Aktivira se SAD, prvo Aluminij, sada VSTV: Zaključci VSTV pokazuju nedostatak razumijevanja uloge parlamenta

Današnji zaključci Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine pokazuju nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora. Zdrave demokracije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu parlamenta, nego o obvezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH, navodi se na Twitter profilu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je tijekom drugog dana sjednice usvojio Zaključke povodom Zaključaka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Zastupničkog doma koja je bila održana 26. lipnja.

U zaključku VSTVBiH se navodi da zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

Zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

Na taj način Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – navodi se u zaključku VSTV-a.

Također se navodi da članovi VSTV-a te sudci i tužitelji u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće sudjelovati u radu te istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna