Zlato Blatini Aluminijeve linije Glinik, srebro Žilavki, bronca za Glinik Rosé

Aluminijeva je nova linija vina Glinik, u konkurenciji sa stasalim vinarima i vinogradarima Hercegovine, u svojoj prvoj berbi (2017.) ovih dana ovjenčana s četiri medalje u natjecateljskoj proceduri ocjenjivanja vina pri Federalnomu agromediteranskom zavodu Mostar i pri Međunarodnomu sajmu gospodarstva Mostar 2018. godine.Šesteročlano povjerenstvo FAZ-a Glinik Blatinu ovjenčalo je zlatom, Glinik Žilavku srebrom, a Glinik Rosé brončanom medaljom. Međunarodno je, pak, povjerenstvo mostarskoga sajma Glinik Žilavku također nagradilo srebrnom medaljom koju je ravnateljica Sajma Dalfina Bošnjak uručila direktoru Odjela sigurnosnih i zajedničkih poslova Aluminija d.d. Mostar Denisu Petriću.

O novoj liniji vina Glinik iz Aluminija

Grožđana je bobica, zrijući pod zrakama hercegovačkoga sunca, brižno čuvala rajski nektar koji vrhunskom vinskom kapljicom postaje u Aluminijevu vinskom podrumu. Dozrijevajući u pomno biranoj hrastovoj buradi, u bijeloj, crvenoj ili u ružičastoj boji, vrhunsko je Aluminijevo vino, skladom svojih arome i teksture, ugodom u stanju preplaviti i najzahtjevnije znalačko nepce.

Naslanjajući se na višestoljetnu vinarsku tradiciju hercegovačkoga podneblja, Aluminij je 2001. otvorio svoj vinski podrum, uz nasade od čak 65.000 trsa vinove loze s mostarskoga i broćanskoga vinogorja. Čokoti, brižno održavani kroz sezone rezidbe, pljevidbe, okopavanja, prehrane i same berbe, daruju zdravim rodom koji ima kapacitet iznjedriti više tisuća litara vina i likera, iznimne kakvoće.

Pohranivši svoje uspješne prethodne vinske linije na izložbene police, mostarska se tvornica 2017. godine odlučila za istinski iskorak, pokrenuvši novu liniju svojih alkoholnih proizvoda od grožđa i drugoga voća iz svojih voćnjaka, pod gotovo mističnim imenom Glinik, vješto izvedenim u drevnomu staroslavenskom pismu glagoljici.

Nadahnuće je crpljeno iz starohrvatskoga naziva za kemijski element aluminij. Logotip brenda čini samo ime brenda, ispisano na glagoljici, a kako je riječ o premium proizvodima, rađenim u skladu s najvišim mjerilima struke, uz bogatstvo iskustva i predanost izvrsnosti, dizajn pakiranja elegantan je i profinjen, s pozorno odabranim bojama, prikladnim upravo za ovakove proizvode. Logotip se pojavljuje u više boja, ovisno o vrsti proizvoda, a liniju Glinik čine:

Vina:

-          Glinik Žilavka,

-          Glinik Žilavka barrique,

-          Glinik Blatina,

-          Glinik Blatina barrique,

-          Glinik Rosé,

-          Glinik Cabernet Sauvignon,

Likeri:

-          Glinik Lozovača,

-          Glinik Višnjevača,

-          Glinik Jabukovača,

-          Glinik Drenovača,

kao i Glinik ekstra djevičansko maslinovo ulje iz mladih Aluminijevih maslinika.

Pod stilski izvedenim ciglanim stropom, u stamenoj slavonskoj hrastovini, Glinik vina čekaju na kušanje na stalnoj temperaturi od 8 do 10 stupnjeva Celzija, pod nježnom rasvjetom i izložbenim vitrinama podrumskoga prostora u Baćevićima, južno od Mostara, unutar Aluminijevih vrtova koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Sama priča o nazivu budi radoznalost i upotpunjuje doživljaj kušanja vrhunskoga vina. Naime, ugledni hrvatski publicist, jezikoslovac, povjesničar i prirodoslovac slovačkoga podrijetla, akademik Bogoslav Šulek (Subotište u Slovačkoj, 1816. ‒ Zagreb, 1895.), zaslužan je za obogaćenje hrvatskoga jezika mnoštvom tada novotvorenih riječi, fraza i znanstvenoga nazivlja.

Osim što, zahvaljujući njemu, danas imamo riječi poput kisik, vodik, ugljik, obujam, zračenje, ozračje, kovine, toplomjer, tlakomjer, dalekozor, sitnozor, narječje, glazba, sustav, tvrtka, zemljovid i još na desetke njih bez kojih bi život danas bio krajnje nepotpun, u 19. nam je stoljeću ponudio riječ glinik kao zamjensku riječ za aluminij.

Ne zaživjevši tada, dulje od stoljeća ostaje arhaizmom, da bi danas zasjala kao Aluminijev brend vrhunske vinarske djelatnosti i dobila svoje zasluženo mjesto, bilo u zlatnoj, bilo u bordo-crvenoj, bilo u nekoj od boja ljutih i slatkih likera koji izlaze iz Aluminijeva vinskog podruma, bez masovne proizvodnje, uz pomno biran plasman na tržište, prema klijenteli naviknutoj samo na najbolje.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Žrtva upravljanja narodom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna