Inzko pred UN-om kao najveći problem naveo političku korupciju i odlazak mladih

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se Vijeću sigurnosti UN-a i podnio 52. izvješće generalnom tajniku UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

 

 

Izvještće pokriva razdoblje od 22. travnja do 21. listopada 2017. godine.

 

Kako je rekao na početku, prošlo je 25 godina otkako je BiH postala članica UN-a i kako se veliki tragični konflikt završio. 

 

Dodao je da se BiH danas nalazi u razdoblju kada se želi pridružiti EU i radi kako bi ispunila sve za status EU kandidata. 

 

- Ključni akteri su nastavili da drže svoje pozicije kada su u pitanju izazovi pred ovom zemljom. BiH je preduzela određene korake za prevođenje upitnika, potpisan je ugovor o transportu sa drugih pet zemalja. Kada govorimo o međunarodnim odnosima, ima još pozitivnih stvari kao što je posjeta Aleksandra Vučića i posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović - kazao je Inzko.

 

On je rekao da je politička klima u jeku pripreme za izbore te da su određene grupe u BiH diskriminirane u svojim pravima da obnašaju određene političke dužnosti.

 

Naveo je da su neki od ključnih problema BiH  nedostatak vladavine zakona, nesprovođenje odluke Sejdić-Finci, korupcija u političkom sustavu i odlazak mladih. 

 

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi da bi se u BiH održao mir i da bi se riješili ključni problemi poput korupcije i vladavine prava.

 

-  Želim naglasiti rizik od duboke krize, kada govorimo o izborima. Ukoliko se FBiH ne pripremi za naredne izbore to će spriječiti uspostavljanje federalne Vlade i želim da skrenem pozornost na ovo kako bi se obje strane u Parlamentu pozabavile ovim pitanjem. Mora se učiniti sve moguće kako bi se izbori održali. Vidimo određene aktivnosti u RS koje dovode u pitanje budućnost zemlje. Predsjednik RS, Milorad Dodik, tražio je da se sve srpske sudije povuku iz institucija i najavio da će entitetske jedinice implementirati odluke Suda kada je riječ o državnoj imovini. Također, govori se o državnosti i paralizi određenih reformi što usporava put ka EU - kazao je Inzko, prenio je Dnevni Avaz.

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna