Dodik kaže da neće biti članstva u NATO-u....i točka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, izjavio je danas u Laktašima da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za europska i euro-azijska pitanja Matthew Palmer dobrodošao u Banja Luku."Nadam se da je mogao spoznati da je riječ o normalnom gradu, ljudima i institucijama, te da nismo remetilački faktor, što je u percepciji nekih sa strane", rekao je Dodik novinarima, javlja Agencija SRNA.

Komentirajući izjavu žnosnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića da Bošnjaci forsiraju priču da je Akcijski plan za članstvo (MAP) uvjet za formiranje vlasti na razini BiH i da za HDZ to nije uvjet, Dodik je rekao da to nije ništa novo.

"Izmišljena je priča o MAP-u, jer Bošnjaci žele sačuvati postojeće Vijeće ministara koji ne funkcionira. Legitimni predstavnici Republike Srpske sada nisu u Sarajevu, i ako ovo nije legitimno, onda nije legitimna ni BiH", ponovio je Dodik.

Prema njegovim riječima, HDZ je u pravu kada govori o MAP-u.

"Razumijem zašto Bošnjaci i Hrvati žele u NATO, jer su članovi ovog saveza Turska i Hrvatska. Međutim, zašto oni ne žele shvatiti da mi nećemo, nego pokušavaju zaustaviti politički i institucionalni život u BiH, jer misle da će biti članstva. Neće ga biti i to su mogli do sada vidjeti", rekao je Dodik.

On je naglasio da bi situaciju u BiH mogli promijenti novi organi vlasti.

"Pokušali su aktiviranjem Parlamenta BiH da pokažu kako funkcionišu stvari, ali ni to ne ide. BiH nema energiju da ova pitanja riješi, nažalost, ali mi smo tu da doprinesemo formiranju organa BiH", zaključio je Dodik, prenosi SRNA.

Inače, Milorad Dodik danas je na šestom saboru SNSD-a u Laktašima reizbaran za predsjednika SNSD-a. Dodik je osnivač i prvi predsjednik SNSD-a, stranke koja je osnovana u ožujku 1996. godine, dakle prije 23 godine.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna