Puhovski: Plenković je pretjerao, ali i Komšić se nepotrebno sukobljavao s Hrvatskom

Zagrebački politolog Žarko Puhovski je u razgovoru za Klix.ba kazao da je hrvatska vlast više nego pretjerala tako što se otvoreno upustila u miješanje u unutarnje odnose BiH, a zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. On je napomenuo kako je sve krenulo od dolaska Plenkovića u Mostar usred izborne kampanje, kazavši da nije bilo jasno dolazi li kao predsjednik HDZ-a ili kao premijer."Naravno, ne može se dogoditi da negdje on ne dolazi kao premijer i to je sigurno bila intervencija u unutarnje odnose BiH. Također, premijer Plenković od lidera država u EU traži podršku, a od nekih će je vjerojatno dobiti. Ali to će sasvim sigurno otežati put BiH u EU uz uvjet da to većina važnih elemenata BiH doista želi", kazao je Puhovski.

Na upit zar nije time pređena granica miješanja u unutarnjee odnose BiH, on je rekao da je to formalno-pravno slučaj.

Poludržava i poluprotektorat

"Mnogi će mi zamjeriti kada kažem da je BiH ipak poludržava i poluprotektorat i tako se prema njoj ponašaju, ne samo hrvatska i srpska, nego i bošnjačka strana. Ako vi trčite u Tursku po pomoć, ja ne vidim bitnu razliku što se tiče samostalnosti BiH. Jednima je 'tata' u Ankari, drugima u Zagrebu ili Beogradu. To su posljedice nedovršenosti Daytonskog sporazuma. BiH je sada u situaciji jedne vrste institucionalne depresije", kazao je Puhovski za Klix.ba.

S druge strane, govoreći o potezima samog Komšića, Puhovski je rekao da je nepotrebno već od samog starta počeo zaoštravati sukobe s Hrvatskom i dijelom hrvatskih građana, iako mu je prva rečenica bila "ja sam predstavnik svih vas".

"Ali već druga rečenica mu je bila u suprotnosti s tim. Vi ne možete kao izabrani političar birati one koji su vas izabrali, a za koje ćete se zalagati, bez obzira na to glasali oni za vas ili ne. Ako je većina birača za dobre odnose s Hrvatskom, onda vi kao predstavnik tog naroda i prije nego što ste započeli mandat ne možete se svađati s Hrvatskom", naglasio je Puhovski.

On je, pak, glupim ocijenio poteze pojedinih čelnika županija i općina koji su Komšića proglasili "personom non grata".

"Ne može svaka županija ili općina ili selo nekoga proglašavati 'personom non grata'. To je doista refeudaliziranje moderne BiH s dodatkom da ti ljudi čine stvari koje su mimo logike Daytonskog sporazuma", kazao je Puhovski.

Nije isključio mogućnost da se i hrvatska vlast pozove na nešto slično, jer formalno-pravo to može učiniti, dodavši da je takav, kako je naveo, glup prijedlog već predožila koalicija MOST.

Histeriziranje jednog problema

"Na sceni je histeriziranje jednog problema koji već duže tinja u pozadini. To je jedna vrsta tempirane bombe koja se nalazi u daytonskom modelu, jer je po sebi besmisleno da utvrdite dvije jedinice, a proglasite tri konstitutivna naroda. To je izazvalo daljnje napetosti. Naravno, nalazimo se u fazi u kojoj hrvatska strana smatra da predstavnik hrvatskog naroda može biti samo onaj iz HDZ-a", naveo je sugovornik Klix-a.

On je kazao da uz sve to u Predsjedništvu imamo i osobu koja nogama i rukama radi na slabljenju BiH, odnosno Milorada Dodika, a to, prema njegovom mišljenju, bošnjačku većinu tjera u neku unitarističku poziciju./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna