Skupština HNŽ-a u blokadi zbog konstitutivnosti Srba, a hrvatski zastupnici tvrde da sve muljaju ovi iz SDP-a i SDA

Sjednica Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) danas je ponovo prekinuta zbog protivljenja Kluba Hrvata da dnevni red bude dopunjen amandmanom na Ustav HNŽ koji se odnosi na konstitutivnost Srba.Zamjenik predsjednika Skupštine Vesna Saradžić (SDP) zatražila je da dnevni red bude dopunjen ovim amandmanom, nakon čega je Klub Hrvata zatražio dvosatnu pauzu. Potom je predsjednik Skupštine Šerif Špago (SDA) dao polusatnu pauzu koja je trajala više od dva sata, a po njenom okončanju izvjestio je zastupnike da je skupštinski Kolegij donio odluku da sjednica bude prekinuta.

Zastupnica Saradžić za SRNU je izjavila da od amandmana neće odustati. "Koristit ćemo sva demokratska sredstva koja su nam na raspolaganju da ispravimo ovu civilizacijsku sramotu“, navela je ona, a prenosi Topportal.info.

Ona je u nekoliko navrata tražila da njen amandman bude uvršten u dnevni red, međutim Klub Hrvata je uvijek bio protiv. Hrvati su svoje protivljenje obrazložili činjenicom da je "riječ o običnoj predizbornoj igri SDP-a u kojoj ne žele sudjelovati".

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru, koja već duže zagovara usvajanje konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ, pozvala je sve stranke u ovoj županiji da "ne prave politički cirkus od ovog pitanja i da ne koriste srpski narod u međusobnim obračunima".

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ Aner Žuljević, rekao je da SDP neće odustati od ovog pitanja, te da je "Klub Hrvata, traženjem pauze, pokazao što misli o ovom pitanju".

„Nećemo odustati od ovog pitanja, a vidjet ćemo koji je vid borbe. Smatramo da je ovo presudno političko pitanje u HNŽ i velika zastupnička sramota što u 21. stoljeću imamo situaciju da jedan politički subjekt opstruira ravnopravnost svih na svakom dijelu BiH“, kaže Žuljević.

Proteklih mjeseci oko tog pitanja 'lome se koplja', a sjednice Skupštine HNŽ-a u više su navrata prekidane ili otkazivane.
Inače, predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago izjavio je u uoči početka sjednice kako je županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta za danas pripremilo informaciju o trenutnom stanju i problemima na području obrazovanja, kao i prijedloge mjera koje bi trebalo poduzeti kako bi se ti problemi riješili.

Govoreći o Prijedlogu zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Špago je napomenuo kako je javna rasprava održana dok je još zakon bio u formi nacrta, naglasivši kako je riječ o jako dobrom zakonu koji je precizirao i otklonio sve nedoumice kada je riječ o ugostiteljskoj djelatnosti.

Zastupnici Skupštine HNŽ-a trebali su dati svoje mišljenje i na Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, te Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, prenosi FENA.


Iz Kluba hrvatskih zastupnika tvrda de je posrijedi institucionalno nasilje


Iz Kluba hrvatskih zastupnika Skupštine HNŽ-a navode kako se već treći put za, mimo ranije dogovorenog i utvrđenog dnevnog reda, pokušava na sjednicu Skupštine uvrstiti pitanje izmjene Ustava HNŽ-a.

"Klub hrvatskih zastupnika smatra da se na ovakav način kroz redovan rad skupštine vrši predizborna promidžba SDP-a i to godinu dana prije izbora. Ovako opetovano institucionalno nasilje sprječava normalan rad Skupštine", stoji u priopćenju Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ.

Ističu da se na današnjoj (10. studenog 2017.) sjednici trebala baviti donošenjem novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, razmatranjem stanja u obrazovanju, davanje mišljenja za nacrte zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski i potpomognutom oplodnjom, o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda i Nacrtu Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

"I današnja sjednica pokazala je da je na djelu opstrukcija rada Skupštine i njena potpuna blokada. Je li to konačni cilj predlagača izmjena na kolegiju već usuglašenog dnevnog reda. Potpuno je jasno da niti na kolegiju, a niti među klubovima ne postoji jedinstven stav po pitanju procedure izmjene Ustava županije, što je potvrđeno na prethodne dvije sjednice skupštine. Koliko je inzistiranje na ovakvom načinu usvajanja ustavnih promjena iracionalno govori i činjenica da se one mogu usvojiti samo dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Skupštini", ističu hrvatski zastupnici.

Oni smatraju da ovakvo ponašanje SDP-a još uvijek uporno brani njihov koalicijski partner, aludirajući na SDA.

"Nismo skloni vjerovati da je u tijeku novo preslagivanje skupštinske većine. Nadamo se da će naš koalicijski partner SDA omogućiti normalan i neometan rad skupštine do novih izbora. Klub hrvatskih zastupnika je jednoglasan u stajalištu da podržava konstitutivnost srpskog naroda, te da će potpuno svjestan odgovornosti naspram ovog pitanja, dosljedno inzistirati na političkom dogovoru i konsenzusu", zaključuje se u priopćenju.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna