Čović kaže da u slučaju 'slučaja Komšić' imaju razrađen scenarij

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice stranačkog rukovodstva da HDZ ima jasno razrađen alternativni scenarij za svaki mogući rasplet situcije u svezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.Na pitanje hoće li se uskoro održati sjednica Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, Čović je kazao kako su dobili izvješća HDZ-ovih dužnosnika te da vjeruje da će sjednice uskoro biti održane. Otkrio je da će uskoro razgovarati s liderima svih političkih stranaka, i vlasti i oporbe, "o tome hoće li se baviti Pelješkim mostom i ukidanjem naziva Herceg-Bosne iz javnih poduzeća ili konkretnim reformama".

Što se tiče obilježavanja Dana Republike Srpske, Čović je kazao kako da je "Dan RS-Dan RS" te da će se obilježavati kako se dogovore organi izvršne i zakonodavne vlasti u RS.

Naglasio je da ima redovitu komunikaciju sa predstavnicima Republike Hrvatske i da svim regionalnim liderima govori kako narodi u BiH moraju biti konstitutivni i kako se zemlja mora kretati na putu ka Europskoj uniji.

Čović je upitan i za nedolazak SDA-ovih dužnosnika na Božićni prijem koji je organizirao. On je odgovorio da je o tome razgovarao sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da ne želi iznositi detalje razgovora u medijima. Demantirao je da na prijemu nisu nazočili predstavnici diplomatsko-konzularnog kora.

Podsjetimo, već vrije u medijima je predsjednik SDA pojasnio zašto nije došao na božićni prijem koji je organizirao Čović. Naime, Izetbegović se osvrnuo na Čovićev nedolazak povodom Dana državnosti, a na koji nije načočio Čović, ali niti drugi član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Što se tiče Izbornog zakona BiH i mogućnosti dolaska u situaciju kakva je bila sa Željkom Komšićem, Čović je kazao da je HDZ BiH stožerna stranka hrvatskog naroda koja ima jasan plan što želi uraditi u BiH. On je rekao da su namjerno krenuli s izmjenama Izbornog zakona BiH u četvrtom mjesecu jer su vidjeli da njihov koalicijski partner želi zadržati status quo.

"Imamo alternatrivnu za svaki mogući raspelt situacije. Moje je da pokušam ugraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u narednom periodu. Realno je da se to ne dogodi, ali ja ću uraditi sve da dođe to toga", kazao je Čović.

Otkrio je da su mu "predstavnici međunarodne zajednici kazali kako je to dobar put i da HDZ uopće ne ide ka podjelama države već jačanju BiH".

"Postoje jasno razrađeni planovi za treći scenarij", zaključio je Čović.

 
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna