Petritsch: Žao mi je Inzka, ne može ništa

"Ovo je jedna nemoguća situacija da vam pravo kažem. Ja žalim mog prijatelja Valentina koji je tu mnogo godina i ništa ne može učiniti jer nema podršku Bruxellesa, ni Washingtona ni Moskve", kazao je u Pressingu N1 bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.Kada je riječ o korištenju bonskih ovlasti, Petritsch je kazao mu je "žao Valentin Inzka koji ne može puno učiniti".

"Ovo je jedna nemoguća situacija da vam pravo kažem. Ja žalim mog prijatelja Valentina koji je tu mnogo godina i ništa ne može učiniti jer nema podršku Bruxellesa, ni Washingtona ni Moskve. Svi oni njega instrumentaliziraju i koriste u svoje svrhe. Ono što sam već rekao prije mnogo godina, ured Visokog predstavnika je poslijeratna institucija. Trebalo je zatvoriti 2006. To je bio dio plana za koji sam bio zadužen kada sam bio Visoki predstavnik. Svi u PIC-u smo se složili da će se Ured Visokog predstavnika zatvoriti do 2006. Sada smo u situaciji kada OHR ne može učiniti ništa, ali ipak projicira nadu onima koji još vjeruju u OHR. Od 2006. kada smo tada uveli podjelu odgovornosti, tada je trebalo punu odgovornost prebaciti na EU", kazao je Petritsch i poručio:

"Ne vjerujem da se danas mogu koristiti bonske ovlasti. Ja nemam informacije o tome, s njim nisam o tome razgovarao. Za upotrebu bonskih ovlasti potrebna vam je jaka komponenta. Kada sam smijenio Jelavića, preko noći vojnici bosanskih Hrvata su izašli na ulice i bilo ih je teško obuzdati".

"Bonske ovlasti nisu način da se danas rješavaju stvari u BiH. BiH mora postati zemlja koja rješava svoje probleme, to je preuvjet za ulazak u EU", smatra Wolfgang Petritsch.

"Kada je gospodin Dodik kazao da se želi odcijepiti, moglo se tada odlučnije djelovati. Od tada gospodin Dodik misli da je dobio adut s kojim uvijek može igrati protiv međunarodne zajednice i EU. To je greška koju je napravila međunarodna zajednica prije 6-7 godina", rekao je u večeranjem Pressingu bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

(Izvor: N1)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna