Španjolska u ponedjeljak prestaje s rudarenjem

Sporazum s Europskom komisijom zahtjeva da se do kraja 2018. godine prestane eksploatirati ugljen kao dio plana EU radi očuvanja okoliša, ili će država morati vratiti oko 572 milijuna USD poticaja industriji ugljena.U ponedjeljak će prestati svi procesi eksploatacije ugljena u Španjolskoj, kao dio plana EU radi očuvanja okoliša, ili će država morati vratiti oko 572 milijuna USD poticaja industriji ugljena, prema sporazumu Europske komisije. U Španjolskoj je u studenom zabilježeno 2.046 rudara, u odnosu na 51.420 1985. godine, a gotovo 90 % ugljena koji se koristi za proizvodnju električne energije došlo je ove godine iz Kolumbije ili Rusije.

Treba spomenuti i sustava emisijskih jedinica u EU, zbog kojeg su španjolske tvrtke prisiljene plaćati 22,90 USD/t CO2 ispuštenog u okoliš. Od 15 termoelektrana na ugljen koje proizvode 14 % od ukupne proizvodnje električne energije u Španjolskoj, devet će se zatvoriti u roku od godinu i pol, prema planovima koje su vlasnici tvrtki predstavili vladi.

Industrija ugljena u Španjolskoj, Njemačkoj i Rumunjskoj 2010. prihvatila je financijsku pomoć EU-a, ali pod uvjetom da sve operacije moraju završiti posljednjeg dana 2018. godine. Tako je u Njemačkoj rudnik Prosper-Haniel nakon 155 godina zatvoren 21. prosinca, prema odluci Vlade Njemačke iz 2007. godine, kada je u Njemačkoj bilo 30.000 rudara, u usporedbi s 5.700 rudara krajem prošle godine.

Ipak, Njemačka će nastaviti s vađenjem lignita (smeđeg ugljena) jer uključuje niže troškove od crnog ugljena. U Rumunjskoj se početkom ove godine planiraju završiti eksploatacije dvaju važnih rudnika Lonea i Lupeni, koji su bili nekonkurentni. Također, i u SAD-u potrošnja ugljena za proizvodnju električne energije se smanjuje djelomični zbog konkurentnijeg prirodnog plina i zbog strožih standarda emisija.

Kina planira smanjiti godišnju potrošnju ugljena na 3,5 mlrd. t godišnje do 2020., iako je do sada činila nešto manje od polovice ukupne svjetske potrošnje ugljena, dok je SAD činio nešto više od 10 %, objavio je portal Energy Daily.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna