HSP BiH raspustio županijska vijeća u ŽZH-u i HBŽ-u, Perić i Krajina napustili sjednicu

Na današnjoj sjednici Glavnog stana HSP-a BiH u Sarajevu donijeta je odluka o raspuštanju županijskog vijeća te stranke u ŽZH-u i HBŽ-u. Nakon ovih odluka, sjednicu Glavnog stana napustila su četiri člana iz HBŽ-a, zamjenik predsjednika Josip Perić, Ante Krajina, Matija Ivančić i Filip Mihaljević.Na sjednici Glavnog stana HSP-a BiH nazočilo je 32 člana, od njih 37. Između ostalog, donijeta je odluka o raspuštanju županijskog vijeća te stranke u ŽZH-u. Protiv ove odluke bila su četiri člana iz HBŽ-a, Josip Perić, Ante Krajina, Matija Ivančić i Filip Mihaljević, koji su nakon izglasavanja i napustili sjednicu GS-a.

Također, izabrano je i pet nedostajućih članova Predsjedništva: Albert Šunjić i Berislav Elez, ujedno članovi i dopredsjednici te članovi Đuro Marković, Vinko Josić i Pejo Banović.

Za glavnog tajnika GS-a izabran je Josip Milić, a za članove Goran Franjić (Sarajevo) i Ivan Fofić (Prozor-Rama).

ŽZH je, za sada, ostala bez županijskog vijeća, a raspuštene su i sve četiri podružnice ove stranke, u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Grudama. Očekuje se da predsjednik te stranke Zvonko Jurišić imenuje povjerenika koji bi trebao, u roku od 60 dana, sazvati zbor stranke na kojem će biti imenovano novo županijsko vijeće.
Kako se doznaje, izgledno je da će za povjerenika bti izabran Stanko Primorac Ćane, zastupnik HSP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.


Inače, razlog raspuštanja županijskog vijeća ŽZH-a su nedavni prijepori oko izbora novog vodstva te stranke u ŽZH-u.

Razlog za raspuštanje ŽV-a u HBŽ-u predsjednika Bože Prkeje, kako se doznaje, "javno iznošenje izmišljenih sporova unutar stranke".

Iz HSP-a su, po prvi put od postojanja stranke, povukli ovakve radikalne poteze, a jedna od odluka kojom se u ovoj stranci pokušava disciplinirati nedisciplinirano članstvo je i ta da će, ubuduće, o članovim koji ne budu provodili odluke stranke, odlučivati stegovni sud.

 

Zašto raspuštanje županijskih vijeća?


Naime, dosadašnji predsjednik Viktor Kvesić nije dobio potporu većine u Županijskom zboru (dobio je 38 glasova) i za novog predsjednika je izabran Velimir Petričušić koji je dobio 41 glas. Međutim, rezultat izbora trebao je potvrditi i Glavni stan, no to nije učinjeno jer je predsjednik stranke Zvonko Jurišić kao i Viktor Kvesić, insistiraju na tvrdnji kako izbor novog predsjednika nije proveden sukladno statutu stranke, a na račun Petričušića pristižu i ozbiljne optužbe da "radi na slabljenju stranke" te da je "igrač" bivšeg člana HSP-a Živka Budimira, koji sada ima vlasitu stranku.
 
"Nuđeno nam je iz pojedinih stranaka da pređemo u njihove redove, također pomišljalo se unutar naših redova na osnivanje nove političke stranke, jer pazite, u ovom trenutku u ZHŽ-u HSP BiH ima 16 općinskih vijećnika i njih najmanje 13 su na našoj strani, a tek rijetki na Jurišićevoj. To nije mala stvar, no mi smo vrlo dobro svijesni kako bi takav potez značio daljnje uništavanje HSP-a BiH, a mi ga ne želimo uništavati nego jačati, pa makar kao svojevrsna oporba Jurišiću unutar same stranke"", svojedobno je kazao za portal JAVNO.ba Velimir Petričušić, naglašavajući da se on pridržava Statuta stranke te da će "prihvatiti odluku Glavnog stana, ma kakva ona bila".

(T.H./republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna