Senator Ben Cardin: Zapadni Balkan prepustili smo Rusiji

U Srbiji i u Republici Srpskoj, posebno se osjeća snažan maligni uticaj Rusije. Dok se predsjednik Srbije od 2012. godine najmanje 12 puta sastao s ruskim predsednikom Putinom, posljednji američki predsjednik koji je posjetio Beograd, glavni grad tadašnje Jugoslavije, bio je Jimmy Carter daleke 1980. godine, kaže u ekskluzivnom intervju za Radio Slobodna Europa američki senator, demokrat Ben Cardin, koji je autor nedavnog izvješća senatskog Odbora za vanjsku politiku o tome da Sjedinjene Države i Europska unija moraju pojačati prisustvo u Srbiji i široj regiji, kako bi se odgovorilo na sve snažniji ruski utjecaj.Razgovarala: Branka Trivić/Radio Slobodna Europa (RSE)

RSE: Senatore Cardin, neposredno nakon ubojstva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića britanski Observer objavio je analitički tekst, iz pera stručnjaka za sigurnost Johna Schindlera, da je regija jugoistočne Europe sada opasnije mjesto nego što je bila 2003. godine, kada je ubijen tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić. Navodi se da je ruski utjecaj u posljednje vrijeme nevjerojatno ojačao, pogotovo u Srbiji i BiH, a da podrška Rusije kosovskim Srbima nije nikakva tajna. Kakve su procjene u Sjedinjenim Državama: može li atentat na Olivera Ivanovića voditi do Kremlja?

Cardin: Najprije moje sućut njegovoj obitelji i prijateljima. To je bio zaista tragičan događaj i mora biti obavljena temeljna i transparenta istraga tog zastrašujućeg zločina. Međutim, koliko god to bio strašan događaj, Beograd i Priština moraju ostati potpuno posvećeni dijalogu o normalizaciji odnosa. Mi želimo ostati fokusirani na stabilnost u regiji, da postignemo napredak uprkos tom tragičnom događaju, koji, kao što sam rekao, mora biti temeljno i potpuno transparentno istražen.

RSE: Analiza koju je objavio Observer podvlači, međutim, da, imajući na umu povremeno maligni ruski uticaj u regiji, posebno kad obuhvaća i ubojstva, i Balkan i cijela Europa trebaju brinuti jer je moguće postojanje veze koja vodi do Kremlja kad je riječ o atentatu na Ivanovića. Konačno, navodi se u ovoj analizi, odvraćanje Srbije od Europske unije i NATO-a i jest glavni cilj vanjske politike Rusije na Balkanu. Slažete li se s ovakvim zaključkom?

Cardin: Ja se svakako slažem sa zaključkom da je cilj gospodina Putina držati regiju pod kontrolom, da se miješa u politiku zemalja u regiji, da nanosi štetu tim odnosima i da ih pogoršava. Taktike koje on koristi i po kojima je poznat mogu uključivati i slične tehnike koje Rusija primjenjuje u svojim planiranim aktivnostima. Mi nemamo konkretne informacije ili indicije o ubojstvu Ivanovića i upravo zato pozivamo na potpunu transparentnost u istrazi tog atentata, ali nema nikakve sumnje u to da regija mora poduzeti snažne korake kako bi se zaštitila od ruskog uticaja.

RSE: Svaka nada u nastavak normalizacije odnosa između Beograda i Prištine umrla je zajedno s Ivanovićem, navodi se također u spomenutoj analizi koju je objavio britanski list. Jeste li suglasni s ovakvom ocjenom?

Cardin: Mi ne želimo prihvatiti takvak zaključak, zato što bi to značilo pobjedu onih koji koriste teror za ispunjavanje svojih ciljeva. Ono što mi želimo je upravo suprotno tome – mi se zalažemo za ostvarenje napretka u dijalogu između Kosova i Srbije.

RSE: Verujete li da će poslije ovoga dijalog u Bruxellesu između dvije strane biti uskoro nastavljen? Čine li nešto Sjedinjene Države u tom pravcu, vrše li pritisak na Beograd i Prištinu da nastave briselski dijalog?

Cardin: Kako što se naglašava i u izvešću (Odbora Senata za vanjske poslove), koji sam objavio prošle nedjelje, Sjedinjene Države moraju biti aktivne u regiji. Ukoliko to izostane, samo ćemo gledati nastavak utjecaja Rusije preko njenih aktivnosti u Srbiji koje će zavađati države u regiji, u nastojanju da zemlje Zapadnog Balkana nikad i ne uđu u Europsku uniju. Zato je vrlo važno da vodstvo Srbije i vladajuća elita na Kosovu ostanu posvećeni svojim vlastitim nacionalnim i državnim interesima, a ne da podliježu utjecajima vanjskih. Ja mislim da im Zapad, Sjedinjene Države, mogu  pomoći to i realizirati.

RSE: Senatore Cardin, vi ste, zajedno s kolegama iz Odbora Senata za vanjske poslove, u izvješću koji je objavljen prije jedan tjedan, preporučili Sjedinjenim Američkim Državama da osnaže svoj angažman u Srbiji i šire na Zapadnom Balkanu, kako bi odgovorile na rastući ruski utjecaj u regiji. Ali, je li predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump, po vašem sudu, uopće zainteresiran za ovaj regiju?

Cardin: Ono što svakako možemo ustanoviti je da nismo često viđali posjete američkih predsjednika vašoj regiji. U mom izvešću se podvlači da je Rusija i te kako angažirana u Srbiji i šire. Dio toga može se objasniti time što postoje neka prirodna savezništva, jake simpatije prema Rusiji i snažne etničke veze pojedinih država regije s Rusijom, a, kao što znamo, i pravoslavlje igra veliku ulogu u toj bliskosti s Rusijom; dakle, mi prepoznajemo te "prirodne veze" koje gospodin Putin može "eksploatirati".

Međutim, ono do čega nam je stalo je da građani Srbije mogu rukovoditi svojom zemljom i donositi samostalne odluke bez stranog mijšanja. Srbija je donijela jasnu i nedvosmislenu odluku da se integrira u Europsku uniju, dok predsjednik Putin jasno želi da taj proces eurointegracije Srbije uspori, pri čemu je evidentno da je do izvjesnog stupnja bio i uspješan u tom usporavanju Srbije na njenom putu ka EU. Otuda je iznimno važno da Sjedinjene Države i druge zemlje pomognu Srbiji da usmjeri svoju vlastitu budućnost.

RSE: U vašem izvešću podseća se da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najmanje dvanaest puta sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od 2012. godine, dok je posljednji američki predsjednik koji je posjetio Beograd, glavni grad tadašnje Jugoslavije, bio Jimmy Carter daleke 1980. godine.

Cardin: Da, mislim da je ta politika pogrešna. Smatram da Sjedinjene Države moraju biti više "fizički" prisutne u Srbiji i to na najvišoj razini. To je vrlo značajna zemlja u regiji, bilateralni odnosi između Sjedinjenih Država i Srbije su iznimno važni i zato pozivam na posjete visoke razine. Ja, razumije se, znam da su izaslanstva Kongresa bile u posjeti Srbiji, također sam i sam preko naše Helsinške komsije za sigurnost i suradnju u Europi imao puno aktivnosti sa Srbijom i širom regijom. Zato mislim da bi i Bijela kuća trebala pokazati više interesovanja za Srbiju upravo preko posjeta najviše razine.

RSE: Europska unija je, čini se, iako ponovo vraća pogled na Zapadni Balkan, još uvijek zaokupljena vlastitim izazovima, Brexitom, primjera radi. U posljednjih nekoliko godina Zapadni Balkan je nekako bio prepušten samom sebi. Rusija, naravno, nije propustila tt priliku pojačati svoj utjecaj u regiji. Kako je do toga došlo? Znači li to da su Sjedinjene Države i Europska unija zakasnile primjetiti da se Rusija sve snažnije vraća na međunarodnu scenu?

Cardin: Mi jesmo registrirali taj "povratak" Rusije i nemamo nikakvu sumnju u to da je cilj Moskve da na sve načine sprječava europsko jedinstvo. Moskva pokušava prepoznati gdje su rupe, pukotine, međuprostori, kako bi gospodin Putin pokušao da na tim točkama uspostavi ili ojača rusku dominaciju.

Vidjeli smo, u tom smislu, kako je Rusija koristila svoje trupe koje su trenutno u Gruziji, u Moldaviji, u Ukrajini; vidjeli smo kako širi svoju propagandu, kako koristi energente kao sredstvo uspostavljanja i zadržavanja ovisnosti drugih zemalja. Cilj svega toga je usporavanje širenja Europske unije i NATO saveza ili kompromitiranje i degradiranje demokratskih institucija drugih zemalja.

RSE: Što konkretno Sjedinjene Države i Europska unija treba učiniti u ovoj regiji i u Srbiji? Kako mogu pomoći građanima Srbije, među kojima je Putin najpopularniji od svih stranih dužnosnika, da realno sagledaju stvarne ruske ciljeve?

Cardin: U izvješću koji sam objavio upravo se govori o tome što treba prakticirati u vašoj regiji i drugim državama kako bi se osnažila odlučnost u suprotstavljanu ruskom miješanju. Nema nikakve sumnje u to da Sjedinjene Američke Države moraju posvetiti više resursa da bi se pomoglo zemljama regije kako bi zaštitile svoje demokratske institucije.

RSE: Konkretno, o kojoj vrsti resursa je riječ?

Cardin: Mora se osigurati više resursa kako bi se osnažili mediji, slobodni izbori, kako bi se osnažila sposobnost da se prepoznaju platforme društvenih mreža koje koriste strane vlade, poput Rusije, platforme koje joj omogućuju širenje utjecaja u drugim zemljama. Potrebna nam je u tom pogledu transparentnost, antikorupcijski zakoni itd. To su oblasti u kojima Sjedinjene Države mogu pomoći drugim državama da razviju vlastite kapacitete u sprječavanju i pružanju otpora propagandnim napadima Moskve. Ali, kao što sam rekao, Sjedinjene Države se moraju pojaviti, moraju doći u te zemlje.

RSE: U svom izvješću vi navodite da Rusija, miješajući se u unutarnju politiku drugih zemalja, koristi različita sredstva.

Cardin: U tom izvešću navodi se da je gospodin Putin aktivan u 19 zemalja. U svakoj od tih zemalja on ima isti politički plan, ali koristi različite alate. Neke od tih država poduzele su dramatične korake da minimiziraju utjecaj Rusije i to je urodilo plodom. Dakle, pojedine zemlje tu lekciju su svladale, ali moramo postići napredak i u drugim zemljama i regijama.


 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna