Veliki uspjeh ministra Šarovića: Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH na tržištu EU-a

Europska komisija danas je objavila odluku kojom je BiH stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju (EU), što predstavlja veliki uspjeh za našu mliječnu industriju, priopćio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a javlja BHRT.

 

Na domaćem tržištu i dalje prevladavaju mlijeko i mliječni proizvodi iz inozemstva, što domaću poljoprivredu stavlja u nezavidan položaj Samo prošle godine BiH je izvezla 70 milijuna vrijednog mlijeka i mliječkih proizvoda, a izvezeno oko 40 milijuna KM.

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko, takozvana kolona C, a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stupnjem pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

“Kao što sam i najavio, Europska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor Bosne i Hercegovine, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan Europske unije koja je ispunila uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sustav, ali i naše mliječne industrije”, rekao je Šarović.

Ono što je značajno, jeste da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mliječnih proizvoda.

“Bosna i Hercegovina je i do sada u Europsku uniju i zemlje CEFTA-e izvozila više pasteriziranog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata”, precizirao je Šarović.

Ovim povodom, ministar je danas obišao postrojenja mljekare “Pađeni” u Bileći, koja ispunjava uvjete za izvoz u Europsku uniju i kojoj će nova odluka Europske komisije biti od velike koristi. U sljedećem periodu mljekara “Pađeni” ima ambicije za početak izvoza mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

Inače, unatoč velikim resursima za razvoj svih grana gospodarstva, u BiH se još uvijek višestruko više uvozi nego izvozi.

Za prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 303.479.125 KM proizvoda životinjskog porijekla (meso, mlijeko), što je čak 6,7% poras u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, izvezeno je samo 118.299.576 KM, što je porast od čak 38,67% u odnosu na prošlu godinu. 

Također, za prvih pola godine uvezeno je 198.161.479 KM vrijednosti voća i povrća, što je 2,49% porast u odnosu na prošlu godinu. U ovom razdoblju izvezeno je 72.795.212 KM, što je za 18% manje u odnosu na prošlu godinu.


(Izvor: BHRT)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna