Malo je čudno kada nacional-Bošnjaci na Partizanskom mole fatihu umjesto da uzvikuju 'Smrt fašizmu-sloboda narodu' ili Zašto je Partizansko groblje u Mostaru najvažnije Hrvatima?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović, novoizabrani predsjednik Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru Sergej Sergio Šotrić, predstvnici Centra za mir Mostar i Mostarskog kruga, sa suradnicima su posjetili Partizansko groblje u Mostaru.Zvizdić i Novalić tom prilikom istaknuli su nezadovoljstvo lošim stanjem ovog nacionalnog spomenika te naglasili očekivanja da sve razine vlasti pomognu u njegovoj zaštiti, očuvanju i obnovi.

"Ovdje leže mladi ljudi koji su dali živote u borbi protiv fašizma i to se nikada ne smije zaboraviti, da ne bi buduće generacije počele zaboravljati ono što se dogodilo prije 20-ak godina. Pružiti ćemo značajnu podršku da radovi na rehabilitaciji Partizanskog groblja u Mostaru počnu što prije. Uradit ćemo to kako bi i buduće generacije našle izvor i nadahnuće da je fašizam zlo i da se protiv njega uvijek mora boriti i da zlo ne može pobijediti dobro", rekao je Zvizdić.

Predsjednik Federacije BiH Fadil Novalić ustvrdio je da je spomenik jedan od najmonumentalnijih u F BiH te da predstavlja znak trajne opredijeljenosti Mostara prema antifašizmu.

"Spomenik je potpuno zapušten, a došli smo vidjeti kako da makar uži kompleks od 5.000 kvadratnih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu. Zakonska obveza je brinuti o spomenicima i Partizansko groblje u Mostar podsjeća na sve poginule u borbi protiv fašizma u Europi i svijetu", izjavio je Novalić naglasivši kako "ovo nije pitanje politike" te da "spomenik podjednako pripada svim Bosancima i Hercegovcima, bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost".

Međutim, kao što je sve u BiH politika, a posebice u Mosaru, gdje u posljednje vrijeme eskaliraju prijepori oko prava na obnovu Partizanskog spomenika, pa samim tim i prava na znatna novčana sredstva za njegovu sanaciju.

Odbor postojao, a Partizansko neobnovljeno već 14 godina

Pojednostavljeno, odlukom tadašnjeg gradonačelnika Grada Mostara Hamdije Jahića od početka siječnja  2003. formiran je Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru u sastavu: akademik Bogdan Bogdanović, Boris Podreka, Amir Pašić, Ekrem Krpo, Zdravko Gutić, Tihomir Rozić, Alija Bijavica, Milica Dogan, Florijan Mićković, Milivoj Gagro, Radmilo Andrić, Mumin Isić i Mustafa Selimović.

Predsjednik Odbora je bio Radmilo Braca Andrić, sve do momenta njegove smrti u kolovozu 2017. Od formiranja ovog odbora proteklo je 14 godina, a Partizansko groblje nije obnovljeno, a sami Odbor djeluje u sastavu Agencije Stari grad čiji je direktor Miralem Fajić.

Međutim, nakon što je preminuo Andrić, a na inicijativu Centra za mir, odnosno, Mostarskog kruga, odbor se sastaje u listopadu i za novog predsjednika izabire Sergia Šotrića, no bez ikakve suglasnosti i koordinacije s gradonačelnikom Mostara.

Stoga ovaj odbor nema suglasnost mostarskog gradonačelnika koji podsjeća da je Grad Mostar. kao vlasnik kompleksa Partizanskog spomen-groblja i glavni financijer obnove sa Federalnim ministarstvom kulture i sporta ali i na još neka otvorena pitanja - činjenicu da je zemljište kompleksa nacionalizirano i izuzeto od Biskupskog ordinarijata Mostar te da nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Za podsjetiti je da će obnova Partizanskog groblja, a kako je to svojedobno kazano iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, od 800.000 do 1,2 milijuna KM. Već sada se prepoznaje borba oko ekskluzivnog operativca - prava na upravljanje obnovom, pa samim tim i za bankovni račun na koji bi se slijevala sredstava za obnovu.

Politička pozadina

Nedvojbeno je da će i tema o obnovi Partizanskog groblja uskoro poprimiti još ozbiljnije konotacije, a one to već sada jesu i to samom jučerašnjom Zvizdićevom izjavom "da se nikada ne smije zaboraviti, da ne bi buduće generacije počele zaboravljati ono što se dogodilo prije 20-ak godina", čime jasno aludira na 90-te godine i posljednji rat.

Jasno je da je dolazak Novalića i Zvizdića bio i u funkciji legitimizacije i priznanja Šotrića kao novog predsjendnika  Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja, a s obzirom da se njegovom imenovanju protivi i SDP HNŽ.

Posjetom Zvizdića i Novalića zasigurno se još više produbljuju nesuglasice na relaciji SDA-HDZ. Ovo, pak, kada situacija eskalira, a najvjerojatnije da hoće, najviše bi mogla koristiti HDZ-u BiH.

Da, koristiti HDZ-u BiH ukoliko se ta stranka (kao i puno puta do sada) odluči za populizam, a ne na pragmatičan način rješenja problema. 

Naime, HDZ BiH na temi Partizanskog groblja mogao bi konsolidirati svoje, ionako "nervoznu", hrvatsku oporbu ako ista uopće i postoji. To bi, značilo više glasova za tu stranku prema kojoj se ispoljava sve veće nezadovoljstvo, ali na kraju, značilo i novu kolektivnu stigmatizaciju hrvatskog političkog korpusa kao protivnika antifašističke filozofije, a u grubo kazano - Hrvatima bi se ponovno 'prišio epitet' fašista iz NOB-a, kao i zločinaca iz posljednjeg rata.

Dok traje bošnjačka borba za pravo na ozbiljna sredstva za obnovu Partizanskog groblja, reakcija HDZ-a BiH na ovo goruće pitanje ujedno će značiti i odgovor: Voli li HDZ BiH više sam sebe ili mu je ipak draži vlastiti narod - Hrvati.

 

(Republikainfo.com/V. Soldo)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna