SORENSEN: EU nije zamorna od proširenja - očekujemo i BiH

Šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen danas je sudjelovao u radu skupu Kruga 99. Sorensen je imao zanimljivo izlaganje pod naslovom’Kako 2012. učiniti europskom godinom za BiH’.

"Novi predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je izrazio uvjerenost da 2012. može biti „europska godina“ za Bosnu i Hercegovinu. Slažem se s njim. Nada predsjedavajućeg Bevande može se izraziti i u pogledu članstva Bosne i Hercegovine u EU. Dakle, pravo pitanje je: kako učiniti 2012. europskom godinom za BiH?”, kazao je Sorensen.

On je naglasio da su EU i sve države članice zadovoljne što konačno vide da BiH sada ima vladu na državnoj razini.  "Gospodin Bevanda se već obratio svim veleposlanicima EU ovjde u Sarajevu I radujem se dobrim radnim odnosima s njim i njegovim ministrima. Do imenovanja gospodina Bevande, mjesto rezervirano za našeg primarnog partnera bilo je prazno, a sada je napokon popunjeno”, zaključio je šef Izaslanstva EU u BiH.

EU nije zamorna od proširenja - očekujemo i BiH

Govoreći o perpektivi članstva i implikacijama na međusobne odnose BiH i EU, Sorensen je kazao: “Prvo bih želio kazati nešto što se čini očiglednim, ali je bitno spominjati – postoji čvrsta politika EU da želimo da se BiH pridruži našoj obitelji država. To je osnovno i ne može biti previše istaknuto i ne bi trebalo biti zaboravljeno.  Čujem mnoge komentatore kako navode razloge zbog kojih EU navodno ne želi da joj se ova ili ona zemlja pridruži: financijski, mit o „zamoru od proširenja“ i tako dalje. Ali, uvjeravam vas da je članstvo kao perspektiva živo i dobrog zdravlja. Europska perspektiva BiH je čvrsto opredjeljenje svih 27 zemalja članica. Nema sumnje u moju osobnu vjeru u to, ali pitanje je vjerujete li vi to? Kako bi dokazao da našu politiku prati i akcija, kazati ću da EU nije intenzivirala svoje prisustvo u ovoj zemlji zarad moje koristi ili moje karijere – sada nas je više u organiziranijem obliku, a pravi cilj je da pomognemo BiH da istinski napreduje ka EU.”

Sorensen je naglasio da je BiH europska zemlja, te da postoje brojne veze između EU i BiH, prvenstveno ljudi, kultura, trgovina.

"Postoji i stvaran, pozitivan doprinos koji BiH može dati Uniji kao članica –BiH donosi svoje prelijepe pejzaže, kapacitet ljudi, bogatstvo kulture i povijesti i potencijal resursa.  To obuhvaća sveukupan proces proširenja, čime će se cjelokupna regija pridružiti EU. To će koristiti i vama i nama”, kazao je Sorensen.

On je izrazio čvrsto uvjerenje da perspektiva europskog članstva BiH čini odnos na relaciji EU-BiH jedinstvenim – i drugačijim. „Jer, kada naposlijetku postanete  članica EU, to ćete postati na jednakoj osnovi i kada govorimo o BiH i EU, ustvari govorimo o odnosu predanosti, partnerstva i dugovječnosti”, kazao je Sorensen. Međutim, on je naglasio da proces europskih integracija nije zamjena za dogovor unutar zemlje.

Obraćajući se skupu Kruga 99, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH je kazao da tu viziju “puta naprijed”, trebaju oblikovati intelektualci, nevladine organizacije, mediji, političari, državni službenici itd.

„Vjerujem da je BiH na dobrom putu da dobije takav konsenzus. Posebno pozdravljam moralnu odgovornost i vodstvo koje vi, intelektualci ove zemlje, možete omogućiti u tome. Bez vas, takva vizija ima malo šanse da preživi javnu raspravu”, istaknuo je Sorensen.

U EU mogu se učlaniti samo države

On je posebno naglasio da se u EU mogu učlaniti samo države. Pojašnjavajući navedeno, Sorensen je kazao: BiH ima složenu ustavnu strukturu i dosta je o tome rečeno. Ali, postoje i unutarnja uređenja u državama članicama EU koje se također mogu smatrati vrlo složenima.  Kao što sam mnogo puta ponovio, EU potpuno poštuje  sigurnost, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH. Uprkos toj složenosti, vjerujemo, na osnovu vlastitog iskustva, da postoje načini da BiH može podnijeti ekonomske, socijalne, političke i druge pritiske koje će moguće članstvo donijeti. Međutim, to zahtjeva da se BiH suoči s izazovima i riješi neke od trenutnih očiglednih slabosti u pogledu upravljanja i provođenja reformi.
Zbog nadležnosti i zato što će postojati potreba usuglašavanja zakonskih propisa u cijeloj zemlji, entiteti, Distrikt Brčko, pa čak i županije, će biti relevantni kao sugovornici u nekim aspektima EU integracija. Međutim, naš primarni partner, subjekt u našim bilateralnim odnosima je i uvijek će biti država. To znači da neki zadaci stoje na pragu države.”

Sorensen je naglasio da EU ne može i neće prihvatiti potencijalnu državu članicu koja nema kapacitet obavljati svoje obveze iz procesa europskih integracija.

BiH bi mogla biti među liderima u EU u proizvodnji hrane i energije

Šef Izaslanstva EU pokušao je odgovoriti i na najčešća pitanja država-potencijalnih članica. "Ljudi na mom položaju moraju se jako potruditi kada odgovaraju na pitanja ‘Zašto EU?’, ‘Zašto da se zemlja pridruži Uniji?’ Koliko mogu vidjeti, građani BiH već su se odlučili u tom pogledu. U svim ispitivanjima javnog mnijenja koje su mi dostupne, vidio sam da više od 70% ispitanika smatra da je članstvo u EU poželjno za zemlju. To jest, ili bi trebao biti, jasan signal političarima i šefovima institucija. Vjerujem da treba pojasniti da je, od svog osnivanja, EU stvorila prostor mira, pravde, rastućeg napretka i sigurnosti, koji je poboljšao život njenih stanovnika, kojih sada ima preko 500 milijuna. Kroz zajednički rad, poštovanje  konsenzusa i rad na pitanjima od zajedničkog interesa, ostvarili smo veliki napredak u pogledu napretka – EU je nastala kao ekonomski projekt i sada je jedan od vodećih trgovinskih blokova u cijelom svijetu, gdje se zemlje međusobno ekonomski natječu. To ističem jer je vrlo važno za bilo koju zemlju potencijalnu članicu na razmišljanje kako će iskorititi svoje prednosti. Vaše prednosti su energetika i proizvodnja hrane i mogli bi biti lider u nekim stvarima. Ovdje, naravno, dolazimo do realizacije jedne od vodećih potencijalnih prednosti procesa europskih integracija, a potom i članstva – otvaranje novih radnih mjesta u državi i mogućnostima van nje”, kazao je Sorensen.

Ono što bi EU trebala donijeti BiH, prema njegovim riječima, je napredak na području okoliša, ljudskih prava, pravosuđa, trgovine, zaštite potrošača itd. ali i nesmetan put bh proizvoda na europsko tržište.

Rizici pristupanja EU

No, Sorensen na sesiji Kruga 99 nije govorio samo o dobrim stranama ulaska u EU. Kazao je da “stvari mogu skrenuti s puta”

“Postoje rizici. Kao što sam već rekao, BiH je potrebna dobra unutarnja koordinacija da bi mogla govoriti s EU jednim glasom i tako ostvariti napredak. Točno je i suprotno: unutarnje neslaganje usporit će proces europskih integracija, kao što smo to nedavno vidjeli zbog kašenjenja u formiranju Vijeća ministara. Sasvim je jasno da će europske integracije biti uspješne onda kada budu tretirane kao zajednički interes i kao prilika za konsenzus. Stagniraće ako losobni ili interesi zajednice budu imali veći prioritet. Već smo vidjeli napredak na ostvarivanju evropskog programa. Usvojeni su Zakon o državnoj pomoći i Zakon o popisu stanovništva. EU posebno pozdravlja ovakav razvoj događaja”, ocijenio je Sorensen.

Međutim, kako je kazao, to je damo dio onoga što tek treba BiH uraditi, a to su, između ostalog i žurno usvajanje proračuna zajedničkih institucija za 2012. Kao i globalni fiskalni okvir za period 2012. – 2014.  Bez ovog okvira, kazao je Sorensen, neće biti doznačeno 100 milijuna financijske pomoći Europske komisije, kao ni sporazuma s MMF-om.

On je naglasio da žurno treba riješiti presudu Sejdić-Finci Europskog suda za ljudska prava kako bi bio na snazi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

“Nadam se da će godišnje Izvješće o napretku, koji priprema Europska komisija u drugoj polovici godine, pokazati pozitivnija događanja ostvarena u zemlji.

Trebamo učinkovit mehanizam, ili radnu metodologiju, za pitanja europskih integracija. To je zbog toga da bi EU bila uvjerena da će se pravila i standardi EU primjenjivati u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Bihaću i drugdje i da bi bila sigurna da će njena financijska pomoć biti adekvatno utrošena. Na BiH je odluka kada će poslati aplikaciju za članstvo u EU. To je u potpunosti politička odluka.

Nadam se da će predsjedavajući Bevanda i Vijeće ministara biti u mogućnosti ispuniti sve nužne uvjete jasno naznačene u zaključcima Vijeća iz 2011., s ciljem podnošenja kredibline aplikacije za članstvo.
Ako uspijemo, 2012. će biti EU godina za BiH. Popis je detaljan i ambiciozan. Ali, ako se nemate hrabrosti nadati i težiti, onda se to neće dogoditi”, zaključio je Sorensen svoje izlaganje na sesiji neovisnih intelektualaca Kruga 99.
/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna