PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠOGORA MILANA BANDIĆA Mile Macan krivotvorio ratni put i zaradio oko 700 tisuća kuna

Mile Macan (64) iz Donjih Mamića, inače šogor Milana Bandića čiju je sestru oženio, sredio si je učesništvo u Oružanim snagama RH - 107 dana borbenog sektora iako u istome nije proveo niti jedan jedini danCijelo vrijeme ratovanja Macan je bio u BiH, a na osnovi svega toga si je isposlovao hrvatsku mirovinu. U isto vrijeme u paketu s Milom, isti ratni put sređen je i Ivanu Tomiću (53), također iz Donjih Mamića, i s jednakim učešćem od 107 dana u borbenom sektoru iako je isti tijekom rata cijelo vrijeme radio u Crvenom križu u Grudama. Također, obojica primaju u FBiH invalidnine kao pripadnici HVO-a.”

Dio je to anonimne prijave koja je poslana na niz različitih institucija tijekom 2013. i 2014. godine, a za koju se ubrzo ispostavilo da, ipak, “drži vodu”. Na temelju tih navoda pokrenuta je istraga koja je rezultirala optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, prema čijoj  je računici Bandićev šogor priskrbio 632.965,18 kuna,  a njegov susjed Tomić 487.951,22 kune.

 

Ranjen u Stonu

Prema optužnici, Macan je 7. veljače 2007. godine podnio zahtjev za priznavanje braniteljskog statusa Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba, u kojem je neistinito naveo da je 23. studenoga 1991. godine ranjen u Stonu kao pripadnik IX. bojne HOS-a, pri čemu su mu od eksplozije granate ozlijeđene kralježnica i glava. Ujedno je u zahtjevu priložio neistinitu potvrdu o stradavanju pripadnika OSRH-a od 16. siječnja 2006., lažni prijepis nalaza iz protokola hitnog kirurškog prijema Klinike za kirurgiju KBC-a Split od 13. siječnja 2006. kao i neistinitu medicinsku dokumentaciju KB-a Mostar iz 1995. godine.

Priložio je i potvrdu Zajednice udruge dragovoljaca HOS-a o stradavanju i ratnom putu, a nakon dobivenog nalaza i mišljenja liječničkog povjerenstva, Macanu je od 1. ožujka 2007. priznat status HRVI-a V. skupine sa 70 posto oštećenja organizma i pravo na osobnu invalidninu od 1109,22 kune na mjesec. Nakon toga je 30. studenoga iste godine koristeći prava koja ostvaruje kao 70-postotni vojni invalid, podnio Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zahtjev za dodjelu stambenog kredita za gradnju kuće. Stambena komisija Ministarstva također nije posumnjala u dokumentaciju pa mu je odobrila 31.500 eura kredita (228.295,72 kune) koji mu je u veljači 2008. sjeo na račun. Riječ je o kreditu s pravom na 70 posto popusta pri otplati, zbog čega mora vratiti 9450 eura, a ostalih je 22.050 eura dar države.
 
Dokumentacija

Nadalje, u Macanovu dokumentaciju nisu posumnjali ni djelatnici HZMO-a pa su u kolovozu 2011. donijeli rješenje kojim mu se, kao posljedica 100-postotne ozljede zadobivene u obrani suvereniteta RH, priznaje pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad te mu je tako sjedalo i 5347,62 kune mjesečno. Na temelju ishođenog statusa Macanu je Ministarstvo branitelja RH dodijelilo dionice raznih tvrtki u vrijednosti 53.400 kuna (8 dionica Adriatic Croatia International cluba, 97 dionica Tiska, 298 dionica Kutjeva).

Optužen i susjed

Njegova susjeda Tomića, pak, tereti se da je od ožujka 2006. do srpnja 2015. Upravi za obranu Zagreb podnio zahtjev za utvrđivanje braniteljskog statusa u kojem je naveo da je 23. studenoga 1991. ranjen u Stonu kao pripadnik IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban” te da su mu od granatiranja ozlijeđeni kralježnica, vrat i čelo. I on je na isti način kao Macan, s dokumentacijom kucao na vrata institucija koje su povjerovale u sve dostavljeno pa je Tomić ishodio 70-postotni invaliditet, stambeni kredit od 63.000 eura u kunskoj protuvrijednosti 456.591,44 kuna, koliko mu je sjelo, kao i Macanu, u veljači 2008., a na to je dobio popust 70 posto pa se obvezao vratiti samo 18.900 eura, a ostalih 44.100 eura su dar. Dodijeljene su mu i dionice “teške” 53.400 kuna (8 dionica HUP Zagreb, 16 dionica Kaštelanski staklenici d.d., 102 dionice Luka Rijeka d.d.). Ni Macan ni Tomić se ne osjećaju krivima. A gotovo nitko od ispitanih svjedoka IX. bojne pod čijim su vodstvom bili navodno ranjeni, ovog se dvojca se ne sjeća.

- Jedno vrijeme bio sam predsjednik Zajednice Udruga HOS-a i poznato mi je da je IX. bojna HOS-a djelovala od Zadra do Dubrovnika. Zapovjednik je bio Jozo Radanović, koji je u međuvremenu umro. Prema naputku MORH-a, svaki dragovoljac HOS-a bio je dužan pribaviti određenu dokumentaciju o sudjelovanju u ratu, odnosno potvrdu od svog zapovjednika iz postrojbe da je bio pripadnik iste, potvrdu o stradavanju pripadnika OSRH, sažeti opis ratnog puta, sve uz potpis zapovjednika te ispuniti temeljni list dragovoljca HOS-a.

Potvrde su bile tipske, a mi smo ih izdavali za pripadnike HOS-a. Njihovo izdavanje potpisivalo je Ministarstvo obrane, odnosno iste smo izdavali prema MORH-ovim uputama. U Zajednici udruga nismo vodili nikakvu zasebnu evidenciju niti smo imali bazu podataka - objasnio je Željko Marjanović, bivši predsjednik Zajednice udruga HOS-a, ističući da Macana i Tomića ne poznaje. Macanov i Tomićev suborac Dragan Grabovac od srpnja 1991. do siječnja 1992. bio je pripadnik IX. bojne HOS-a, ali mu je dvojac također nepoznat.

Napad na Dubrovnik

- Kad je počeo napad na Dubrovnik, vod kojim sam ja zapovijedao krenuo je prema gradu, a iza su išli drugi pod vodstvom Slavena Zeca. Na području Stona 23. studenoga 1991. nije bilo borbenih djelovanja osim povremenih topničkih granatiranja. Nitko od pripadnika ukupno četiri voda HOS-a nije ranjen kraj Stona jer ja bih to znao - objasnio je Dragan Grabovac, dodavši da je Radovanović napravio popis pripadnika IX. bojne HOS-a koji je dostavio Upravi za obranu Splita. Svojih ratnih aktivnosti prisjetio se i Boris Samardžija, zdravstveni časnik IX. bojne HOS-a, a koji je za Macana i Tomića čuo tek 2000. kada su se rješavala statusna pitanja bivših pripadnika postrojbi HOS-a.

- U ratu sam bio od lipnja 1991. do lipnja 1996., a u IX. bojnoj sam imao dužnost načelnika saniteta i bio sam jedini liječnik u postrojbi. U HOS-u nisam upoznao Macana ni Tomića - zaključio je Samardžija Zanimljivo je da se Macana spominje u jednoj od točaka još uvijek nepotvrđene optužnice u tzv. aferi Agram gdje se Milanu Bandiću i Miri Laci, pročelniku Ureda gradonačelnika Zagreba, stavlja na teret da su svojim potpisima odobrili da Mile Macan koristi auto i vozača Poglavarstva od Zagreba do Pogane Vlake.(izvor: jutarnji.hr)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna