BEVANDA u BRUXELLESU: EU spremna pomoći BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas se u Bruxellesu susreo sa predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem te Štefanom Fuleom, Europskim komesarom za proširenje.

"Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da danas u Bruxellesu poželim dobrodošlicu premijeru BiH. Kako se radi o našem prvom međusobnom sastanku otkada je g. Bevanda stupio na novu dužnost, na početku bih želio da mu čestitam na nedavnom imenovanju, kazao je predsjedavajući Vijeća Europe Hermana Van Rompuy. On je pozdravio i formiranje Vlade BiH te naglasio da je to pokazatelj da su politički lideri u Bosni i Hercegovini u stanju prebroditi međusobne razlike i kreirati zajedničku viziju stabilne, napredne i demokratske budućnosti svoje zemlje.
"Uz novoformiranu Vladu, u Bosni i Hercegovini sada se može krenuti dalje s reformama, te ostvariti realan napredak u EU integracijama. Političke i ekonomske reforme – usvajanje, primjena i provođenje zakona – ostaju središnja pitanja na putu ka EU.
EU pozdravlja skorija pozitivna dešavanja, uključujući i usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu. Istovremeno, nadamo se da će Bosna i Hercegovina uložiti dodatne napore i kod preostalih pitanja čime će se omogućiti što skorije stupanje na snagu Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Unaprijed se radujemo i očekujemo preduzimanje kredibilnih koraka za usklađivanje Ustava s Europskom konvencijom o ljudskim pravima", kazao je predsjednik Vijeća Europe.

On je naglasio da EU ostaje posvećena Europskoj perspektivi čitavog Zapadnog Balkana. "Posljednjih mjeseci u Bruxellesu su donešene vašne odluke, vezane za budućnost Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova.z
"Imajući u vidu odlučne korake koje druge zemlje zapadnog Balkana poduzimaju na putu ka EU, nema razloga zašto bi Bosna i Hercegovina zaostajala u tome. Europska unija spremna je pružiti podršku i pomoć, kako ovdje u Bruxellesu tako i kroz pojačano prisustvo na terenu, kako bi se napredovalo s reformama i zemlji omogućilo ispunjenje Europske aspiracije.

Na kraju, on je podvukao:"Još jednom, mi prepoznajemo predanost i energiju s kojom premijer Bevanda prilazi europskom pitanju i postojećim ekonomskim izazovima. Unaprijed se radujem daljoj saradnji sa njim i s Bosnom i Hercegovinom, te očekujem da ću uskoro primiti vijesti o ostvarenom napretku".

Zahvaljujući na dobrodošlici predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda je kazao:"Govoriti ću hrvatskim jezikom jer će hrvatski jezik uskoro biti službeni europski jezik. Moj prvi službeni posjet izvan BiH je posjet Bruxellesu. Moram iskazati zadovoljstvo načinom na koj smo pristupili današnjim razgovorima - nismo se uopće bavili politikom nego surovom stvarnošću, duboko svjesni svih nedostataka koja moja domovina ima na putu ka ispunjenju uvjeta na putu ka EU". On je izrazio nadu da je, kroz presjek stanja konkretnih rezultata koji su postignuti za nepunih mjesec dana, pružena garancija o potpunoj promjeni načina rada koji je do sada bio prisutan.
"U uskoj suradnji s Uredom i s predstavnicima EU-a i Europske komisije u Sarajevu završiti preostali dio posla i steći uvjete za podnošenje aplikacije. Još jednom posebna zahvalnost predsjedatelju koje je izdvojio i koje je nadam se obostrano uspješno iskorišteno", kazao je Bevanda. On se danas u Bruxellesu sastao i s Europskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom. /republikainfo/

 

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna