Budimir smijenio Krajinu, Nikšić traži ocjenu ustavnosti

Pozivajući se na Ustav F BiH, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smijenio je federalnog ministra financija Antu Krajinu. I Budimir i Krajina u Vladu F BiH došli su kao HSP-ovci, a danas nijedan nije član te stranke.

 

Budimir je kazao da je prihvatio prijedlog za smjenu ministra Krajine jer je, kako je naglasio, najodgovornija osoba za neizvršenje proračuna FBiH, odnosno za "nezakonito postupanje prema braniteljskoj populaciji".

Kako je Budimir pojasnio, uprkos brojnim apelima, Krajina je prekšio Zakon, te je braniteljima HVO-a u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Orašju uskratio pravo na braniteljske naknade. "Tako su ovi ljudi bez naknada ušli u 2014. godinu", kazao je Budimir.

Budimir je također podsjetio da odgovornim smatra i ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza (SDP) te da je spreman donijeti odluku i o njegovoj smjeni ukoliko dobije zahtjev za njegovo razrješenje od premijera Nikšića. On je ponovno pozvao premijera Nikšića da mu dostavi zahtjev za razrješenje svih federalnih ministara, uključujući i zahtjev za svoju smjenu s mjesta premijera.


Ipak, teško je očekivati da će premijer Nermin Nikšić (SDP) uputiti zahtjev za smjenu ministra iz vlastite stranke, Zukana Heleza koji je i najodgovorniji za blokadu isplate naknada braniteljima u Hercegovini i Orašju, a pogotovo da će uputiti zahtjev za razrješenje cjelokupne Vlade F BiH.

Treba podsjetiti da je upravo slična situacija bila i 2006. godine, kada je tadašnji ministar za branitelje Zahid Crnkić namjeravao blokirati isplate samo stradalnicima HVO-a.

No, međutim, tadašnji ministar financija Dragan Vrankić blokirao je isplatu svim korisnicima, što uključuje i stradalnike Armije BiH te je nakon ovog Crnkić , odnosno njegovo ministarsto, uputilo naloge za isplatu svim korisnicima.

Budimir drži da je upravo Krajina, kao ministar Hrvat, trebao slično pristupiti te nikako udovoljavati elektivnoj isplati naknada, prema kojoj su i mnogi istinski branitelji, ni krivi ni dužni, morali platiti ceh.

 


"Ja sam u ponedjeljak (30. prosinca) razgovarao s Budimirom i on me je obavijestio da će mi poslati urgenciju za isplatu, a također sam mu i kazao da je nemoguće da ministarstvo financija isplati bilo što ako to nije naložilo resorno ministarstvo, u ovom slučaju ministarstvo branitelja, ma tko da bio na mjestu ministra financija. Čini mi se da je naš predsjednik neki vizionar svojih vizija koje samo on i nitko drugi ne razumije. Stoga njegovo objašnjenje za smjenom apsolutno ne stoji", kazao je za republikanfo.com smijenjeni ministar Krajina.

On je istaknuo i da je kontaktirao premijera Nermina Nikšića koji mu je kazao da će prema Ustavnom sudu F BiH pokrenuti ocjenu ustavnosti poteza predsjednika F BiH. 

"Što se mene tiče ja bi više volio ne biti nego biti ministar, a sumnjam da ga (Budimira op.a) premijer ozbiljno shvaća i da će mu dostaviti zahtjev za smjenom Heleza ili ostalih ministara", zaključio je Krajina.

 

Jurišić: Vrlo je upitno razrješenje ministra Krajine

 

Komentirajući razrješenje bivšeg HSP-ovog ministra od strane predsjednika F BiH, predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić za republikainfo.com je kazao: "Njegovo razrješenje vrlo je upitno kao i zašto je od osam ministara za koje je premijer Nikšić tražio smjenu izdvojio baš jednoga".

 

 

Jurišić je podsjetio i da je prije osam mjeseci parlament izglasao nepovjerenje cjelokupnoj federalnoj vladi te da je Klub Bošnjaka povukao pitanje vitalnog nacionlanog interesa ali da se sedam mjeseci ne formira Vijeće Ustavnog suda F BiH za vitalni nacionalni interes. "To najviše ide na dušu predsjednika i doppredsjednika F BiH", kazao je Jurišić.

On je Budimirov potez o razrješenju ministra Krajine nazvao "marketinškim potezom". "Predsjednik Budimir je pisao ministru Helezu, a ne ministru Krajini, da njegova odluka o obustavi isplata braniteljima nije zakonita. Kod premijera Nikšića trebao je tražiti prvenstveno smjenu ministra Heleza jer je bez mirovina i naknada ostavio na tisuće branitelja koji su to pravo stekli sukladno postojećim zakonima", pojasnio je Jurišić.

Komentirajući činjenicu da se, u ovom slučaju, radi o dva bivša člana HSP-a, predsjednk HSP-a BiH je istaknuo:" Pojedini ministri u vladi F BiH izgubili su kompas, a potom i potporu svojih stranaka - žalosno je da miinistar Krajina kaže da on radi što mu kaže  Josip Perić. Dakle, upravo su ovi ministri koji su izgubili potporu svojih stranaka postali 'laka meta za odstrijel'.


Premijer Nikšić: Novi pokušaj blokade F BiH


Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra financija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je priopćenje za javnost, u kojem stoji: “Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplicira političke procese u Federaciji BiH, što čini već gotovo dvije godine. Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u prosincu 2012. godine, a koji je tada odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH".

Nikšić ističe kako je "očito da ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realiziranjem svojih prijetnji".

 "Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zlouporabom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudaca Ustavnog suda FBiH. Današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH će biti dodatno usložnjena i to, naravno, ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne zanimaju.
Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja haosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način. Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate mirovina, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz proračuna FBiH što je, zapravo, njegov krajnji cilj, a što može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra financija koji je, prema Zakonu o izvršenju proračuna, jedan od potpisnika svih transfera iz proračuna FBiH.
Očito se čekalo da, ukoliko kaos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog proračuna i aranžmana sa MMF-om, otpočne provedba plana B i blokiranja financijskih tijekova u Federaciji BiH. Siguran sam kako će i ovaj, kao i svi slični pokušaji Budimira i njegovih istomišljenika, osujetiti oni koji, poput ministra Krajine, interes Federacije i njenih građana stavljaju iznad osobnog”, kaže se u Nikšićevom priopćenju.

 

 

Tko je kandidat za novog ministra?

 

Podsjetimo, još u prosincu prošle godine premijer Nikšić uputio je Budimiru zahtjev za razrješenjem osam ministara u Vladi F BiH: dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića (NS Radom za boljitak), ministra izbjeglih i raseljenih osoba Adila Osmanovića (SDA), ministra financija Antu Krajinu (tada HSP BiH), ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja (SDA), ministra trgovine Milorada Bahilja (NS Radom za boljitak), ministra kulture i sporta Salmira Kaplana (SDA), ministra poduzetništva Sanjina Halimovića (SDA) i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera (tada HSP BiH).

Nikšić je zahtjev za smjenu ministara pravdao tvrdnjama da jedan broj ministara ne uživa podršku većine u Parlamentu FBiH, da se dovodi u pitanje izvršenje programa rada Vlade FBiH i njenog normalnog funkcioniranja, kao i zbog nedonošenja proračuna

Budimir Nikšićev zahtjev tada nije prihvatio, između ostalog, izjavivši: Dvojbeno je je li na ovaj način premijer Nikšić štitio integritet institucija vlasti, a na čemu je upravo insistirao u svom prijedlogu za razrješenje osam ministara. Na temelju činjeničnog stanja i pravno utemeljenih argumenata iznesenih s obje strane nisam nadležan utvrđivati odgovornost članova Vlade FBiH o pitanju zakonitog ili nezakonitog postupanja".

No, kako se čini, Budimir je razrješenje ministra Krajine "izvukao iz ladice".

U cijelom slučaju dobro je podsjetiti na neke činjenice: I Budimir i Krajina u Vladu F BiH ušli su kao HSP-ovci, no danas Krajina djeluje u okviru neformalne skupine, tzv. "ekipe", oko također bivšeg drugog čovjeka HSP-a i aktualnog zastupnika Josipa Perića.

Također, u prosincu prošle godine, kada je Nikšić uputio zahtjev za razrješenjem, Budimir je još uvijek bio član HSP-a, a već sljedeće godine (2013.) utemeljio je svoju stranku - Stranku pravde i povjerenja (SPP).

Znakovito je da upravo Budimir "na uzici drži" još sedam ostalih ministara (SDA, NSRZB i bivši HSP) za koje je svojedobno Nikšić zatražio smjenu i u svakom trenutku može "zapečatiti" njihovu ministarsku karijeru.

Tko je novo ime za federalno ministarstvo financija još nije poznato, no procedure su jasne - prijedlog, uz suglasnost dva dopredsjednika, upućuje predsjednik Federacije u Zastupničkom parlamentu na izglasavanje.

S obzirom da se trenutačno ne zna tko je većina, a tko oporba, teško da će novi ministar financija tako skoro zasjesti u ministarsku stolicu.


(V.S./republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna