Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Volio bih da BiH i Srbija uđu u NATO

"Mislim da bi nam NATO ovdje donio više sigurnost, a da će nam sve ostalo donositi više nesigurnosti i nestabilnosti. Mi smo u svakom pogledu vezani prema Zapadu. Ako nas Zapad bude želio, možemo opstati, ostati, razvijati se i biti dio Europe i mislim da ćemo tu postići jednu pravnu sigurnost. Isto tako, volio bih i da Srbija, bez obzira što je današnji službeni stav srbijanske politike, uđe u NATO i definitivno raščistimo sa sukobima, ratovima, netrpeljivošću", rekao je ministar sigurnosti BiH.

 

Pitanje MAP-a (Membership Action Plan - Akcijski plan za članstvo). odnosno, godišnjeg plana za članstvo u NATO iskristaliziralo se kao pitanje br. 1 u forimiranju novog saziva Vijeća ministara BiH. Poznato je da član predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik SNSD-a, srpske strane koja će sačinjavati buduće vijeće ministara, ovaj uvijet smatra neprihvatljivim.

"NATO je sigurnija budućnost"

Međutim, Dragan Mektić, SDS-ov je ministar u još uvijek aktualnom Vijeću ministara i on je po ovom pitanju, barem što se njega osobno tiče, vrlo jasan.

"Za BiH, kao i za susjednu Srbiju, članstvo u NATO-u značilo bi bolju i sigurniju budućnost. Mislim da bi, kada je u pitanju cijela regija, činjenicu da smo bili u ratnom sukobu i s obzirom na cijelu našu prošlost, želio da taj proces prema NATO-u, tu priču s NATO-om, zajednički više guramo i da, tko god da uđe ili ne uđe u NATO, ne predstavlja opasnost drugom", kazao je Mektić gostujući na Face TV-u, urednika i voditelja Senada Hadžifejzovića.

Mektić smatra da bi članstvo u NATO-u donio više sigurnost cijeloj regiji.

"Mislim da bi nam NATO ovdje donio više sigurnost, a da će nam sve ostalo donositi više nesigurnosti i nestabilnosti. Mi smo u svakom pogledu vezani prema Zapadu. Ako nas Zapad bude želio, možemo opstati, ostati, razvijati se i biti dio Europe i mislim da ćemo tu postići jednu pravnu sigurost. Isto tako, volio bih i da Srbija, bez obzira što je današnji službeni stav srbijanske politike, uđe u NATO i definitivno raščistimo sa sukobima, ratovima, netrpeljivošću", zaključio je Mektić.

"Dodik će prihvatiti NATO, zato je nas zvao u vlast"

On je podsjetio da je upravo predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kao i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović (SNSD) 2009. uputio službeno pismo o opredjeljenosti BiH za NATO kao strateškoj važnosti.

"Dodik manipulira narodom, prije svega u Republici Srpskoj. Kada razgovarate s ljudima iz NATO-a, oni kažu da je za njih ta priča završena jer imaju službeni dokument institucije. Ja ne vjerujem da to Dodik neće prihvatiti, čak mislim da će on to prihvatiti i da je tražio nas (SDS) da uđemo u koaliciju u Vijeće ministara kako bi podijelili s njim taj 'teret' NATO-a, ali i još teških pitanja koja će se postaviti", zaključio je Mektić, ponovno podsjetivši da je stav o BiH u NATO-u njegov osobni stav.

"Suludi pojedinci i novi sukobi"

Komentirajući formitanje rezervnog sastava policije MUP-a RS-a, Mektić je ocijeno da je to bilo rizično i nepotrebno. Istaknuo je bojazan da bi to mogla biti "uvertira u neke nove sukobe na ovim prostorima".

"Umjesto da se jača i oprema sustav civilne zaštite, formira se sastav rezervne policije. Mi konačno trebamo praviti profesionalne policijske strukture, profesionalne vojne strukture, a ne rezervi sastav policije. Prema tome takav može formirati i Federacija, kao i svaka županija, a rezervi sastav onda trebate opremiti, naoružati, a svi znamo da je rezervi sastav politije bila uvertira za rat na ovim prostorima. Zašto taj novac ne utrošimo u opremanje civilne zaštite?", upitao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH nije se ustručavao iskazati i dvojbu oko mogućih eskalacija novih sukoba u BiH.

"Čovjek sam koji je svoju sudbinu, sudbinu svoje obitelji, svojih unučadi, vezao za ovaj prostor i kada nešto radim, radim u interesu stabilnosti, a ne ratovanju i stvaranju konfliktnih situacija. Mislim da mladim generacijama trebamo riješiti naša pitanja i probleme i ostaviti im sigurnost. Bojim se da polako, s obzirom na tenzije koje svakodnevno proizvodimo ovdje u BiH, s obzirom na tešku nacionalističku retoriku, suludim pojedincima sutra može doći u glavu da nešto iskoriste za nove sukobe, da zloupotrijebe jednu takvu formaciju. Što meni treba da sutra netko pozove moje unuče, s obzirom da se donio takav zakon, da dobije poziv za neki ratni raspored i raspoređuje se u rezervni sastav?

Veza Afere 'Selefije' i treći entitet

Posljednja 'afera selefije' uzdrmala je BiH, donijela nove tenzije između hrvatske obavještajne agencije (SOA) i bh. sigurnosno obavještajne agencije (OSA). Tužiteljstvo BiH u ovom slučaju donijelo je odluku o nepokretanju istrage prema akterima ove afere, Mektićevim zamjenikom Mijom Krešićem, novinarom Matom Đakovićem, kao i hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem, ali i pokretanjem istrage protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića koji, opet, tvrdi da je Tužiteljstvo BiH u sprezi politike i kriminala. On je dao naslutiti, a svojim neodređenim odgovorima bio je na tom tragu, da je samu aferu izazvao dio obavještajnog miljea u susjednoj Hrvatskoj koji želi još više zaoštriti odnose između Hrvata i Bošnjaka što bi, u konačnici, dovelo do stvaranja trećeg entiteta u BiH.

Naime, Mektić je ustvrdio da je suradnja BiH na obavještajnom polju vrlo dobra, i to ne samo sa susjednom Hrvatskom, već i s ostalim zapadnim zemljama.

"Ne vidim gdje je problem da mi i Hrvatska u obavještajnom smislu razvijamo partnerske odnose u suzbijanju kriminala i opasnosti o terorizma, globalnih i regionalnih prijetnjih, razmjenjujemo podatke, a ne da tajno radimo neke operacije", komentirao je Mektić.

No na pitanje urednika i voditelja "Zašto tajno rade", Mektić je neodređeno kazao:""Moja je pretpostavka zato što postoji neki "treći" skriveni politički interes. Nemojte sada da to govoorim, to je moja pretpostavka...".

Međutim, na voditeljevu konstataciju da je ministar implicirao odgovor, da "posotoji treći politički interes, neke želje da se realiziraju tako što će optužiti "neću s njima živjeti, treba mi 'treći', moj prostor" i je li to taktika, Mektić je odgovorio: "Možda ste na dobrom tragu...".

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna