Theresa May: 'Dajem ostavku 7. lipnja'

'Potpuno mi je jasno da je za interese Ujedinjene Kraljevine najbolje da poslove preuzme novi premijer, stoga danas najavljujem da ću podnijeti ostavku na funkciju čelnice Konzervativne stranke u petak, 7. lipnja. Dogovorila sam se s vodstvom stranke da postupak izbora novog čelnika počne već sljedeći tjedan' rekla je britanska premijerka ispred svog ureda u Downing streetu 10.- Služiti državi kao druga premijerka bila je najveća čast moga života - izjavila je May u suzama dajući ostavku, dodavši da će vječno žaliti što svojim građanima nije uspjela održati obećanje da 'Brexit znači Brexit'.

Prema sadašnjim saznanjima, najizgledniji nasljednik Therese May bit će tvrdolinijaš Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova.

- Dostojanstvena poruka premijerke. Hvala Theresi May na stoičkoj izdržljivosti i službi našem narodu. Na nama je sada da se odazovemo njezinim apelima te da zajedno iznjedrimo Brexit - napisao je Johnson na svom službenom Twitter profilu.

Potpuno je nejasno što ova ostavka znači za postupak izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Nije isključeno da novi čelnik torijevaca raskine sporazum i izvede Britance iz EU bez ikakvog sporazuma u formi 'tvrdog' Brexita.

Stranački kolege smatraju da je donijela 'ispravnu odluku'.

- Mogla je biti nacionalni heroj, da je održala obećanje i napustila EU 29. ožujka- izjavio je Peter Bone, kolega iz Konzervativne stranke.

Iako se laburisti najviše raduju zbog odluke premijerke May da će odstupiti s vlasti, protive se ideji odabira novog premijera 'iza zatvorenih vrata'.

-  Theresa May dobro je postupila odlučivši odstupiti s vlasti. Time je napokon osvjestila ono što mi ostali znamo već mjesecima; da ne zna voditi državu, a ni vlastitu razjedinjenu stranku. Tko god postane lider torijevaca mora donijeti odgovornu odluku i omogućiti narodu da odabere svoju budućnost putem prijevremenih izbora - oglasio se lider opozicije Jeremy Corbyn koji već mjesecima apelira na prijevremene izbore.(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna