Schwarz Schilling kaže da će međunarodna zajednica procesuirati počinitelje zločina u Srebrenici, umjesto da je to učinila RS i tako sebe i srpski narod oslobodila stigme

"Točno je da je sada taj spisak u rukama posebnog tima BKA (Bundeskriminalamt – Njemačke savezne službe za borbu protiv kriminala). Šef tima Klaus Zorn je odgovorio da oni imaju zadatak baviti se takvim kaznenim predmetima. Za to imaju uporište i u međunarodnom pravu, i u njemačkom zakonu i po Povelji UN-a. RS je trebala sama pokrenuti istragu protiv pojedinaca s te liste za koje se utvrdi da su počinili ratni zločin. To bi bio ispravan postupak, kako se ne bi osudila cijela Republika Srpska. Ali to nije učinjeno", kaže nekadašnji visoki predstavnik u BiH za Deutsche Welle.Za danas je zakazana sjednice Kolegija Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se treba utvrditi datum održavanja sjednice na kojoj bi se razmatrao Izvješće Komisije za Srebrenicu Vlade RS.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske zatražio je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine samo s jednom točkom dnevnog reda – Informacija o Izvješću Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. srpnja 1995. godine. Takav potez uslijedio je nakon što je njemačkom pravosuđu predan popis sa 22.000 imena, pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su tada bili angažirani na tom području, a kako bi se ispitala njihova umješanost u događaje tih srpanjskih dana. Popis je predan ispred Udruženja „Majke Srebrenice".

O cijelom slučaju za Deutsche Welle govorio je Christian Schwarz Schilling, od 1. siječnja 2006. do 1. srpnja 2007. bivši visoki predstavnik u BiH. Prethodno je, od 1996. do 2006., kao međunarodni medijator za BiH, proputovao po cijeloj BiH i posredovao u sklapanju sporazuma o povratku izbjeglica i povratu imovine.

- "Dodik se ovim vraća na izvješće iz 2003. godine. Vlada RS je na pritisak OHR-a osnovala Komisiju koja je imala zadatak pokrenuti istragu o tome, tko se u naznačenom periodu u sastavu Vojske RS nalazio u Srebrenici. Spiskovi, koji su tada napravljeni, dostavljeni su Vladi RS, koja je prihvatila izvješće i trebala sama pokrenuti istragu protiv pojedinaca s te liste za koje se utvrdi da su počinili ratni zločin. To bi bio ispravan postupak, kako se ne bi osudila cijela Republika Srpska. Dakle, moralo se ući u detalje i podići optužnice protiv svakog počinitelja. To je zapravo bio smisao cijele liste i ona se ni u kojem slučaju ne može osporiti. Ali s listom ništa nije urađeno, niti je došlo do procesa. Točno je da je sada taj spisak u rukama posebnog tima BKA (Bundeskriminalamt – Njemačke savezne službe za borbu protiv kriminala). Šef tima Klaus Zorn je odgovorio da oni imaju zadatak baviti se takvim kaznenim predmetima. Za to imaju uporište i u međunarodnom pravu, i u njemačkom zakonu i po Povelji UN-a i stoga je potpuno u redu što je predstavnica Majki Srebrenice i Žepe njemačkom kriminalističkom inspektoru Klausu Zornu dala tu listu, koju je sastavila Istražna komisije RS. Jasno je da se sada tim BKA time mora pozabaviti".

Što ako Skupština RS ospori tu listu?

- "Neće se dogoditi ništa, jer Parlament RS ne može osporiti postojanje tih popisa. To ne bi bio prvi put da Parlament RS donosi nemoguće i besmislene odluke".

Što stoji iza Dodikovog pokušaja da ospori listu?

- "To je sve vjeroajtno izborni manevar. Sada je samo pronađena nova tema, kojom se želi kazati, mi ne snosimo nikakvu krivicu, sve u vezi sa listom je pogrešno i sada ćemo o tome donijeti odluku. Moram reći potpuno besmislenu odluku. Tim prije što je tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić prihvatio to izvješće rekavši da je to crni lista u povijesti srpskog naroda. Sadašnji odnos prema pitanju zločina protiv čovječnosti samo im se može obiti od glavu. Jer sada će se međunarodna zajednica još jednom iznova pozabaviti cijelim slučajem Srebrenica".

Je li izborna kampanja jedini Dodikov motiv da se ova lista dovede u pitanje?

- "To pokazuje i da on ima lošu savjest i da nekom odlukom, koja je besmislena, pokušava cijeli zločin dovesti u pitanje, kao da ne postoji. On ne želi dati kolektivnu ispriku, već radi na kolektivnom stavljanju liste van snage. To s parlamentom nema veze već je to pitanje pravosuđa. Parlament po tom pitanju nema što odlučivati. Ali Dodik to radi kako bi ostvario nešto suprotno, naime, kako bi spriječio pokretanje istrage ili procesa protiv nekog od 22.000 ljudi koji su na listi. On misli da to tako može spriječiti. Ali po međunarodnom pravu, protiv svakoga tko stoji na jednoj takvoj listi može se voditi proces i izvan Republike Srpske, na svakom mjestu i u svako doba. Nitko to ne može spriječiti. Dodik to, koristeći parlament želi spriječiti ali to je pogrešna metoda".

Može li Dodik na ovaj način dobiti glasove birača u odnosu na oporbu?

- "Ne mogu vjerovati da će cijeli narod stajati na tom smjeru. To je smjer današnje vlade, koja parlament ima u šaci. Tu nema demokracije koja ide odozdo na gore, već se sve radi odozgo na dolje".

U kojoj mjeri je oporba u RS u stanju nešto promijeniti?

- "RS se sve više pretvara u totalitarni dio BiH i trudi se postati zasebna država. Dodik stalno nastoji ušutkati opoziciju. Ali mu to neće uspjeti. No, tu se postavlja pitanje hoće li doći do manipulacije izbora i to je posebna priča. Iz tog razloga međunarodna zajednica i Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) moraju provesti oštru kontrolu izbora kako bi se njihovi rezultati mogli priznati".(Izvor: DW)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna