Hrvati i Srbi ne mogu se složiti: Čiji je Tesla?

Rođen je tu među nama, jedan je od nas, jedan je od naših - Na današnji dan prije 163 godine rođen je jedan od najvećih svjetskih umova - Nikola Tesla! Danas su posjetitelji besplatno mogli razgledati njegovu rodnu kuću u malenom ličku selu Smiljan gdje je smješten i Memorijalni centar.Posjećenost je, kažu, iz godine u godinu sve veća, ali svi se slažu - Tesla je nedovoljno iskorišten hrvatski brend. Njegovo ime, čini se, bolje su iskoristili drugi. Hrvati i Srbi i dalje se ne mogu dogovoriti - čiji je Tesla! 

 Iz male kućice u srcu Like Tesla je krenuo u svijet da bi ga zauvijek promijenio na bolje. Većinu civilizacijskih dosega danas ne bi bilo da nije bilo ovog Smiljanskog genijalca! No, na spomeniku u New Yorku stoji: Tesla je Srbin i Amerikanac!

"Rođen je tu među nama, jedan je od nas, jedan je od naših", govori za https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3531473/hrvati-i-srbi-ne-mogu-se-dogovoriti-ciji-je-tesla-sve-sto-je-radio-bilo-je-za-dobrobit-svijeta/, gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Po njemu je nazvan asteroid, ali i krater na mjesecu. Po njemu je nazvana mjerna jedinica za jakost magnetskog polja, električni automobil, voda ali i beogradska zračna luka.

"Mi Hrvati vječito kasnimo. Kasnili smo u stvaranju države, kasnili smo u promoviranju Ante Starčevića i zakasnili smo u promoviranju Nikole Tesle", kaže Starčević.

Od rođenja do 19. godine taj genijalan um proveo je u Smiljanu. Sam je rekao da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom, ali svijet se i dan danas ne može dogovoriti-čiji je Tesla. Pa čak su i građani Hrvatske podijeljeni.

"Nekad smo znali reći da je hrvatski Srbin. Mislim da je bio kozmopolita. Nije on opterećen bio", kaže nam Vjekoslav iz Smiljana, a Miljenko je pak siguran da je bio Hrvat.

No, Građani Beograda u kojem je smještena urna s njegovim posmrtnim i osobnim ostacima jednoglasni su u mišljenju da je Tesla ipak bio Srbin.

Toliko o tome koliko je Hrvatska uspjela brandirati svojeg genija!

"Sve što je taj čovjek radio, radio je za dobrobit svijeta", istaknula je Nikolina Krpan, voditeljica Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu

 

 

(Izvor: RT.hr)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna