Hrvatski magazin Telegram HVO naziva paravojnom organizacijom

"Vlada je danas u Sabor uputila konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njhovih obitelji. Ovim Zakonom, među ostalim, izjednačeno je mirovinsko pravo hrvatskih branitelja i HVO-a, paravojne organizacije u BiH koju je osnovao HDZ i kontrolirao hrvatski vojno-politički vrh", izvješćuje Telegram, jedan od najutjecajnijih medija u susjednoj Hrvatskoj.U obrazloženju zakona koji je Vlada danas usvojila stoji da će, za razliku od prijašnjeg zakona koji samo predviđa da će prava pripadnika HVO-a biti regulirana međudržavnim sporazumom, sada zakonom biti regulirana prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji. Zakonom se stoga povećavaju i daju nova prava pripadnicima HVO-a, piše Telegram.hr.

Tako će pripadnici HVO-a koji nisu ostvarili invalidsku mirovinu prema ugovoru BiH i Hrvatske, sada moći ostvariti prava na invalidsku mirovinu. Ista stvar je i s njihovim obiteljima; zakon omogućava ostvarivanja prava onim članovima obitelji smrtno stradalih pripadnika HVO-a koji pravo na obiteljsku mirovinu nisu mogli ostvariti po važećem Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U zakonu se navodi i da će se prava pripadnika HVO-a koja novi zakon ne regulira, nego su regulirana važećim ugovorom između dviju država, dodatno regulirati izmjenama i dopunama. Tako bi pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji u budućnosti trebali dobiti i dodatna prava. Prava se počinju primjenjivati od 1.1.2019.

U još jednom tekstu Telegrama donosi se najvažnije iz tog Zakona te stoji:

Novi zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji donosi velike promjene u reguliranju statusa branitelja. Prijedlog zakona, koji je zadnjih mjeseci izazivao brojne polemike u javnosti, Vlada je danas usvojila i poslala u saborsku proceduru.

Njime se proširuju prava braniteljske populacije i njihovih obitelji. Izdvojili smo nekoliko najvažnijih novosti o zakonu.

1. Zašto se zakon donosi?

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja navode kako su se potrebe braniteljske populacije uvelike promijenile obzirom da je od završetka Domovinskog rata prošlo više od 20 godina. Smatraju i kako neki nisu ostvarili status nakon rata iako su na to imali prava, kako je dosadašnje definiranje statusa branitelja i ostvarivanja njihovih prava bilo neadekvatno.

2. Koliko će se novca trebati izdvojiti iz proračuna?

Za provedbu ovog zakona u proračunu za 2018. godinu potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna u budžetu Ministarstva branitelja, te još 64 milijuna u budžetu Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Tako je danas objasnio ministar branitelja Tomislav Medved.

3. Izjednačavanje mirovinskih prava pripadnika HVO-a i hrvatskih branitelja

Zakonom je, između ostaloga, izjednačeno mirovinsko pravo hrvatskih branitelja i HVO-a, paravojne organizacije u BiH koju je osnovao HDZ i kontrolirao hrvatski vojno-politički vrh. U obrazloženju zakona koji je Vlada danas usvojila stoji da će, za razliku od prijašnjeg zakona koji samo predviđa da će prava pripadnika HVO-a biti regulirana međudržavnim sporazumom, sada zakonom biti regulirana prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji. Zakonom se stoga povećavaju i daju nova prava pripadnicima HVO-a.

4. Koje su promjene u vezi mirovina?

Zakonom se reguliraju i ostala mirovinska prava. Recimo, smanjuje se dobra granica za odlazak u starosnu mirovinu, a ovisit će o broju dana sudjelovanja u obrani Hrvatske u borbenom sektoru. Povećava se iznos najniže mirovine, također ovisno o broju dana sudjelovanja u ratu. Isto tako, novi zakon omogućava zaposlenje branitelja, kosirnika starosne i invalidske mirovine bez da im se pritom obustave mirovine.

5. Prednosti pri zapošljavanju se znatno povećavaju

Novi zakon donosi dosta novosti i u vezi zapošljavanja braniteljske populacije. Tako će branitelji imati još veće pravo prednosti pri zapošljavanju nego je to bio slučaj do sada, kada su pri pojedinim natječajima imali prednost. Uvodi se i porezna olakšica za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja. Takvi poslodavci će morati plaćati samo doprinose za mirovinsko.

6. Naknada za nezaposlene branitelje

Novim zakonom uvodi se naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu, a iznos naknade ovisi o broju dana provedenih u ratu.

7. Besplatan obrok, udžbenici i prednost pri smještaju u domove

Djeca nezaposlenih branitelja ubuduće će imati pravo na školski topli obrok, a u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja vraća se pravo na besplatne udžbenike. Isto tako, djeca branitelja ostvarivat će i dodatne prednosti, u odnosu na dosadašnji zakon, što se tiče prava na smještaj u učeničke i studentske domove.

8. Pravo na psihosocijalnu pomoć

Pravo na psihosocijalnu pomoć ostvaruju branitelji te članovi njihovih obitelji, kao i članovi obitelji poginulog ili nestalog branitelja. Radi se o individualnim ili grupnim savjetovanjima, kriznim intervencijama u slučaju potrebe. Za ovu mjeru također će biti zaduženo Ministarstvo branitelja, a za to će angažirati i dodatne honorarne sudarnike centara za psihosocijalnu pomoć, piše Telegram.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna