Britanija pred prekretnicom: Izlazak iz EU-a sa ili bez sporazuma

Britanska premijerka Theresa May poručila je u utorak zastupnicima da glasuju za sporazum o brexitu koji je dogovorila s EU-om ili riskiraju da Velika Britanija ostane u EU-u. Glasovanje dovodi peto po veličini svjetsko gospodarstvo na nepoznat teren bez jasnog puta kako dalje.Britanski zastupnici su u utorak velikom većinom odbacili sporazum premijerke Therese May i Europske unije o izlasku Velike Britanije iz Unije, bacivši Brexit u kaos samo 17 dana prije planiranog izlaska.

Zastupnici su glasovali protiv izmijenjenog dogovora o Brexitu May i EU-a s 391 prema 242, a njezini pregovori u posljednjem trenutku u ponedjeljak sa čelnicima EU-a kako bi se umirile zabrinutosti njezinih kritičara pokazali su se jalovim.

 Glasovanje dovodi peto po veličini svjetsko gospodarstvo na nepoznat teren bez jasnog puta kako dalje; napustiti EU bez sporazuma, odgoditi datum razvoda predviđen za 29. ožujka, prijevremeni izbori ili čak drugi referendum o Brexitu, to je sada sve moguće.

May bi čak mogla pokušati i po treći put dobiti parlamentarnu potporu u nadi da bi tvrdokorni euroskeptični zastupnici iz njezine Konzervativne stranke, najglasniji kritičari njezina sporazuma o izlasku, mogli promijeniti mišljenje ako postane vjerojatnije da bi Britanija mogla ostati u EU-u.

Mada je izgubila, razlika u glasovima je bila manja nego u siječnju kada je pretrpjela poraz od rekordnih 230 glasova.

Zastupnici će sada glasovati u srijedu o tome treba li Britanija napustiti najveći trgovinski blok na svijetu bez dogovora što je scenarij za koji poslovni čelnici kažu da bi donio kaos na tržištima i u opskrbi, a drugi kritičari kažu da bi mogao prouzročiti nestašicu hrane i lijekova.

May je rekla kako vlada neće uputiti zastupnike njezine vlastite stranke kako da glasuju. Glasnogovornik oporbene Laburističke stranke je na to rekao kako to znači da je "odustala od svakog pretvaranja da vodi zemlju".

Zagovornici Brexita tvrde kako, mada bi izlazak bez sporazuma mogao donijeti određenu kratkoročnu nestabilnost dugoročno bi omogućio Ujedinjenom Kraljevstvu da prosperira i postigne povoljne trgovinske sporazume diljem svijeta.

Očekuje se, međutim, da će parlament čvrsto odbaciti i Brexit bez dogovora, pa će zastupnici opet glasovati u četvrtak o tome treba li vlada zatražiti odgodu datuma izlaska kako bi se omogućili daljnji razgovori.

I May i EU već su isključili bilo kakve daljnje promjene sporazuma postignutog nakon dvije i pol godine mučnih pregovora.

May je u ponedjeljak potpisala tri dokumenta u posljednjim naporima rješavanja najspornijeg dijela ugovora  o razvodu, irskom "backstopu".

Riječ je o zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije, te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.

Britanski državni odvjetnik Geoffrey Cox je rekao da izmijenjeni sporazum o izlasku iz Europske unije Britaniji nije dao pravna sredstva za unilateralno napuštanje backstopa u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora.

Dio zastupnika strahuje da bi backstop zadržao Britaniju vezanu za EU bez vremenskog ograničenja.

Cox je kazao kako i dalje ostaju pravni rizici da Britanija u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora ostane na "neodređeno i protiv svoje volje" pod backstopom.

May je pozvala zastupnike da "demokraciju stave ispred stranačkih podjela ili osobnih ambicija", dok se očekuje da će brojni euroskeptici u njezinoj Konzervativnoj stranci i oporbeni parlamentarci glasati protiv sporazuma.

"Stvar je jasna, ovaj je dom već glasao protiv dogovora", rekla je u parlamentu koji bi se kasnije u utorak trebao izjasniti o sporazumu.

Ako joj parlament opet kaže "ne", May je obećala da će u srijedu dati na glasanje odluku o izlasku iz Unije bez dogovora.

"Mislim da svi trebaju znati, oni koji žele da do brexita dođe, kako riskiraju da brexita uopće ne bude ako večeras ne izglasamo ovaj sporazum", istaknula je premijerka.

Susret s konzervativcima uoči glasanja o sporazumu May nazvala "dovoljno" dobrim

May je susret sa svojim konzervativnim zastupnicima uoči glasovanja o sporazumu nazvala "dovoljno dobrim".

Na pitanje je li sastanak prošao dobro, May je novinarima odgovorila "dovoljno".

Konzervativni zastupnici i ministri prisustvovali su sastanku nekoliko sati uoči glasanja parlamenta o izmijenjenom sporazumu May i EU-a.

Euroskeptični političari sumnjaju jesu li novi ustupci koje je London dobio od Bruxellesa dovoljno snažno jamstvo.

"Bio je to ozbiljan sastanak", istaknula je ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd.

"Ton je bio veoma obazriv. Neki ljudi još nisu u potpunosti uvjereni, no jasno razmišljaju o tome. Premijerka je istaknula da moramo na ovo gledati politički, ali i pravno, kakve će biti posljedice za državu ako ne provedemo" ovaj sporazum.

"Mislim da će pobijediti večeras, mislim da ćemo svi pobijediti. U suprotnom će nestabilnost koja će nastupiti biti veoma nezgodna", poručila je ministrica.
Pitanje backstopa nije riješeno

Britanski državni odvjetnik Geoffrey Cox ranije je rekao da izmijenjeni sporazum o izlasku iz Europske unije Britaniji nije dao pravna sredstva za unilateralno napuštanje backstopa u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora.

May je u ponedjeljak potpisala tri dokumenta u posljednjim naporima rješavanja najspornijeg dijela razvodnog ugovora, irskom "backstopu".

Coxovo mišljenje ključno je za osiguravanje ruku euroskeptičnih zastupnika premijerkinih konzervativaca. Ona se nadala da će izmjene sporazuma o brexitu po pitanju backstopa biti dovoljne da taj dogovor bude prihvaćen u britanskom parlamentu. Dio zastupnika strahuje da bi backstop zadržao Britaniju vezanu za EU bez vremenskog ograničenja.

Cox je kazao kako i dalje ostaju pravni rizici da Britanija u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora ostane na "neodređeno i protiv svoje volje" pod backstopom, piše dpa.

Riječ je o zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije, te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.

Čelnik za brexit oporbenih laburista Keir Starmer proglasio je da je vladina strategija nakon Coxovih izjava "u rasulu".

"Državni odvjetnik je potvrdio da nije bilo značajnih izmjena sporazuma o izlasku, usprkos pravnim dokumentima koji su dogovoreni sinoć", priopćio je Starmer.
(Izvori: Vijesti.hr/HINA)

Komentari:

No comment.

Težak život

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna