Srpska odustala od uvođenja "rezervista". Skupi su.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske odlučilo je da neće uvoditi rezervni sastav policije u ovom bh. entitetu zbog, kako su to kazali u priopćenju, da je za isto potreban duži vremenski rok i znatna financijska sredstva. Odlučili su i o promjeni imena Jedinice za podršku u Žandarmerija, a koja će biti aktivna oko problema ilegalnih migranata."S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja natječajnih procedura i selekcije, opremanja odorama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima RS koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije", priopćeno je iz MUP-a RS.

U budućem periodu, Ministarstvo unutarnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture ministarstva.

"Ministarstvo unutarnjih poslova je odlučilo da reorganizira svoje interventne snage radi bržeg i učnkovitijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočavamo u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, te će, radi boljeg funkcioniranja, Jedinice za podršku promijeniti naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom Ministarstva unutarnjih poslova, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji", stoji u priopćenju za javnost MUP-a RS.

MUP RS smatra da na ovaj način Ministarstvo unutarnjih poslova RS s dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijaliziranim snagama može odgovoriti na sigurnosne izazove u budućem periodu koji će biti stavljeni pred policiju.

Podsjetimo, upravo najava uvođenja rezervnog sastava policije u RS-u bio je povod novih, snažnih, političkih i međunacionalnih tenzija u BIH.

Međutim, dok u MUP-u RS ovaj potez pravdaju "iznenadnom spoznajom" kako bi formiranje, opremanje i obuka rezervnog sastava policije preskupo stajala, činjenica je da je ovakav potez uslijedio nakon oštrih kritika međunarodne zajednice, ali i prijetnji bh. entiteta Federacija BiH kako će na jednostrane poteze RS-a odgovoriti uvođenjem rezervnog sastava policije u FBiH. Uvođenje rezervnog sastava policije kritiziralo je i američko veleposlanstvo u BiH, a i iz GV HNS-a su prije dva dana istaknuli kako ne podržavaju uvođenje rezervnog sastava policije niti u jednom entitetu./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna