Makedonija je od sada Sjeverna Makedonija

Dok su svjetski mediji brujali o sastanku Kim Jung Una i Donalda Trumpa, a fotografije njihovog rukovanja obilazile svijet, na makedonskim portalima druga dva čovjeka bila su u prvom planu, Zoran Zaev i Alexis Cipras.Iako nije bilo fizičkog sastanka između makedonskog i grčkog premijera, fotografije na kojima se nasmiješeni Zaev i Cipras rukuju simbolički su ilustrirale dogovor oko spornog imena "Makedonija".

Nakon 25 godina spora grčke i makedonske vlasti našle su kompromis – ubuduće bi ime države trebalo biti Sjeverna Makedonija, a ako sve bude prema planovima, problem bi se mogao riješiti već do kraja godine. No, da bi dogovor stupio na snagu, novo ime treba biti potvrđeno u makedonskom parlamentu, zatim na referendumu, a ako se makedonski političari i narod slože s time, još i grčki parlament treba potvrditi odluku, piše 100posto.hr.

Da će biti poteškoća govori već i reakcija oporbe, iz najjače opozicijske stranke VMRO-DPMNE-a kažu da je Zaev prešao "crvenu liniju" koju su makedonski političari čuvali 25 godina.

Promjena imena ne sviđa se ni hrvatskim Makedoncima, kaže nam predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika makedonske nacionalne manjine Tome Apostoloski. Još proljetos su uputili hrvatskim i makedonskim medijima otvoreno pismo u kojem su se protivili najavama, a ni danas, jasno, nisu promijenili mišljenje.

"Ne znam što je potpisano i što treba mijenjati, no mi smo i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji priznati kao Makedonci. Naravno da nismo sretni ako bi se to trebalo mijenjati samo zbog grčkog pritiska", kaže nam Apostoloski.

"S druge strane, netko može reći 'lako je tebi govoriti odavdje, iz Hrvatske', i svjestan sam toga. Znam da se moralo nešto napraviti kako bi ljudima, prije svega, mladima bilo bolje. Isto kao i u Hrvatskoj, mladi odlaze, masovno uzimaju bugarske putovnice, a oni im dijele šakom i kapom bez ikakvog kriterija", dodaje zabrinuto.

No, ako do promjene dođe – a očito je da će doći, jedino je pitanje kada će – Makedonce može utješiti da nisu prva država koje je promijenila svoje ime. No, za razliku od drugih, koji su se promjenom htjeli riješiti kolonijalnog identiteta, Makedonci su jedini koji idu korak unatrag i mijenjaju ga tuđom voljom.

A evo i nekih najzanimljivijih promjena.

Perzija mijenja ime u Iran

Promjena je uslijedila 1935. godine. Povijesno ime Perzija je odbačeno, a vladar Reza-šah Pahlavi priopćio je veleposlanicima da njegovu zemlju ubuće zovu Iran. Razlog je što je Perzija grčki naziv, a Iran, u doslovnom značenju "zemlja Arijaca" lokalni. Makar, povijesne "trivije" kažu da je "zemlja Arijaca" nastala pod utjecajem Hitlerovog dolaska na vlast...

Kampućija postala Kambodža

Nakon 90 godina pod stranom vlasti, osamostali su se 1953. pod imenom Kraljevina Kambodža i zadržali ime do 1970. godine. Onda su su tijekom idućih pet godina bili Kmerska republika, a od 1975. do 1989. vodili se pod imenom Kampućija. Zadnjih 28 godina su opet Kambodža. Zvuči komplicirano? Kako je tek njima.

Burma je postala Mijanmar

Od Velike Britanije neovisnost su stekli 1948., a sve do 1989. zvali su se Burma. Tada je vojna hunta promijenila ime Mijanmar, iako je i prvi naziv njihov izvorni. Velika Britanija i SAD do danas ih nisu priznali pod novim imenom, no Ujedinjeni narodi jesu, a to je najvažnije.

Abesinija postala Etiopija

Zemlja s dugom povijesti naziv je mijenjala kroz stoljeća, a ime Abesinija napustio je car Hajle Selasije poslije Drugog svjetskog rata. Prvo ime je arapskog porijekla, a oko drugog se dvoji je li grčkog ili je po imenu prvog vladara.

Zair postao Demokratska Republika Kongo

Oni su se zaista namijenjali imena. Zvali su se Slobodna Država Kongo, Belgijski Kongo, Kongo-Leopoldville... Neovisnost su stekli pod nazivom Republika Kongo 1960. godine, pa su dodali su prefiks "Demokratska", da bi dikator Mobutu Sese Seko 1971. promjenio ime u Zair. Od 1997. ponovo je vraćeno ono prethodno.

Gornja Volta postala Burkina Faso

Kad su Francuzi davali ime svojoj koloniji, bili su prilično nekreativni. Nazvali su je po rijeci Volti, i naglasili da je riječ o gornjem dijelu njezinog toka. Nakon 24 godine samostalnosti, 1964. godine, tadašnji predsjednik Thomas Sankara odabrao je ime Burkina Faso. U prijevodu to znači "Zemlja čestitih ljudi", a zanimljivo je da su riječi "Burkina" i "Faso" kombinacija dva različita narodna jezika ove države.

Svaziland postao eSwatini

Riječ je o posljednoj izmjeni naziva države, datira od travnja ove godine. Drugi su imali uglavnom patriotske razloge, a kralj Mswati III je za svoj 50. rođendan odlučio promijeniti ime svojoj kraljevini zbog - originalnosti! Naime, podanici su mu dosađivali jer su smatrali da ih izvan Afrike mijenjaju sa Švicarcima.


(Izvor: 100posto.hr)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna