ODBAČENO IZVJEŠĆE ZA SREBRENICU Srpska nema snage suočiti se s prošlošću, radije krivotvori povijest

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) jednoglasno su usvojili zaključke kojima odbacuju izvještaj Komisije za Srebrenicu. Uslijedile su reakcije OSCE-a, OHR-a i Veleposlanstva SAD-a koji tvrde da se time želi pisati nova povijest.Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu jednoglasno su usvojili zaključke kojima odbacuju Izvješće Komisije za Srebrenicu iz 2004.godine te traže od Vlade RS-a da ga povuče i stavi izvan snage.

U zaključcima, koje nisu podržali zastupnici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba formirati neovisne međunarode komisije, koje bi na objektivan i nepristran način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine.

Rok za rad obje neovisne međunarodne komisije ne trabe biti duži od jedne godine, zaključeno je.

Zastupnici SNSD-a, SDS-a, DNS-a, PDP-a, SP-a, NDP-a, SDS-K i SNS su prihvatili i zaključak da izvješće Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine, usvojen prije 14 godina, odbacuju, jer “nije u skladu s opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji”.

Nova komisija će, dodaje se između ostalog u usvojenim zaključcima, sve dijelove izvješća ranije komisije, a koji su u međuvremenu nesporno dokazani i dokumentirani kao točni, uključiti u sadržaj svog izvješća.

Šefovi stranaka sa srpskim predznakom su isticali tijekom rasprave da se ratni događaji u srebreničkoj regiji ne mogu promatrati bez istine o srpskim žrtvama, dok su iz Koalicije “Domovina” ponovili da se u Srebrenici dogodio genocid te da su to potvrdili i domaći i međunarodni sudovi. Usvajanjem zaključaka okonačno je posebno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, koje je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik, izvjestila je FENA.

Reakcija OHR-a, OSCE-a i Veleposlanstva SAD-a

Politizacija Izvješća ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja europske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost zajednička je reakcija iz Misije OSCE-a, Veleposlanstva SAD-a i OHR-a na odbacivanje izvješća Komisije za Srebrenicu.

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuju cinično korištenje Izvješće Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

Politizacija Izvješća ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja europske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost", stoji u zajedničkoj izjavi Misije OSCE-a, Veleposlanstva SAD-a i OHR-a.

Navodi se kako je Izvješće pomoglo zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru te da su mnogi od rezultata Izvješća verificirani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inozemnih sudova.

"Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od dva međunarodna suda. Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovno napiše povijest. Da budemo jasni, nitko ne demonizira Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod", naglašeno je u izjavi u kojoj se navodi da je nakon njegovog usvajanja, Izvješće predstavljalo važan korak naprijed u naporima za postizanjem pravde te da se ti napori nastavljaju i danas.

"Misija OSCE-a u BiH je u nekoliko navrata isticala da su tužiteljstva i sudovi na razini Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i Tužiteljstvo BiH i Sud BiH, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale su snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu učinkovito istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinitelja ili žrtve. Pozivamo na nastavak podrške tim institucijama na svim razinama procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve'', stoji u zajedničkoj izjavi Misije OSCE-a, Veleposlanstvo SAD-a u BiH i OHR-a povodom zaključaka Narodne skupštine RS-a u svezi s Izvješćem Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004.godine", zaključuje se.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna