Saborsko izaslanstvo u Napretku, Topić im rekao kako je u Bosni 100 tisuća Hrvata više nego u Hercegovini

Izaslanstvo Hrvatskog sabora koje je predvodio predsjednik Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač, a u kojemu su predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i član Međuparlamentarne skupine prijateljstva BiH-Hrvatska Arsen Bauk i član Odbora za vanjsku politiku Ivo Stier posjetilo je u utorak Hrvatsko kulturno društvo Napredak u sarajevskoj Središnjici.

 

Tom je prigodom predsjednik Napretka, prof. dr. Franjo Topić upoznao goste s poviješću Društva, te naročito istaknuo kako je samo prošle godine organizirano 539 manifestacija.

Topić je, također, apelirao da se Napredak u Hrvatskoj bolje tretira i u medijskom i u financijskom smislu. Topić, naime, drži kako kriterij mora biti ono što je konkretno učinjeno, osobito jer proračunska sredstva nisu privatna.

„Uz to koliko doprinosimo na polju kulture, treba imati u vidu da u Bosni i Hercegovini mnogi bolje tretiraju državu Hrvatsku upravo zbog Napretka i onoga što on predstavlja, ne samo na kulturnom polju“, istaknuo je Topić, napomenuvši i kako se često stječe pogrešan dojam kako Hrvata nema u Bosni, da žive samo u Hercegovini.

„Što je“, napomenuo je,“zabluda, budući od 544.000 Hrvata, u Hercegovini ih živi 220.000,  a u Bosni sto tisuća više. Govoreći o opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je kako je to i globalni i hrvatski interes.

Voditelj saborskog izaslanstva Miro Kovač kazao je kako dolazak saborskog izaslanstva u Napredak svjedoči koliko se u Hrvatskoj respektira rad Društva. „Također, naš dolazak u BiH“, naglasio je“,  „predstavlja mali doprinos relaksiranju odnosa BiH-Hrvatska te osobito odnosa Bošnjaka i Hrvata“, kazao je Kovač, dodavši da politička prava Hrvata moraju biti ispoštovana, apostrofirajući pritom kako se odluke Ustavnog suda glede Izbornog zakona BiH moraju provoditi.

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna