Elektroprivreda HZ HB od Aluminija traži 14,2 milijuna KM za isporučenu struju

Prva faktura za isporučenu električnu energiju za siječanj 2019. u iznosu od više od 14,2 milijuna KM dospjela je na naplatu 5. lipnja, a ukoliko Aluminij struju uskoro ne plati, iz EP HZ HB najavili su prekid isporuke električne energije.

 

"Nakon što smo temeljem odluke Skupštine Društva krajem prošle godine zaključili ugovor opskrbi električnom energijom kupca Aluminij d.d. Mostar, s odgodom plaćanja 60 plus 60 dana, prva faktura za isporučenu električnu energiju za siječanj 2019. u iznosu od više od 14,2 milijuna KM dospjela je na naplatu 5. lipnja. Kako kupac Aluminij d. d. Mostar nije izmirio obveze, u ugovorenom roku dana 6. lipnja poslali smo im opomenu zbog neplaćanja, pred raskid ugovora i obustavu isporuke električne energije kojom smo, između ostalog, tražili izmirenje navedenog duga s krajnjim rokom od osam dana", kazala je za Večernji list BiH Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZHB.

Naime, mostarski Aluminij našao se opet pred zidom opskrbe strujom i nadaju se kako će se opet iznaći rješenje. No, Elektroprivreda, čini se, ne misli tako nego želi naplatiti svoja potraživanja.

"Ako kupac Aluminij d. d. Mostar i nakon opomene ne izvrši obveze preuzete ugovorom o isporuci električne energije za tekuću godinu ne plati dospjela potraživanja, naša Uprava bit će primorana raskinuti ugovor zbog neplaćanja isporučene električne energije te obustaviti daljnju isporuku električne energije t kupcu Aluminij d. d. Mostar.
Po isteku navedenog roka naša Uprava donijet će odluku o daljnjim koracima, u cilju Zaštite interesa našeg poduzeća i naših oko 200 tisuća kupaca, o čemu ćemo informirati javnost", rekla je Buntić za Večernji list BiH.

 

Dva scenarija za Aluminij: Partner ili stečaj

 

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić povodom situacije sa mostarskim Aluminijem za N1 je kazao da su dva moguća scenarija: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj.

"Ja sam jutros održao sastanak sa Upravom i Nadzornim odborom i saslušali smo probleme. Donijeli smo neke zaključke, prvi je da ćemo u ponedjeljak održati sastanak sa premijerom Novalićem i ministrima iz Vlade FBiH. Do ponedjeljka je uprava dobila zadatak da donese sva dokumenta šta smo do sada uradili u Aluminijskom kombinatu. Učinci i koristi od revizije koju smo naručili i platili od sredstava Vlade FBiH sa prijedlozima revizije", kazao je Džindić i dodao:

"Drugi zaključak su učinci i koristi od ulaska u financijsku konsolidaciju, s obzirom da smo 2018. godine proširili uredbu i Aluminij ubacili u program konsolidacije. Sljedeći zaključak je da uprava pripremi eventualne modele privatizacije ili eventualnog pronalaska strateškog partnera. Obzirom da danas Uprava i NO imaju sastanak u Mostaru, očekujem da će ti zaključci biti u ponedjeljak na stolu".

"Vlada FBiH je vlasnik 44 posto. Vlada FBiH se ponaša u skaldu s postotkom vlasništva, ne možemo mi o svemu odlučivati nego o onom dijelu u kojem smo do sada odlučivali. Je li optimistično da do kraja godine nađemo strateškog partnera? Mislim da, ukoliko ne nađemo partnera do kraja godine, i izvjesnost preživljavanja Aluminija će biti teška", kazao je.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna