ŠOPING PREKO GRANICE: Tisuće Hrvata u BiH kupuje hranu i gorivo

U šest zemalja novinari su usporedili cijene 12 proizvoda. Među njima su samo Wudy hrenovke u Hrvatskoj najjeftinije. Osim zbog nižih cijena, u šoping u BiH isplati se i zbog povrata PDV-a te goriva, pišu 24.sata.
U prekogranični shopping, ako se gledaju samo cijene, najviše se isplati ići u Srbiju, pokazala je usporedba cijena 12 namirnica i drugih proizvoda za kućanstvo. Od ponedjeljka do srijede novinari 24 sata uspoređivali su cijene u Hrvatskoj s onima u Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Srbiji i BiH, kamo stanovnici graničnih područja često odlaze.

U Sloveniju, Mađarsku i Italiju više se ne odlazi samo zato što je jeftinije, nego po neke proizvode kojih u Hrvatskoj nema ili po druge koji su puno kvalitetniji, a cijena im je ista ili slična.

Nema gužve radnim danom jer iz Slavonskog Broda ne dolaze u veliki šoping. U Bosanski može skočiti svatko kad poželi. No trebate vidjeti gužvu vikendom, kad navale i iz Požege, rekli su ispred bosanskobrodske prodavaonice Tropik. Puno ljudi odlazi i u šoping u Orašje, prema nekim podacima čak 12.000 na dan.
Osim zbog nižih cijena, isplati im se i zbog povrata PDV-a, koji je u BiH na hranu 17 posto. Uz klasičnu kupnju namirnica i kućanskih potrepština, preko Save većina natoči i gorivo.

Tko ima veliki spremnik uštedi 100 kuna. U Mađarskoj cijene više nisu toliko niže da bi se isplatilo ići tamo u kupnju. U Nagykanizsi, 30-ak kilometara od graničnog prijelaza Goričan, obišli su velike prodavaonice Lidla, Spara, Penny Marketa i Tesca te se uvjerili da su cijene slične onima u Hrvatskoj. Za masovne odlaske po kobasice i crvenu papriku više nema razloga, a nije više lako pronaći ni gusju jetru, koje je nekad u Mađarskoj bilo puno, a cijena je bila upola manja nego u Hrvatskoj. U Trst se ne isplati ni po hranu.

(Izvor: 24sata.hr)

Komentari:

No comment.

Pod Lupom

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna