Čović se u Zagrebu na predizbornom skupu HDZ-a susreo s Merkel

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, u društvu sa premijerom susjedne Hrvatske i predsjednikom HDZ-a te zemlje Andrejem Plenkovićem, susreo se u subotu večer u Zagrebu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.Kako je priopćeno, na sastanku je razgovarano o Europskom putu Bosne i Hercegovine.

Čović kazao je kako BiH mora biti stabilna i sigurna s gospodarstvom koja napreduje u razvijenoj Europi.

"Europski i NATO put Bosne i Hercegovine nema alternativu. Europske granice su ono što nas treba držati zajedno. Mjesto Bosne i Hercegovine je Europskoj uniji, europska BiH je ono što želimo postići, uz vaše vođenje, savjete i pomoć", naglasio je Čović.

U Zagrebu je u subotu večer održan predizborni skup tamošnjeg HDZ-a povodom nadolazećih Europskih paralmentarnih izbora. Merkel je kao jedna od najmoćnijih čelnica Europske narodne stranke (EPP) podržala HDZ, a Čović je gostovao kao čelnik sestrinskog HDZ-a iz BiH.

 


Uoči europskih izbora u Ciboni se u subotuvečer održao, kako je priopćeno, veličanstveni skup HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) kojim je ujedno krenuo završni dio kampanje cijelog EPP-a za Europske izbore.

Osim predsjednika HDZ Andreja Plenkovića, izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, a na istom su gostovali i Manfred Weber, vodeći kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije, te njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Cibona prekrasno izgleda večeras. Ona je odraz snage HDZ-a“, naglasio je Plenković. „HDZ-ovke i HDZ-ovci budite ponosni na naša postignuća jer drugi to ne mogu Naš je cilj da snažno i odvažno u partnerstvu s našim prijateljima odradimo predsjedanje Europskom unijom.“

Angela Merkel pozdravila je skup te kazala kako je Europa projekt slobode, i da i Hrvatska i Njemačka, nakon rata, moraju zajedno raditi na izgradnji i održavanju mira. „Dragi prijatelji, izađite na izbore, pružite ruku mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ.“

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se uoči izbora treba okrenuti onome što je važno - mir  ''Vi svi znate što je taj projekt Europa. Taj projekt je povezan s mirom. Prije 74 godine u mojoj domovini je bio rat. A vi dobro znate što se 90-godina događalo kod vas u Hrvatskoj, što to znači održati mir, da zajedno Hrvatska i Njemačka rade na toj Europi, na očuvanju mira. Znate što znači razumjeti drugoga, kao što je Manfred Weber rekao, da zajedno održimo mir i radimo na tim našim interesima u Europi'', rekla je njemačka kancelarka.

"Europa je i projekt slobode. Ja sam živjela u diktaturi. Nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinila i radimo na tome da imamo ista prava. To su naše vrijednosti, da očuvamo mir i slobodu", rekla je Merkel.

Merkel je kazala da je Weber snažan vođa koji mora postati predsjednik Europske komisije, čime će ojačati i Andrej Plenković.

"Sljedeće godine Hrvatska preuzima predsjednanje u EU. Naš Andrej Plenković će u to vrijeme biti jedan od jakih vođa EU. Da bi naš Andrej mogao biti jači, mora biti i HDZ puno jači, i Europska pučka stranka mora biti puno jača tako da Andrej i Manfred Weber mogu surađivati zajedno, za dobrobit njihovih domovina, za one vrijednosti iza kojih zajedno stojimo", u svom je govoru rekla Merkel.

Njemačka kancelarka je na kraju govora na hrvatskom jeziku pozvala građane da izađu na Europske izbore iduće nedjelje i glasaju za Webera i Karla Resslera.

19:22 Manfred Weber na hrvatskom je jeziku pozdravio sve koji su došli na skup.

"Hrvatska želi još više biti dio Europe. Danas je hrvatska u prvom redu među europskim vođama. Plenković je snažan vođa i pod njegovim vodstvom Hrvatska napreduje. Andrej, čestitam ti na tome!", kazao je Weber i zaradio pljesak.

"Populisti neće uništiti Europsku uniju kakvu imamo danas, protiv toga se snažno borim. Ako želite imati snažnu Europu, morate osnažiti EU", rekao je Weber.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Žrtva upravljanja narodom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna