BANJA LUKA Nakon 73 godine sahrana drvarskog župnika

Drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor i njegovi župljani pobijeni prije 73 godine danas su konačno pronašli mir. Nestor i njegovi vjernici sahranjeni su danas u svećenićku grobnicu na katoličkom groblju Sveti Marko u Banja Luci. Njihova tijela preuzeli su jučer predstavnici Banjalučke biskupije preuzeli iz identifikacijskog centra Šejkovača u Sanskom Mostu.

 

foto: Eshumacija i pokop rezultat su sastanka Salihović-Komarica

Drvarski župnik prvi je katolički svećenik ubijen u Drugom svjetskom ratu. Ubijen je u srpnju 1941. godine. Kao župnik Drvara bio je pozvan na blagdan sv. Ane u Kosovu kod Knina, 26. srpnja 1941. godine, predvoditi misu i propovijed te je zajedno s većom skupinom svojih župljana vlakom tamo išao na hodočašće.

Nakon završenih svečanosti on je ranim jutarnjim vlakom, 27. srpnja 1941. godine krenuo nazad a na povratku su srpski pobunjenici presreli njihov vlak, zarobili sve putnike katolike, izveli iz vlaka, svezali ih i odveli u mjesto Trubar blizu Drvara te ih sve, zajedno sa župnikom Nestorom, pobili kod jame Golubnjače i bacili u nju.

Banjolučki biskup Franjo Komarica tražio je ih se dostojno sahrani, odnosno da se izvrši eshumacija iz masovne grobnice Trubari, na području općine Bihać, što je Tužiteljstvo i uradilo.

"Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima civila hrvatske nacionalnosti, žrtava iz drugog svjetskog rata, koji su ubijeni u mjesecu srpnju 1941., kada su se vlakom vraćali sa hodočašća iz Knina, a među kojima je bio i drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor", kazali su danas u priopćenju iz te institucije.

Nakon provedenih istražnih radnji, na molbu Banjalučke biskupije i osobno biskupa banjalučkog  dr.Franje Komarice, te nakon razgovora sa glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH Goranom Salihovićem, aktivnosti su intenzivirane a Tužiteljstvo BiH je dozvolilo i iskoordiniralo predaju posmrtnih ostataka Banjalučkoj biskupiji. Predstavnik Tužiteljstva nazočiti će i sahrani drvarskog župnika.

O navedenim aktivnostima bit će informiran i službeni Vatikan i ured Svete stolice.

Također, Tužiteljstvo BiH je sa biskupom Komaricom realiziralo sastanke i razgovore o procesuiranju kaznenih djela ratnog zločina, u kojima su u proteklom ratu u BiH, na području Prijedora i okolice, 1992. i 1995. godine, ubijeni svećenici Ratko Grgić i Tomislav Matanović. /republikainfo.com/
 

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna