OSCE žestoko kritizirao Tužiteljstvo: Optužnice padaju, resursi se neracionalno koriste, procesuiranje čeka još 5.052 osumnjičenih

OSCE je iznio žestoke kritike na račun Tužiteljstva BiH na čijem čelu je glavna tužiteljica Gordana Tadić. Prema mišljenju OSCE-a, kada je riječ o upravljanju predmetima ratnih zločina, Tužiteljstvo BiH neracionalno koristi resurse, a posebno je zabrinjavajuća "alarmantna brzina pada stopa osuđujućih presuda" te kvaliteta istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH, prenosi Klix.ba.Misija OSCE-a u BiH, uz podršku izaslanstva Europske unije u BiH, predstavila je danas izvješće o upravljanju predmetima ratnih zločina u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. U izvješću je navedeno da je Misija OSCE-a u 2018. godini zabilježila pad broja okončanih postupaka u predmetima ratnih zločina nastavljajući trend koji je započet 2016. godine.

"Tijekom 2018. godine pravosuđe u BiH je okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužene za ratne zločine. Od 2004. godine, kada je Misija počela pratiti procesuiranje ratnih zločina u BiH, ukupno su završena 523 postupka sa 779 optuženih. Međutim, prema saznanjima Misije, krajem 2018. godine bila su 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičene osobe", piše u izvješću.

Misija OSCE-a sa zabrinutošću primjećuje da je u 2018. godini prosječna stopa pravomoćnih, osuđujućih presuda drastično pala. Kako navode, iako su se stope osuđujućih presuda na sudovima u FBiH i RS neznatno smanjile, stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 posto, čime je prosječna stopa osuđujućih presuda u cijeloj zemlji pala ispod 50 posto.

"Tijekom 2018. godine Misija je zabilježila blagi porast broja donesenih prvostupanjskih presuda, sa 53 prvostupanjske presude izrečene u 2018. godini, u usporedbi sa 49 prvostupanjskih presuda u 2017. godini. Broj postupaka koji su u tijeku na kraju 2018. godine ostao je isti kao i na kraju 2017. godine (249). Od tih 249 postupaka, šest ih je čekalo potvrdu optužnice, 86 ih je bilo u fazi prije izjašnjavanja o krivnji, 22 su čekala početak glavnog predmeta, a 135 je bilo na suđenju, ponovljenom suđenju ili žalbi", navodi se u ovom izvješću.

Glavna zapreka u procesuiranju ovih postupaka je nedostupnost optuženih sudovima, najčešće iz razloga što se nalaze u stranim zemljama i ne mogu biti izručeni po zakonu. Misija OSCE-a navodi da je ovaj problem prisutan kod oko 29 postupaka koji su u tijeku: od ukupno 72 postupka koji su u tijeku, 79 optuženih je nedostupno nadležnim sudovima u BiH.

"Iako je na kraju 2018. godine broj potvrđenih optužnica nešto veći nego u 2017. godini, opći priliv trenda smanjenog priliva novih postupaka pred sudovima se nastavlja", upozorava OSCE.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je krajni cilj ovog izvješća osiguranje postizanja pravde za žrtve ratnih zločina te da se daju jasne preporuke Tužiteljstvu BiH i drugim nadležnim institucijama.

"Prvo, stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom, potičući zabrinutost u vezi s kvalitetom istrage i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH. Drugo, u izvješću se navodi da Tužiteljstvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i kazneno gonjenje nasjloženijih predmeta ratnih zločina. To je u suprotnosti s ulogom Tužiteljstva BiH u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i takva praksa predstavlja rasipanje vrijednih resursa", kazao je Berton.

Istaknuo je da izvješće pokazuje da Tužiteljstvo BiH predmete ratnih zločina procesuira vrlo sporim tempom usprkos resursima koji su mu trenutno na raspolaganju.

"Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužiteljstvu BiH će trebati skoro 10 godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima. Postojanje takvih pitanja nije logično, uzevši u obzir ulaganja EU kroz IPA podršku te dodatna ulaganja mnogih drugih aktera u naprijeđenju procesuriranja predmeta ratnih zločina na državnoj razini", rekao je Berton.

On je pozvao Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH, Tužiteljstvo BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre izvješće, kao i posljedice koje aktualna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po naslijeđe koje će ostati iza pravosuđa u BiH.


(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna