Burne reakcije na sporazum Dodik-Čović-Izetbegović o formiranju vlasti

Nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o uspostavi vlasti na državnoj razini predsjednika tri stranke, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, uslijedile su burne reakcije negodovanja, prvenstveno od SDS-a, Naše stranke i SDP-a BiH, dokk su reakcije iz DF-a nešto umjerenije, a Radončićev SBB isti je podržao. Iz SNSD-a već su demantirali optužbe iz SDS-a da sporazum znači i članstvo u NATO-u te tvrde da te "stavke" u sporazumu neda, da su za suradnju ali bez članstva.
Šarović (SDS): Dodik izdajnik vodi RS u NATO

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović komentirajući potpisani sporazum, rekao je da "ima dojam da ni samim učesnicima nije potpuno jasno šta su potpisali jer svaki na svoj način tumači ovaj dokument". "To govori da će biti zanimljivo u implementaciji sporazuma jer svi na svoj način gledaju to što su potpisali", poručio je Šarović.

"Ovaj dokument je kapitulacija politike Milorada Dodika i SNSD-a koji je vodio proteklih mjeseci i godina. Ovo je prema našem mišljenju jasno trasiranje puta Republike Srpske prema NATO-u i poraz zastupanja politike vojne neutralnosti, nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i odstupanje od politike koju je zastupao SNSD da će se o pitanju NATO-a razgovarati kad o tome jasno opredjeljenje bude imala susjedna Srbija", rekao je Šarović.

Kao predsjednik SDS-a ocijenio je da je sve ono za šta se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zalagao sad pogazio i potpisao.

"Naše je gledište da je platio suviše visoku cijenu u Vijeću ministara BiH, u slučaju da se ovaj sporazum implementira plaćena je ogromna cijena odstupanja od strateške politike koju je on dosad vodio. Sada su na neki način pale sve maske, pogotovo nakon priznanja jednog od potpisnika sporazuma da je potpuno jasno tko se može nazvati izdajnikom, a tko ne, tko se pridržava svojih stavova, a tko ne. Lider SNSD-a je bezbroj puta rekao da je onaj tko vodi zemlju u NATO izdajnik", naveo je Šarović.

On je skrenuo pozonost na još jedan detalj.

"U dokumentu je rečeno da je put u NATO nešto usporeniji, ali ako bolje razmislite, to se upravo poklapa s preostalim dijelom mandata aktualne trojke. To znači da bi se NATO integracije završile u aktualnom mandatu novog saziva Vijeća ministara, ako do implementacije dođe", dodao je Šarović.

Za implementaciju sporazuma je rekao da će donijeti tektonske političke promjene u načinu razmišljanja u RS.

"Sada je u pitanju i Rezolucija NSRS-a koja je svojedobno donesena i u sebi sadrži sankcije prema onima koji je se ne budu pridržavali. Postavlja se jasno pitanje hoće li se po tom pitanju nešto mijenjati, hoće li doći do ukidanja ove rezolucije", naveo je Šarović.


Komšić (DF): Akose ide u NATO - onda je OK

„Kako sam ja shvatio ovaj sporazum, dogovor je da idu NATO, odnosno ANP i mandatar. I ako je to tako, onda je sve OK“, kazao je Komšić.


Nikšić: Uvijek može niže

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako su SDA, HDZ BiH i SNSD potpisivanjem jučerašnjeg sporazuma pokazali kako se "u BiH uvijek može ići niže".

"Na stranu činjenica da imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH u jednoj osobi. Na stranu činjenica da Parlamentarna skupština BiH ne funkcionira i da nemamo Vijeće ministara BiH, na stranu to da nemamo Vlade FBiH. Kad se sve to uzme u obzir i kada pomislite da ne može biti gore, onda vidimo da može biti i gore i teže", kazao je Nikšić.

Istaknuo je da vrlo jasno postoji kristalizirana parlamentarna većina i da je čine SDA, HDZ BiH i SNSD te da SDA pored toga ima partnere u Demokratskoj fronti i SBB-u.

"Postoji više nego stabilna većina, ali je očito da se ne mogu dogovoriti o bilo čemu. Sumorne najave koje smo imali priliku slušati ovih dana od Dragana Čovića, kako nema formiranja vlasti do Kongresa SDA, što je izgleda otrjeznilo Bakira Izetbegovića... Onda kako nema vlasti bez Izbornog zakona BiH, onda od SNSD-a kako nema vlasti ako će biti ANP te izjave SDA i partnera kako nema vlasti bez ANP-a... Čovjek bi rekao nema ništa od vlasti", rekao je Nikšić, spomenuvši i to da je potpisan sporazum o formiranju vlasti na razini BiH, a u kojem se ne spominje Federacija BiH.

No, istaknuo je i da nitko ne zna hoće li Godišnji nacionalni plan (ANP) biti poslan u sjedište NATO-a ili ne.

"Ja bih rekao da ne ide, ali to oni koji su potpisnici moraju jasno poručiti. Iskreno se nadam i apeliram na SBB i DF da se suprotstave i distanciraju jer je to u suprotnosti sa svim onim što su govorili. Pozivam sve stranke koje žele normalnu državu da dignemo glas jer ovakav sporazum i njegova implementacija vode ka razdvajanju BiH i mi ćemo ovih dana osmisliti posebne aktivnosti da vidimo kako će se ovome suprotstaviti", kazao je Nikšić.

On je poručio kako sva tri predsjednika stranaka koje čine vlast tumače sporazum na različite načine, tako Dodik kaže da nema NATO-a, a Izetbegović i Čović govore suprotno. "Mislim da je ovo još jedna Dodikova pobjeda", zaključio je Nikšić.


Bh. blok: Odvlače BiH od NATO-a, ne pristajemo na "legitimno predstavljanje"


Bosanskohercegovački blok, odnosno SDP i Naša stranka, poručili su kako nikada neće podržati tzv. "legitimno predstavljenje" i vojnu neutralnost BiH.
"Jučerašnji dogovor o formiranju Vijeća ministara kojeg su postigli SDA, SNSD i HDZ i oprečna tumačenja tog dogovora koja su uslijedila su novi dokaz kako lidere ovih stranaka ne zanima ništa osim proste podjele moći i kako su u tom procesu spremni pogaziti sve ono što su obećavali, na čemu su zasnivali svoj politički kapital i zbog čega su na račun svojih političkih protivnika iznosili optužbe koje su graničile sa pozivima na linč", piše u priopćenju Bh. bloka.

Kako se navodi, deset mjeseci nakon općih izbora dobili smo dokument nazvan "Principi za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine" kojim su 'de facto' pogaženi svi principi koji su se isticali kao ključni za proces pristupanja Bosne i Hercegovine i Europskoj uniji i NATO-u.

"Dio sporazuma koji govori o integraciji u NATO, koji je mjesecima naglašavan kao ključni uvjet za formiranje vlasti, sveden je na nejasnu formulaciju koja otvara vrata vojnoj neutralnosti BiH. Javnost treba znati što su konkretno dogovorili oko NATO puta, osim što ju je Izetbegović već počeo pripremati na to da će taj integracijski proces biti značajno usporen u ovom mandatu. Na kakvo usporavanje je pristao? Hoće li prije formiranja Vijeća ministara biti poslan ANP? Kako je preko noći i pod čijim pritiskom ulazak u NATO postao nebitan, a ulazak u EU postao prioritet? Također, formulacija da će se presude europskih i domaćih sudova implementirati u skladu s Ustavom i zakonima jasno ukazuje da će HDZ dobiti monopol na predstavljanje Hrvata u BiH i da presuda Sejdić-Finci neće biti implementirana jer njena implementacija traži suštinske promjene a ne primjenu daytonske legislative", navode iz Bh. bloka.

SDP i Naša stranka ističu da se lideri SDA, HDZ, SNSD nisu bavili životnim problemima građana, ali jesu dogovorili da što prije otjeraju OHR iz Bosne i Hercegovine.

"Sa kojom namjerom i planom, duguju nam odgovor. Potpuna marginalizacija drugih političkih subjekata uključenih u proces formiranja vlasti na državnom nivou potvrđuje ispravnost odluke Bh. bloka (SDP BiH i Naše stranke) da ne sudjeluju u tom igrokazu zaštite državnih interesa, tim prije jer su dogovoreni principi u vezi pristupanja NATO-u, izmjena izbornog zakona i primjena presuda u direktnom konfliktu ne samo sa stavovima Bh. bloka, nego i s preporukama Europske komisije. Primjer toga je dio sporazuma koji govori o 'legitimnom predstavljanju' iako Mišljenje Europske komisije jasno odbacuje jačanje modela vlasti na etničkim osnovama", ističu u priopćenju za javnost.

Naglašavaju da će Bh. blok u Parlamentarnoj skupštini BiH biti dosljedna opozicija ovako formiranoj vlasti i njenom djelovanju na štetu građana koje može donijeti samo nove političke krize, nastavak zaostajanja u euroatlantskim integracijama i nova porezna opterećenja.

"Podržat ćemo svaku odluku koja bude u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana ali ističemo kako odluke koje ne budu nedvosmisleno i jasno išle u pravcu približavanja NATO-a i ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji neće nikad dobiti našu podršku. Da otklonimo sumnju u svako zlonamjerno tumačenje ovog sporazuma posebno naglašavamo da je naša želja da oni koji imaju većinu formiraju Vijeće ministara što je prije moguće, ali nikako na bazi štetnih i nedorečenih sporazuma koji jedino jamče to da će kriza potrajati", zaključuju iz Bh. bloka.


SBB: Podržavamo najavu formiranja vlasti

Iz Saveza za bolju budućnost BiH, predsjednika Fahrudina Radončića za medije su potvrdili da nisu bili sudionici pregovora SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti, ali su podržali deblokiranje reformskih procesa.

"Savez za bolju budućnost BiH nije bio sudionik ovih pregovora niti je sudjelovao u kreiranju sporazuma, ali u cilju pokretanja euroatlanskih integracija podržavamo najavu formiranja vlasti i konačno deblokiranje reformskih procesa koji su prijeko potrebni BiH", komentirali su jučerašnje potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti na državnoj razini predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ BiH.(Republikainfo.com/Agencije)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna