Magazin Stav ozbiljno je "oprao" Čovićevu australsko-novozelandsku turneju nazvavši je debaklom

Posljednjeg dana kolovoza ove godine Ministarstvo vanjskih poslova BiH izvjestilo je Veleposlanstvo BiH u Australiji kako će Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH putovati u službenu posjetu Australiji i Novom Zelandu. Od veleposlanstva je zatraženo da organizira ovo putovanje, odnosno osigura VIP salon u zračnim lukama, smještaj, najam vozila za Čovića i njegovu svitu.Međutim, već su tu nastali problemi, piše u novom broju magazin Stav. Australci, s obzirom na to da Čovićeva posjeta nije bila službena, nisu dozvolili najam VIP salona za doček i ispraćaj izaslanstava. Onda se Veleposlanstvo bacilo na potragu smještaja i najma vozila. Kada su u svemu tome uspjeli, račun za ove usluge bio je skoro 16.000 australskih dolara.

Kasnije je, kako su troškovi posjete rasli, od MVP-a Veleposlanstvo je tražilo odobrenje dodatnih sredstava kako bi podmirilo sve troškove neslužbene Čovićeve posjete. Troškovi turističke posjete bili su visoki, kako zbog skupih avionskih karata, spavanja u hotelu tijekom pauze putovanja u Dubaiju, ali i zbog brojnosti pratnje koja je putovala s Čovićem.

Naime, osim njega, na kraj svijeta zaputili su se i šefica Čovićevog kabineta Tonka Krešić-Gagro, dva Čovićeva pratitelja, Zoran Marinčić i Danijel Kraljević, a u privatnoj pratnji bili su i Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanske županije, Jozo Pavković, glavni urednik bh. izdanja Večernjeg lista, te Mijo Marić, Zoran Tomić i Zdravko Rajić.

Pratnja na putovanju na Novi Zeland bila je nešto manja, s Čovićem su putovali tek dva pratitelja i šefica kabineta. Ono o čemu Pavković ne izvješćuje u svom glasilu je diplomatska pljuska koju je Čović zaradio u Australiji.

Naime, australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop otkazala je sastanak s Čovićem. Također, nije bilo moguće organizirati sastanak Čovića s australskim premijerom kao niti s tamošnjim ministrom pravde. Tako je, umjesto Julie Bishop, Čović uspio dogovoriti susret s njenim pomoćnikom Zedom Šešeljom, senatorom u Parlamentu.

U nedostatku ozbiljnijih sugovornika, Čović je, tako, vrijeme u Australiji kratio razgovorima s predstavnicima iseljenika i vjerskim velikodostojnicima, slušao horove i posadio drvo. Usporedbe radi, ovakva razina dočeka imali bi načelnici nekih od najmanjih općina u BiH. Stav piše kako neslužbeno doznaje da je pravi cilj Čovićeve posjete bio ispunjenje želje svojoj šefici kabineta da posjeti Novi Zeland.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna