Bh. trgovci i proizvođači profitirali na krizi hrvatskog Agrokora

Kriza Agrokora imala je mnogostran uticaj na tržište BiH, a izuzev što je donijela zabrinitost za veliki broj dobavljača, zbog ogromnih potraživanja prije svega od Konzuma, pokazala se kao i dobra prilika za domaćem proizvođače i trgovce da poboljšaju svoj tržišni položaj. Najveći stradalnik Agrokorove krize je trgovinski lanac Konzum, koji je još u 2016. godini izgubio vodeće mjesto u maloprodaji na tržištu Bosne i Hercegovine, dok se u novog 'No 1' promovirao tuzlanski Bingo. Podatci analitičkih kuća govore da je Bingo značajno "prešišao" Konzum dosegnuvši tržišni udio od 42 posto, dok hrvatski trgovac sada ima udio od 36 posto.
Domaće kompanije iskoristile su krizu u hrvatskom Agrokoru da zauzmu bolje poizicije i povećaju tržišno učešće u Bosni i Hercegovini, piše Indikator.ba.

Kriza Agrokora imala je mnogostran uticaj na tržište BiH, a izuzev što je donijela zabrinitost za veliki broj dobavljača, zbog ogromnih potraživanja prije svega od Konzuma, pokazala se kao i dobra prilika za domaćem proizvođače i trgovce da poboljšaju svoj tržišni položaj.

Najveći stradalnik Agrokorove krize je trgovinski lanac Konzum, koji je još u 2016. godini izgubio vodeće mjesto u maloprodaji na tržištu Bosne i Hercegovine, dok se u novog 'No 1' promovirao tuzlanski Bingo. Podatci analitičkih kuća govore da je Bingo značajno "prešišao" Konzum dosegnuvši tržišni udio od 42 posto, dok hrvatski trgovac sada ima udio od 36 posto.

Izvješća govore da su dobitnici događanja oko Agrokora i drugi domaći maloprodajni lanci.

- Bingo predvodi paket trgovinskih lanaca kontroliranih domaćim kapitalom, koji sada dominiraju maloprodajom: sedam od deset najvećih trgovaca u 2017. godini bilo je dominantno u domaćem vlasništvu, dok je na početku perioda pregleda (početak 2017., op. autora) bilo pet od deset s udjelom strukture koja favoriziraju međunarodne lance, navodi se u analizi analitičke kuće Euromonitor International.

Oslobađajući se imovine, ne samo neperspektivnih nego i drugih prodajnih objekata, Konzum je izravno u ruke predao neke trgovine svom najvećem konkurentu, poput onih u tržnom centru Džananović u Zenici ili u Alta šoping centru u Sarajevu, dajući time Bingu dodatna krila.

Osim smanjenja obima poslovanja, Konzum je u 2017. godini "patio" od problema izgubljenog povjerenja dobavljača u Bosni i Hercegovini.

Ono što se golim okom moglo vidjeti na policama, potvrdila je i vanredna Agrokorova uprava u izvješću hrvatskom Ministarstvu gospodarstva navodeći da je krajem prošle godine Konzum u BiH imao pad prihoda koji je najvećim dijelom uzrok nedovoljnim zalihama, a što je posljedica neisporuka nekih bh. dobavljača, odnosno potpunog izlasaka pojedinih dobavljača iz Konzuma.

"Oporavak isporuka i prometa ide nešto sporije od očekivanog te je još uvijek prisutna ograničena ili loša suradnja s desetak dobavljača", navedeno je u jednom od izvješća objavljenih početkom ove godine.

Ovakva situcija nije išla na ruke Agrokorovim proizvođačkim tvrtkama, ne samo u Hrvatskoj nego u BiH koje inače imaju snažno prisustvo na našem tržištu, a naročito uživaju blagodeti dobrog pozicioniranja na policama Konzuma u BiH.
Iz sektorskih analiza Euromonitora vidljivo je da, iako je zadržao "udobnu" lidersku poziciju na tržištu voda u boci, Sarajevski kiseljak pretrpio određene gubitke.

-Dobitnici su domaći proizvođači vode Vitinka i Oaza koji su imali najveće povećanje udjela u off-trade prodaji 2017. godine, navodi Euromonitor i dodaje da je Vitinka je ostvarila dobitke nauštrb Sarajevskog kiseljaka, preuzimajući dio prostora na policama izvan Konzumovih prodajnih mjesta, piše Indikator.ba./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Žrtva upravljanja narodom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna