Gazdi će uzeti sve: Evo tko će preuzeti vlasništvo Agrokora...

Nagodbu još treba potvrditi Trgovački sud, a onda potvrditi i svi vjerovnici na velikom glasanju. Njih je ostalo preko tri tisućeBolje vrabac u ruci nego golub na grani. Ako tvrtka bude dobro poslovala, bit će posla i za nas. Tako je komentirao postignutu nagodbu za Agrokor jedan od velikih dobavljača.

Nakon 14 mjeseci pregovora, nagodba je jednoglasno izglasana od pet predstavnika dobavljača, banaka, vlasnika obveznica.

Gazda Ivica Todorić će nakon nagodbe ostati bez vlasništva, a najveći kreditori, ruske banke Sberbank i VTB će biti skoro 47 posto vlasništva. Jer oni su dali čak 1,4 milijarde eura kredita koje nisu naplatile. Vlasnici obveznica će imati 25 posto, a to su redom zapadni fondovi predvođeni američkim Knighthead Capitalom. Uz to, američki Knighthead ima i dodatnih 0,5 posto vlasništva.
Hrvatske banke i financijske institucije će imati 15 posto. Hrvatskim tvrtkama Adris, Franck, Saponiji i Sokol Mariću ostaje tek 4,7 posto. Domaći dobavljači su ipak zadovoljni jer su uspjeli naplatiti skoro 500 milijuna eura u gotovini, a to im je važnije od vlasništva. Nagodba s prilozima ima ukupno 7300 stranica s nizom detalja.

Novim Agrokorom će se upravljati iz Nizozemske kroz sustav holdinga. Adris je najveća tvrtka koja je ostala izvan nagodbe. Rovinjski div je priopćio da ne mogu podržati nagodbu jer nije niti pravedna niti poštena. Njima je Agrokor ostao dužan milijardu kuna. I Todorić je iz Londona poručio da je nagodba štetna.
(izvor: 24sata.hr)

Komentari:

No comment.

Težak život

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna