Jerko Ivanković Lijanović nepravommoćno osuđen na 9 godina zatvora, ali on kaže da tu nije kraj

Bivšeg dopremijera Federacije BiH i federalnog ministra te dopredsjednika Stranke Radom za boljitak, Jerku Ivankovića Lijanovića, Vijeće Županijskog suda u Tuzli, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, u prvostupanjskom postupku osudilo je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 9 godina. Lijanović je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u svezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

 

Prema presudi, Jerku Ivankoviću Lijanoviću dosuđena je kazna od devet godina, a dužan je vratiti i protuzakonito stečenu novčanu korist od 652.861,38 KM. Na ovu presudu postoji mogućnost žalme, a što je sam on najavio kao i njegova braniteljica, odvjetnica Mirna Delalić. U kaznu zatvora uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru od 28. rujna 2015. do 18. lipnja 2016. godine.

Kako je izrekla predsjedavajuća sutkinja Vildana Helić, Lijanoviću se izriče i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti ministra na razini FBiH u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravomoćnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa u vrijeme trajanja sigurnosne mjere", dodala je Helić.

"Nisam ništa počinio od onoga za što me se pokušava osuditi i presuda je politički montirana", kazao je bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović nakon izricanja kazne, kazavši i to da ga presuda neće zaustaviti da se kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. iz reda hrvatskog naroda.

"Žao mi je što je Vijeće izvelo zaključak na osnovu laži i neistina koje su iznošene u ovoj sudnici, a za što postoje i dokazi da su određeni iskazi plaćani po 50.000 KM. To ćemo u sljedećem tijeku postupka i dokazati. Po istinu i pravdu ćemo ići ako treba i do Strasbourga", naglasio je Lijanović.

Presudu je, kako prenose mediji njegovu izjavu, doživio kao osudu poljoprivrednicima, odnosno ljudima koji traže posao u BiH.

"Mene se pokušava osuditi zato što sam uveo nove poticaje i podržavao snažno proizvodnju. Nijednu marku nisam ni od koga uzeo nezakonito", naglasio je on.

Ovaj postupak je trajao godinu dana tijekom kojeg je tužiteljstvo priložilo brojne materijalne dokaze i saslušalo brojne svjedoke, među kojima i članove NSRZB-a.

Među njima su i nekadašnji zastupnik u Tuzlanskoj županiji Mersed Šerifović, bivši Lijanovićev savjetnik Suad Čamdžić i nekadašnji ministar poljoprivrede TŽ-a Edinu Ajanoviću.

Oni su također bili optuženi u istom predmetu, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i pol godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Na upit da prokomentariše postupke Šerifovića, Čamdžića i Ajanovića, Lijanović je kazao da su "očito oni bili ti koji su naplaćivali davanje lažnih iskaza".

"Ako je neko uzimao novac, taj novac nikada nije došao do mene, niti ga je uzimao uz moju saglasnost. Upravo sam bio jedan od onih koji je uveo transparentnost u dodjeli poticaja", tvrdi Lijanović.

Smatra i da se iz ovog procesa može vidjeti da su istražni i tužiteljski organi pod snažnim političkim utjecajima te da se koriste za političke obračune.

"Kao što sam neosnovano uhićen pred izbore 2014. godine, tako se se sada pokušava osuditi kako bi se zaustavila moja pobjeda na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH", dodao je Lijanović.

Kao suučesnik, osuđen je i Lijanovićev nekadašnji savjetnik u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Stipe Šakić i to na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM.

Predsjedavajuća sutkinja Vildana Helić izrekla je da je Šakić ovaj iznos dužan platiti u jednakim ratama u roku jedne godine. Ako novčana kazna ne bude plaćena u roku, sud će bez odgađanja donijeti odluku da se novčana kazna zamijeni kaznom zatvora u skladu sa zakonom.

Šakiću se u kaznu zatvora od jedne godine uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 4. studenog 2015. do 18.  lipnja 2016. godine.

Lijanović i Šakić obvezni su i da platiti troškove sudskog postupka, o čijoj će visini sud odlučiti posebnim rješenjem.

Lijanovićeva odvjetnica Mirna Delalić kazala je da nije zadovoljna izrečenom presudom.

"U odnosu na tri oslobađajuće točke, osuđujućim dijelom ne možemo biti zadovoljni. Žalbu ćemo uputiti svakako. Sami ste čuli da je obrana izvela veći broj dokaza u odnosu na Tužiteljstvo. Izveli smo materijalne dokaze koji su pobijali iskaze svjedoka koji su priznali krivnju. Smatramo da nema nijedan materijalni, odnosno dokaz koji vodi novac ili postupanje do Lijanovića. U tom pravcu će sigurno ići naša žalba", naglasila je Delalić.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna