EU nepopustljiva oko Hypo Alpe Adria banke

Povjerenik Europske unije za tržišno natjecanje Joaquin Almunia signalizirao je da nije sklon produljiti rok za preustroj nacionalizirane austrijske banke Hypo Alpe Adria.

 

"Više vremena nije rješenje", kazao je Almunia u razgovoru za austrijsku radio postaju ORF, emitiranom u utorak kasno navečer.

Odgađanje odluka bilo bi jako skupo za porezne obveznike i dosada nije rješilo (bančine) probleme, dodao je.

U ožujku Almunia je kazao da bi Hypo mogao biti ugašen ako ne bude proveden odgovarajući preustroj.

Europska komisija traži od banke da se do kraja godine podijeli na više dijelova ili da vrati više od dvije milijarde eura državne pomoći koju je primila od 2009.

Prošlog je mjeseca napravljen jedan korak u procesu preustroja nakon što je banka postigla dogovor o prodaji poslovanja u matičnoj Austriji ulagaču Sandživu Kanoriji za 65,5 milijuna eura.

Hypo također namjerava zatvoriti bankovnu podružnicu u Italiji i prodati bankovnu mrežu na Balkanu, te riješiti se imovine koja ne spada u temeljno poslovanje.

Banka je tražila više vremena za preustroj zbog nepovoljnih prilika na tržištu koje otežavaju prodaju dijelova poslovanja.

Vlada u Beču strahuje da bi prenagla prodaja naškodila državnim financijama.

Austrijski kancelar Werner Faymann procijenio je da bi gašenje Hypoa moglo stajati do sedam milijardi eura. (Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna