Apple ima drugu generaciju robota za recikliranje iPhonea

Novi robot Daisy u stanju je na dijelove rastaviti do 200 mobitela svakog sata i sortirati sve materijale iz njih za recikliranjeOve nedjelje, 22. travnja, obilježava se Dan planeta Zemlje. Tom su prigodom u Appleu, inače ekološki prilično osviještenoj kompaniji, odlučili donirati određenu svotu neprofitnim organizacijama koje se bave očuvanjem okoliša, a svoj su doprinos manjem zagađenju i korištenju sirovina odlučili dati i izradom novog robota za reciklažu iPhonea.

Upravo predstavljen robot Daisy nasljednik je Liama, puštenog u pogon prije dvije godine. Daisy je izrađena od dijela istih komponenti kao i njezin prethodnik, ali je u stanju rastaviti više različitih uređaja. Čak do devet vrsta iPhonea ovaj će robot lakoćom raščlaniti na najmanje sastavne dijelove i potom sve komponente sortirati kako bi se iz njih mogli reciklirati korisni materijali – kobalt, litij, zlato, bakar, srebro i platina, među ostalim.

Ovaj način rastavljanja i recikliranja uređaja, zbog njihove specifičnosti, samo se u Appleu uz pomoć robota Liam i Daisy, može obaviti ovako detaljno i efikasno.

Liam je, za usporedbu, bio u stanju rastavljati do 350 uređaja na sat, a Daisy bi trebala svakog sata reciklirati njih oko 200. Sve složenija konstrukcija iPhonea očito je razlog iz kojeg se noviji modeli recikliraju nešto sporije.(Izvor: bug.hr)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna