STRAH I PANIKA U SRCU EUROPE ISIL preuzeo odgovornost za napad na Bruxelles

Najnovije informacije govore kako je u bombaškom napadu na aerordomu i metrou poginulo 34, a ozlijeđeno više od 80 ljudi. Svjetske agencije izbješćuju da je odgovornost za napad preuzeo ISIL, a pojavile su se i fotografije dvojice terorista: 24-godišnjeg Najima Laachraouia i 30-godišnjeg Mohameda Abrinija. Bruxellesom kruži informacija da policija hvata još osam terorista opasanih bombama, što je potvrdio Kruno Stjepanović za 24 sata. Vlasti savjetuju građanima da se sklone s ulica.Bijela kuća zgrožena terorističkim činom - države pojačavaju mjere sigurnosti

Službenik Bijele kuće rekao je da je SAD zgrožen ovim činom te da će nastaviti biti u kontaktu s belgijskim vlastima. Naglasili su da je predsjednik još jutros o tome bio obaviješten. Britanija je sazvala sastanak Cobri, Nijemci pojačali sigurnost na granicama.
Bruxelles, koji je i inače pun policije i vojske, sada je još povećao razinu njihove prisutnosti. Europarlamentarci su zatvoreni u zgradi Europskog parlamenta, a hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić kazala je kako nikada u životu nije vidjela toliko policije. Dodatnih 225 trupa razmješteno je u Bruxellesu, javio je Reuters. Teroristički napadi u zračnoj luci i metrou u Bruxellesa, potaknule su mnoge reakcije u europskim državama. Primjerice, Britanci su sazvali hitan sastanak Cobri, tijela koje koordinira akcije u vrijeme kriznih situacija.

 Povećana je sigurnost u britanskim zračnim lukama i ostalim prometnicama. 'Kao rezultat strašnih napada u Bruxellesu povećali smo sigurnost i ophodnju u zračnoj luci', rekao je glasnogovornik Gatwicka, a isto je i na Heathrowu.

Reakcije su brojne i većinom se odnose na promptno podizanje razine sigurnosti.Prekinut je i promet vlaka Eurostar koji Bruxelles povezuje s Velikom Britanijom, javljaju agencije. Europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju sve letove za taj grad te jačaju mjere sigurnsoti.

Pojačane su i mjere osiguranja u Njemačkoj na prometnicama i granici. Njemačka federalna policija pojačala je mjere sigurnosti u zračnim lukama i željeznicama stanicama te su pojačane kontrole na granicama s Belgijom, Francuskom, Nizozemskom i Luksemburgom.

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su i u jednoj od najvećih zračnih luka u Europi - Frankurtu, objavila je njemačka savezna policija. 'Što se tiče ostalih njemačkih zračnih luka, ne mogu dati nikakvu drugu izjavu, u fazi smo procjene', izjavila je glasnogovornica policije.
Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova također podiglo je razinu sigurnosti u talijanskim zračnim lukama. Grčki avioprijevoznik Aegean Airlines otkazao je sve letove u i iz Bruxellesa.

Podignuta razina sigurnosti u hrvatskim zračnim lukama i graničnim prijelazima
Neslužbeno se doznaje da je podignuta razina sigurnosti na hrvatskim aerodromima i graničnim prijelazima. Prati se sigurnosna situacija i komunicira se s ostalim članicama NATO saveza. Podignute su i mjere sigurnosti na aerodromima u zemljama EU-a kao i u New Yorku i New Jerseyju - JFK, LaGuardia i Newark, gdje su jaka naoružanja.

 

Objavljene fotografije navodnih terorista
Na press konferenciji na kojoj su bili glavni tužitelj i belgijski premijer pojavile su se slike navodnih terorista.
Najim Laachraoui je 24-godišnjak, a Mohamed Abrini 30-godišnjak.

Belgijski premijer: 'Dogodilo se ono čega smo se bojali'
Belgijski premijer Charles Michel rekao je: "Dogodilo se ono čega smo se i bojali, napali su nas kad smo se najmanje nadali", dodavši da je puno ozlijeđenih i puno mrtvih.

"Ovo je crni dan za našu zemlju", rekao je Michel. Dodao je kako nema informacije o tome jesu li ovi napadi povezani s onima u Parizu.

U Bruxellesu korišten isti eksploziv kao u Parizu
U napadima u Bruxellesu korišten je isti eksploziv kao u Parizu, pod imenom TATP koji je kućne izrade te ga je teško otkriti.


 

Ekonomska posljedica terorizma: Pale cijene dionica na europskim burzama!

Najjviše su pale cijene dionica u turističkom sektoru. Na europskim su burzama jutros su pale cijene dionica što je posljedica vijesti o dvije eksplozije u zračnoj luci Bruxellesa. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto, nakon što je jučer oslabio 0,25 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,7 i 1,2 posto. Dvije eksplozije potresle su u utorak ujutro zračnu luku u Bruxellesu, a nakon toga u metrou. Službeno je potvrđeno da se radi o terorističkom napadu u kojem je zasada zabilježeno više od 20 mrtvih i 35 ozlijeđenih!

Zbog toga su jutros najviše pale cijene dionica u turističkom sektoru. STOXX Europe 600 indeks tog sektora potonuo je 2,2 posto. Pritom su cijene dionica zrakoplovnih prijevoznika easyJeta i Ryanaira, kao i hotelske tvrtke InterContinental, pale između 2,4 i 4,6 posto.

 

(Izvori: Agencije/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna