Indeks ekonomskih sloboda: BiH mjesto ispred Hrvatske, ali su i dalje 'umjereno slobodne'

Od 178 rangiranih zemalja Bosna i Hercegovina je ove godine na 91. mjestu prema indeksu ekonomskih sloboda za 2018. godinu, a koju redovito objavljuje i analizira američka 'The Heritage Foundation'. Iza nje, na 92 mjestu nalazi se susjedna Hrvatska. Što se tiče BiH, to je pomak za jedno mjesto, dok je Hrvatska 'skočila' za dvije pozicije jer je prošle godine bila na 95. mjestu.Stupanj ekonomske slobode u BiH procjenjuje se na 61,4, a njen ukupni rezultat porastao je za 1,2 boda, što je BiH ove godine svrstalo u red ekonomski 'umjereno slobodnih' zemalja, dok je ranije bila u kategoriji 'uglavnom ekonomski neslobodnih' zemalja, poput Kine i Rusije, koje su i dalje u toj kategoriji.

Stupanj ekonomskih sloboda u Hrvatskoj Heritage Foundation u ovoj godini procjenjuje na 61 posto, te je i Hrvatska sada  u kategoriji 'umjereno slobodnih' zemalja. Kao i BIH, i Hrvatska je ranije bila u kategoriji 'uglavnom neslobodnih' zemalja.

Iako skok Hrvatske na svjetskoj ljestvici ekonomskih sloboda ohrabruje, nemamo razloga za slavlje. Naime, i dalje se po ekonomskim slobodama nalazimo na samom začelju i EU, i Europe u cjelini. Primjerice, rang lista za ovu godinu pokazuje da se u EU-klubu po ekonomskim slobodama iza nas nalazi jedino Grčka, koja je ove godine na 115. mjestu u svijetu.

Zabrinjava da su nas i po stupnju slobode ekonomskog djelovanja pretekle ne samo druge tranzicijske članice EU, nego i ostale zemlje regije, koje još nisu u Uniji. Tako je, primjerice, među bivšim socijalističkim zemljama najbolje rangirana Estonija, koja je na sedmom mjestu u svijetu i drugom u EU, Litva je na 19., Češka na 24., a Latvija na 28. mjestu. Rumunjska je izbila na 37. mjesto, Poljska je na 45., Bugarska na 47., Mađarska na 55., Slovačka na 59., a Slovenija na 64. mjestu. Velik skok bilježe i zemlje zapadnog Balkana, pa je u ovogodišnjem istraživanju Makedonija zauzela 33. mjesto, Kosovo 56., Albanija 65., Crna Gora 68., a Srbija 80.

Hrvatska je, pokazuje istraživanje, zabilježila napredak u segmentu zaštite vlasničkih prava, slobode poslovanja, javne potrošnje i fiskalne politike, dok su tržišna i financijska sloboda ostale na istoj razini. Jedno od napih tradicionalno kritičnih područja ostaje radno zakonodavstvo. Ipak, kako ocjenjuju u Arhivanalitici, u Heritage Foundationu nisu uzeli u obzir neke od promjena, posebno u poreznom sustavu, pa valja očekivati da će ih registrirati u istraživanju u 2019. godini.

"Ocjena bi bila donekle bolja da je bila ažurna u dijelu fiskalne politike. Unatoč tome, mnogo je izazova koji pozivaju na ambiciozne strukturne reforme", poručuju u Arhivanalitici.

Pritom upozoravaju da su lani na snagu stupile izmjene u sustavu poreza na dohodak, kao i u sustavu poreza na dobit. Dodaju i kako je u fiskalnoj politici postignut velik napredak zbog provedne fiskalne konsolidacije i smanjenja udjela javnoga duga u BDP-u.

Inače, prvo mjesto u svijetu po ekonomskim slobodama i u ovoj godii drži Hong Kong, za kojim slijede Singapur i Novi Zeland. Najbolje pozicinirana među europskim zemljama je Švicarska, koja je zauzela 4. mjesto na svjetskoj ljestvici, dok je među članicama EU najbolje pozicionirana Irska, koja je na 6. mjestu u svijetu.

Prema ovoj metodologiji mjeri se prosječni postotni indeks koji obuhvata nekoliko ključnih aspekata ekonomske slobode: poslovna, radna, trgovinska, fiskalna, monetarna, investicijska, finansijska sloboda, vlasnička prava i sloboda od korupcije.


Zemlje u okruženju na svjetskoj ljestvici

                                     
                    2016.       2017.       2018.

BiH                   108.         92 .        91.
Makedonija        47.         31.         33.     
Crna Gora         58.         83.         68.
Srbija                 77.         99.         80.
Slovenija            90.         97.         64. 
Hrvatska          103.         95.         92.
Kosovo              84.         46.         56.


(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

MEZA NIJE ZEZA

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna