirnog kriminala i terorizma. Zemlje će se također obvezati na konkretne korake u borbi protiv korupcije.

- Predsjedavanje upravnom grupom za sigurnosne aktivnosti na visokoj razini kako bi se došlo do bolje razmjene informacija i najboljih praksi, uključujući i putem uspostavljanja regionalnih foruma, od kojih će prvi biti za službenike carina. Oni će se redovito sastajati na visokoj i operativnoj razini kako bi razgovarali o strateškim pristupima i kompleksnim transnacionalnim istragama u slučajevima financijskog kriminala.

- Produženje mandata panbalkanskih strateških rezervnih snaga (SRF), koje su stacionirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i u stanju spremnosti za razmještaj na zapadni Balkan u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije ili ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude trebalo podržati stabilnost u regiji, za još godinu dana. Važeća obveza Ujedinjenog Kraljevstva u odtžanju SRF završava sa 31. prosinca. Ovaj mandat ćemo produžiti za još godinu dana, kao pokazatelj naše predanosti održavanju sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

- Odvajanje 10 milijuna funti za pomoć u izgradnji digitalnih vještina i mogućnosti zapošljavanja mladih na zapadnom Balkanu. Britanski savjet će osigurati obuku djeci u više od 4.500 škola kako bi se povećale digitalna pismenost i ključne vještine u cijeloj regiji. Osiguranjem pristupa digitalnom obrazovanju, ovi fondovi će pomoći izgradnji nove generacije inovatora i poduzetnika.

- Osiguranjem dodatnih milijun funti za pomoć pri rješavanju teških pitanja ostavštine, uključujući i podršku organizacijama koje rade na pronalaženju i identifikaciji 12.000 žrtava koje se još uvijek vode kao nestali nakon konflikta devedesetih.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

MEZA NIJE ZEZA

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna