Šuica dobila pozitivnu ocjenu uz protivljenje zelenih i radikala

Kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica dobila je pozitivnu ocjenu nakon saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta. neslužbeno je doznaoNajviše pitanja zastupnici su imali o Konferenciji o budućnosti Europe, za čiju će organizaciju Šuica biti zadužena uime Komisije. Konferencija bi trebala do kraja 2020. iznjedriti veliku reformu EU. Planira li u to uključiti i zemlje kandidatkinje, pitali su Šuicu.

– Ne, prvo mi moramo definirati svoju budućnost, a sa zemljama kandidatkinjama razgovarat ćemo u drugom formatu – odgovorila je.

Dubravka Šuica dobila je zeleno svjetlo na odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Hrvatsku kandidatkinju saslušao je taj Odbor proširen članovima Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja te Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova, izvješćuje HRT.

Premijer Andrej Plenković na Twitteru je u četvrtak navečer potvrdio da je Dubravka Šuica dobila pozitivno mišljenje.

- Čestitam Dubravki Šuici na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!, napisao je.

Nakon saslušanja, u 22.30 u četvrtak, sastali su se koordinatori zastupničkih klubova koji su iza zatvorenih vrata glasovali o kandidatu. Za potvrdu je bila potrebna potpora dvotrećinske većine koordinatora, koju je Šuica i dobila. 

Hrvatska kandidatkinja pred Odborom

Na početku 15-minutnog izlaganja Dubravka Šuica je pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta iznijela razloge zašto bi je trebali odabrati za potpredsjednicu Europske komisije.

- Za mene je Europski parlament kao dom. Prije 6 godina izabrana sam za zastupnicu Europskom parlamentu, te mi je bila čast biti izabrana 2014. i 2019. u najnovijem sazivu. Privilegija je biti ovdje danas i još je veća čast tražiti vaše povjerenje za mjesto koje se tiče toliko stvari koje smo spomenuli, rekla je na početku Dubravka Šuica.

Dodaje i sljedeće.

- Prvo, moramo se obratiti svim Europljanima. Moramo čuti njihove brige i probleme. One povezane s klimom, ekonomijom, digitalnim promjenama, demografijom.

Nekoliko neugodnih pitanja

Tijekom ispitivanja, dobila je pitanje o porijeklu svoje imovine. Martin Sonneborn konstatirao je da je Dubravka Šuica prije 20 godina bila učiteljica u stanu od 60 kvadrata, a da joj sada ide jako dobro. Rekao je da sada ima automobile, rezidencije, dodavši hoće li tako pomoći i siromašnim građanima.

Iako je takva vrsta pitanja zabranjena jer se ne radi o temi, a što je konstatirao Tajani, Šuica je išla odgovoriti. Kaže da je Sonneborn čitao članke koji nisu istiniti.

- Kada govorite o meni otprije 20 godina, to nije istina. Neću u detalje, ali to nije unutar ovog doma, prije 20 godina sam živjela sa svojim suprugom u našem obiteljskom domu, koji je pomorski kapetan. Zarađivao je pristojnu plaću. Ako vas zanima, moja imovinska kartica je uvijek bila dostupna u svakoj instituciji u kojoj sam radila.

Ističe da je sve transparentno.

- Štogod ste htjeli bilo je jasno, dostupno i po pravilima i po žrtvi naše obitelji. Ne možete zamisliti kako je to biti pomorski kapetan. Sve je korektno i prema pravilima. Dat ću sve od sebe da pomognem siromašnima i onima kojima je to potrebno i mislim da će pet godina biti dovoljno za to, zaključuje.

Raphael Gluecksmann, koji pripada socijaldemokratima, pitao je Šuicu o njezinom stavu oko pobačaja.

- Nečija privatna uvjerenja nisu bitna za posao. Pobačaj je u nadležnosti svake pojedine države članice, nije u nadležnosti nas u EU. Inače, ja sam u svojoj zemlji bila jedna od glavnih zagovaratelja ratifikacije Istanbulske konvencije, zbog čega sam izgubila i dio konzervativnih birača. Nemate nikakvog razloga da sumnjate u moje buduće djelovanje, istaknula je hrvatska kandidatkinja.

Nakon izlaganja i završnih riječi, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i Dubravka Šuica obratili su se novinarima.

- Europska unija u osjetljivom je razdoblju u svojoj povijesti i samo efikasna i iskrena suradnja svih institucija može zaštititi interse njezinih građana. Od potpredsjednice Šuice očekujem ne samo napor da ojača europsku demokraciju, nego i da vrati povjerenje građana u projekt EU-a, rekao je Tajani.

- Ponovit ću još jednom što sam govorila ove večeri. Držat ću se sljedećih načela konsolidacije, surađivat ću sa svima. Bez europskog parlamenta nema demokracije. S njim ću uvijek komunicirati. To je jedino tijelo koje se bira na izravnim izborima. Komunicirat ću s ljudima, nevladinim organizacijama i svima zainteresiranima za ovaj europski projekt, ističe Šuica.

 

 

 

(Izvor: HRT)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna