INAT Blokiran Dom naroda BiH - izaslanici SNSD i HDZ bojkotirali sjednicu koju je sazvao Izetbegović. BiH bez izaslanstva u Vijeću Europe

Kao što su i najavili, izaslanici SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine nisu se odazvali na hitnu sjednicu ovog doma, sazvanu zbog imenovanja članova bh. izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Tako je BiH propustila priliku sudjelovati u izboru za glavnog tajnika i u zasjedanjima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe ove godine, a posljednji rok za imenovanje izaslanstva iz BiH bio je postavljen za danas (ponedjeljak, 24. lipnja).Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović konstatirao je da se na sjednicu odazvalo tek šest izaslanika i to svih pet iz bošnjačkog naroda i jedan iz hrvatskog, odnosno Zlatko Miletić (DF).

S druge strane osim izaslanika iz SNSD-a na sjednicu nisu došli ni delegati iz HDZ-a BiH.

"Očito nemamo kvorum, jer ga čini devet izaslanika i to najamanje po tri iz svakog naroda. Mislim da ga nećemo ni nakon pauze imati", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je pročitao pismo dopredsjedavajućeg Dragana Čovića (HDZ) u kojem on navodi da se radi o jednostranom potezu, no Izetbegović je dodao da ga član poslovnika obvezuje da sazove sjednicu kada to od njega zatraži određen broj izaslanika. Da to nije učinio, kazao je Izetbegović, onda bi to bio jednostran potez, prenosi Klix.ba.

Iz SNSD-a su ranije najavili da neće doći na sjednicu, a kao razlog navode neformiranje vlasti na državnoj razini.

Treba podsjetiti da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio dopis predsjedavajućem ovog doma Bakiru Izetbegoviću, u kojem izražava iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

"Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće је očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice", naveo je Čović u dopisu.

Nije sjajno ni u Zastupničkom domu

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mladen Bošković zatražio je u ime buduće parlamentarne većine, odnosno HDZ-a, DF-a, SBB-a i SDA da se prekine sjednica federalnog organa zakonodavne vlasti dok se ne formira vlast u ovom bh. entitetu, izvješćuje Klix.ba.

"U ime, ako Bog da, buduće parlamentarne većine, dogovorili smo se da ja iznesem naše zajedničke stavove kada je riječ o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pa i ove sjednice", rekao je Bošković.

On je u obraćanju parlamentarcima rekao da se novoj parlamentarnoj većini ne sviđa način na koji su stavljene točke na dnevni red i da svi sustavni zakoni koji zadiru u suštinu problema u FBiH trebaju proći Vladu FBiH.

"Stajališta smo da su, koliko god je predsjedavajući Elvir Karajbić (SDP) korektno i kvalitetno radio, sazreli uvjeti za biranje novog rukovodstva i da ćemo to uraditi u narednom periodu. Do tada predlažemo da se prekine današnja sjednica i to do izbora novog rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", kazao je Bošković.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić rekao je da "svatko ima predlagati što želi, ali da je Boškovićev zahtjev zabrinjavajući s obzirom na to da samo Zastupnički dom Parlamenta FBiH radi".

"Predložite promjenu redoslijeda točaka ako je to problem. Mi iz SDP-a podržat ćemo kako god da poredate točke na dnevnom redu", kazao je Mašić.

Novu parlamentarnu većinu pozvao je da odmah izabere novo rukovodstvo u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podsjećajući da su SDA, HDZ BiH, DF i SBB još davno definirali da će biti vlast na razini entiteta FBiH.

"Ovdje ne sjedi Edin Mušić iz SDA, već Elvir Karajbić iz SDP-a. On neće blokirati Parlament FBiH. Recite tko su kandidati da ih odmah izaberemo, ali nemojte blokirati rad zakonodavne vlasti jer niste u stanju da se dogovorite koji je danas dan", rekao je Mašić.

Zastupnik SDP-a BiH Irfan Čengić poručio je da "HDZ BiH i Dragan Čović očito koriste recept Milorada Dodika i SNSD-a da blokiraju rad federalnih institucija kao što to SNSD čini s Parlamentarnom skupštinom BiH".

"Očito zaboravljaju da su ih građani birali da rade, a ne da blokiraju Parlament FBiH i život građana", kazao je Čengić, prenosi Klix.ba.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna