AFERA POTKIVANJE Žurnal je objavio ekskluzivu u kojoj tvrde da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao kaznenim istragama; On sve demantira, a akteri su i Adnan Terzić i Amir Avdić

Prema informacijama Žurnala, novac je u ime Tegeltije, preuzimao inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža. Prvi čovjek bh. pravosuđa obećao "ubrzati" istragu. Oštećeni predao Pandži 2000 KM za "potkivanje" predsjednika VSTV-a. Radi se o slučaju da je suvlasnik kompanije u Velikoj Kladuši koja je smještena u krugu Agrokomerca, halu koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić su založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekt nije u njihovom vlasništvu. SIPA je zbog tog slučaja, prije dvije godine, Tužiteljstvu Sarajevske županije prijavila Terzića i Avdića, ali predmet nikad nije okončan.Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA, ugovarao je klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh pravosuđu. Žurnal je u posjedu dokaza koji potvrđuju navode o Tegeltijinoj umiješanosti u koruptivne radnje!

Drug iz Sarajeva

Studeni je 2018. godine. Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banja Luke, obavješćuje biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića da se čuo sa "drugom iz Sarajeva".

"Zna što  je u pitanju, ali da mu još pojasnim neke detalje, da bi on znao za dalje. Ja ću inzistirati da vas dvojica sjednete", kazao je Pandža biznismenu Aleševiću.

Dva dana poslije, Marko je dobio poruku od "druga iz Sarajeva", poznatijeg po imenu Milan Tegeltija.

"Marko, danas sam na konferenciji cijeli dan. Moraćemo to odgoditi za petak, ako nije prekasno", pisao je predsjednik VSTV-a svom prijatelju policajcu.

Prema dogovoru, Tegeltija se u petak vratio u Banja Luku na već ugovoren sastanak. Iz Velike Kladuše je stigao biznismen Nermin Alešević.

"Nemoj pred njim ništa spominjati. Ako želiš njega potkovati, zovi mene, meni se javi i to ćemo ja i ti", upozorio je Pandža biznismena Aleševića za sastanak sa prvim čovjekom bh. pravosuđa.

Malo, zatim, službenik SIPA-e i biznismen iz Kladuše sastaju se s Tegeltijom. Nermin Alešević informirao je predsjednika VSTV-a o svom slučaju.

Ukratko, Alešević je suvlasnik kompanije u Velikoj Kladuši koja je smještena u krugu Agrokomerca. Tu halu, koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić su založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekt nije u njihovom vlasništvu. SIPA je zbog tog slučaja, prije dvije godine, Tužiteljstvu Sarajevske županije prijavila Terzića i Avdića, ali predmet nikad nije okončan.

"Slušaj, ja sam sljedeći tjedan u Sarajevu. Daj mi proj predmeta, ja ću to završiti s Dalidom", obećao je predsjednik VSTV-a Nerminu Aleševiću.

Proces potkivanja

Broj predmeta, dogovoreno je na sastanku, Alešević je trebao proslijediti Marku Pandži, koji bi, potom, sve trebao dostaviti Milanu Tegeltiji. Nakon što su usuglasili dalje aktivnosti, Alešević je sa Pandžom otišao do parkinga ispred ugostiteljskog objekta.

"Uglavnom, rek'o ti je sve. On će to završiti. Ti, jedino, ako to smatraš da se to potkuje, da ja mogu s njim to potkovati za vikend", kazao je Aleševiću službenik SIPA-e.

Nakon toga, Pandža je još jednom Aleševiću spomenuo "potkivanje", što je bio jasan znak da se očekuje mito. Biznismen je, potom, posegnuo za kovertu. Jedan, dva, tri, četiri .... I tako do dvadeset. Dvije tisuće maraka je predao Pandži, uz obećanje da će biti i sljedeći tjedan još.

"Slušaj, ovo ću ja njemu prebaciti", kazat će Pandža nakon što je primio novac.

Ostalo je još samo da Alešević proslijedi Pandži broj predmeta i ostalu dokumentaciju. No, prije nego je predmet "ubrzan", Tegeltija je Dalidu Burzić prebacio na Sud BiH. Po hitnom postupku, piše Žurnal.

 

Tegeltija sve demantirao

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je trgovao kaznenim istragama, Tegeltija je danas u cijelosti demantira ovu informaciju.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće:

Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji iz prostog razloga što u nikakvoj korupciji nikada u životu, pa ni u slučaju o kojem se govori u navedenom tekstu nisam ni na koji način sudjelovao, te se radi o zlonamjernoj konstrukciji usmjerenoj na pokušaj moje diskreditacije.

Kako bih u cijelosti demantirao ovakve neistinite i zlonamjerne navode, iznijet ću nekoliko činjenica.

1. Naime, pomenutog inspektora SIPA-e Marka Pandžu sam susreo dva puta u životu.

2. Inspektor SIPA-e Marko Pandža mi nikada nije niti predložio, ponudio ili na bilo koji način ponudio bilo kakvu korist da učinim bilo kome bilo kakvu uslugu, prema tome, ne da nije bilo bilo čega što bi predstavljalo bilo kakvu korupciju, nego se o tako nečemu nije ni razgovaralo niti bi sa mnom na taj način smjelo razgovarati.

3. Inspektor SIPA-e Marko Pandža me preko zajedničkog prijatelja zamolio da saslušam izvjesnog čovjeka iz Krajine koji se suočava s problemima zbog neučinkovitog rada Županijskog tužiteljstva u Sarajevu koji bi njemu mogli ukazivati na određene nepravilnosti u radu tog tužiteljstva.

4. Kako se radi o inspektoru SIPA-e, ne nalazeći zbog tog ništa sumnjivo u takvoj molbi,  prihvatio sam tu molbu inspektora SIPA-e da obavim razgovor i saslušam tog čovjeka.

5. Nakon što sam obavio razgovor s tim čovjekom, kojom prilikom mi se isti požalio da se neosnovano dugo odugovlači predmet, rekao sam mu da se ja ne mogu ni na koji način miješati u tužiteljski predmet u njegovom meritumu te sam ga pred svjedocima uputio da u pogledu eventualnog neosnovano dugog trajanja postupka, pismeno obrati VSTS-u i kako bi se u VSTS-u mogle pokrenuti odgovarajuće procedure koje mogu biti ili prosljeđivanje istog dopisa (urgencije) glavnom kžupanijskom tužitelju i eventualno upućivanje istog disciplinskom tužitelju. Sve ovo predstavljaju uobičajene procedure prilikom obraćanja stranke povodom prigovora stranaka na rad pravosudnih organa u BiH.

6. Ovakva praksa rada povodom obraćanja stranaka sa žalbama na rad pravosudnih organa je uobičajena i ne predstavlja nikakav izuzetak.

7. Navedeno pismeno obraćanje nikada nisam dobio pa shodno tome nakon tog razgovora nikakve daljnje radnje nisu ni poduzimane niti je s bilo kim ostvaren bilo kakav kontakt povodom tog predmeta.

8. Ponavljam, ni u razgovoru s inspektorom SIPA-e Markom Pandžom ni tim čovjekom iz Krajine, kojem sam i zaboravio ime, ali iz teksta saznajem da se radi o izvjesnom gospodinu Nerminu Aleševiću iz Velike Kladuše, nikada nije bilo riječi o bilo kakvoj koristi koju bih ja mogao imati niti bih ja ikad dozvolio bilo kakav razgovor koji bi išao u tom pravcu.

9. Meni nije poznat odnos i sadržaj komunikacije između inspektora SIPA-e Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića niti u to mogu ulaziti. Naprotiv, nakon tog razgovora nikada više nisam bio ni s gospodinom Nerminom Aleševićem niti s inspektorom SIPA-e Markom Pandžom.

10. Objavljivanje ovakvih zlonamjernih konstrukcija s tvrdnjama da sam sudjelovao ili da sam uhvaćen u bilo kakvim nečasnim ili koruptivnim radnjama predstavlja bezočnu laž usmjerenu na pokušaj moje diskreditacije, u čije motive neću ulaziti te ću povodom toga zbog kleveta tužbom obratiti nadležnom sudu./Republlikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna