Inzko: Nakon Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova, na red će doći i BiH"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za Deutsche Welle kaže da primat prije Bonskih ovlasti imaju domaća rješenja i da će nakon rješavanja problema oko imena Makedonije, spora Srbije i Kosova na red doći i BiH.
Razgovarao: Erol Avdović/Deutsche Welle


DW:Gospodine Visoki predstavniče, dobili ste podršku, a četiri izaslanstva u Vijeću sigurnosi su spomenule upotrebu Bonskih ovlasti. Je li to neka vrsta opredjeljenja ponovnog vraćanja tim ovlastima ili je u pitanju neki trend povratku tome?

Valentin Inzko: „To je i jedno i drugo. Malo je to i frustracija Međunarodne zajednice što stvari idu tako sporo i da ima tako malo domaćih rješenja. Neki zbog toga i razmišljaju da bi se možda trebalo vratiti Bonskim ovlastima, ali kao posljednjoj mogućnosti. Prva mogućnost uvijek mora biti domaće rješenje i tek kada ono ne uspije treba primijeniti Bonske ovlasti. Mislim da su neke stvari otišle predaleko. Recimo, izbori u Mostaru ili status Srba u Mostaru koji tamo službeno ne postoje. Isto tako slučaj Sejdić-Finci traje deset godina. To je jednostavno predugo. Čak i ako nismo upravu, ljudi odlaze iz BiH pošto oni više nemaju vremena čekati."

- Bili ste u Washingtonu. Što kažu Amerikanci? Trebate li biti malo oštriji? Podržavaju li da budete oštriji?

„Amerikanci na svojoj agendi imaju 400 konflikata po cijelom svijetu, od Venecuele do Sjeverne Koreje. Što se tiče Balkana, osjetio sam da postoji redoslijed da se do kraja napravi posao. Da se završi posao u Makedoniji. Onda da se završi posao između Srbije i Kosova. Onda bi na red došla BiH."

- Koliko dugo to može potrajati?

„Želim što kraće, ali ne mogu ništa više kazati."

- Njemački veleposlanik u Vijeću sigurnosti Vas je, pozdravljajući i davajući podršku, rekao da nema ništa protiv da Vas vidi na čelu Visokog predstavnika u narednih desetak godina, odnosno da imate onoliki mandat koliki je imao Matthew Nimetz koji je također bio "nekako mekan", ali je na kraju odradio posao.

„Da. On je tamo bio više od 20. godina. Gospodin Nimetz je radio na imenu Makedonija koja se ranije zvala Bivša jugoslovenska republika Makedonija, a sada se zove Sjeverna Makedonija. Znači, on je uspješno završio svoju misiju. To je i moja želja."

- Uspješno?

„Da"
(Izvor: DW)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna